Büszke Hollóhátas

március 23, 2018

AniTigernél láttam, hogy összegyűjtötte roxforti házának megfelelően (Mardekár) a kedvenc könyveit.

Én több teszt szerint is Hollóhátas vagyok és az egyik kedvenc színem is a kék. Utánanéztem és még nem voltam elkésve: a Hollóhát "büszkeség nap" március 23-án tartandó :D

"A Hollóhát házat (angolul: Ravenclaw) Hollóháti Hedvig alapította, a Harry Potter-beli események előtt közel ezer évvel. A Teszlek Süveg leírása a házról:
A bölcs öreg Hollóhátban / Éles elmék várnak. / Kiknek a tanulás kaland, / Oda azok járnak.”
A Hollóhát házban a legnagyobb értékeknek a bölcsesség, az ész és a tanulás szeretete számít. Jelmondata: „Magad azzal ékesíted, ha az elmédet élesíted”.
A Hollóhát klubhelyisége, akárcsak a Griffendélé, egy magas toronyban van. Harry Potter a hetedik tanévben bejut ide, amikor Hollóháti Hedvig diadémját keresi. A házat egy kilincs nélküli ajtó védi, amelyből egy sas dugja ki a fejét, ha valaki be akar menni, és egy nehéz kérdést tesz fel. Csak akkor lehet bemenni, ha helyes a válasz a kérdésre. „A Hollóhát e késői órán néptelen klubhelyisége tágas, kerek terem volt, levegősebb a Roxfortban megszokott helyiségeknél. A falat ékesítő kék és bronzszínű selyemkárpitok sorát kecses boltíves ablakok szakították meg: a teremből nappal pazar kilátás nyílhatott a környező hegyekre. A kupolás mennyezetet díszítő festett csillagok tükröződtek a padlón szétterülő mélykék szőnyeg mintájában A berendezést asztalok, székek és könyvszekrények alkották, s az ajtóval szemközt, egy beugróban magas fehér márványszobor állt.”[5] A ház címerállata egy sas, színei a kék és a bronz (a filmben kék és ezüstre változtatták).
Házvezetője Filius Flitwick professzor, a bűbájtant oktató tanár, kísértete a Szürke Hölgy, Hollóháti Hedvig lánya." - wiki

Mutatom a kedvenc könyveim* közül a kék és bronz borítósokat:
Maggie Stiefvater: Shiver ​– Borzongás - nagyon régi YA kedvenc, van néhány hibája, de erős atmoszférát teremtett benne az írónő, ami miatt ma is jó szívvel emlékezek vissza rá. Ha még nem olvastátok és szeretnétek egy érdekes, alakváltós YA sztorit szép romantikus jelenetekkel, akkor adjatok neki egy esélyt ;)

Tóth Krisztia: Vonalkód - az egyik kedvenc könyvem, novellagyűjteményem, aminek a blogbejegyzésével még mindig lógok :) 
Molyos értékelésem:
"Nagyon szeretem Tóth Krisztina stílusát – a finom humort, ahogyan megragadja a helyzeteket, a leírásait… 
Egyik kedvenc novellám a Vaktérkép (Életvonal). 
A novellákban szereplő nők a helyüket keresik, a boldogságot, sokszor kerülnek szerencsétlen helyzetbe – de ilyen az élet. 
Én nem ebben a korszakban nőttem fel, amit leír, de sok része ismerős volt. 
Szeretem."

Rainbow Rowell: Eleanor és Park - különleges olvasmányélmény volt, mert az egyik első regény volt amit teljes egészében angolul olvastam. Született róla két bejegyzés is :)

Kleinheincz Csilla: Üveghegy - az Ólomerdő folytatása, és ehhez is jó élményeim fűződnek. Olvassátok - különleges magyar fantasyt alkotott Csilla, aminek várjuk nagyon a folytatását :)

Eowyn Ivey: Hóleány - szintén egy varázslatos - és igazán téli - történet.
Audrey Niffenegger: A Highgate temető ikrei - borzongató olvasmány, Az időutazó felesége írójától. Ikrekről, kísértetekről és egy régi londoni házról.

Orson Scott Card: Bűvölet - a Csipkerózsika átírása egy szuper keverékké (fantasy, scifi, bölcsészregény).

Joanne Harris: Csokoládé - a könyv, amit talán nem sok embernek kell bemutatni, hála a Librinek új kiadásban is megjelent, sőt folytatják az életmű új kiadását (nagy szív nekik :D). A bejegyzésem kicsit fura - a 2009-es eredetit egészítettem ki egy normálisabbal 2013-ban, de hogy az url-ben mit keres a cinema city név? :D 

Elizabeth Strout: Amy ​és Isabelle - tavalyi 'felfedezettem', rájöttem hogy nagyon szeretem a '20-as évek USA-jában játszódó családi történeteket, és ES könyve épp ilyen. Fülledt nyári napokra ajánlom!

* Azt vettem észre az utóbbi években bátortalanabbul jelölök kedvencnek egy könyvet - még ha 5 pontosra értékeltem is át kell gondolnom, hogy megadjam-e neki a kedvenc címkét.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett a bejegyzés, örülök, hogy szóltál. Most szem-pihi van ezerrel egy betegség miatt, de sajnáltam volna, ha lemaradok a kedvenceidről. ^^ (Én is nehezen nyomom rájuk a kedvenc gombot. Külön polcokon vezetem az "egyéb" kedvenceket...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy megnézted és írtál :))) Jobbulást!
      Ugye milyen nehéz néha eldönteni, hogy kedvenc lett vagy nem? :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.