Stephanie Perkins (szerk) - Ajándékba ​adlak

december 21, 2017
Más is úgy volt vele, hogy nem ismert rá a 2014-ben megjelent My True Love Gave to Me kötetre ebben a magyar kiadásban? Annyira jellegtelen lett a cím, a borító, az egész -  talán az év elején figyeltem fel rá, hogy ez a könyv megjelent magyarul is. 

Most még besűrítettem az olvasását karácsony előtt, és összességben egy jópofa, érdekes válogatást kaptam amerikai íróktól. 

12 történetet tartalmaz a kötet, a legelső egyenesen Rainbow Rowelltől, akinek nagyon szerettem az Eleanor és Park c. könyvét - eleinte csak miatta szerettem volna olvasni a kötetet. Végül kb az ő története tetszett a legkevésbé...

tumblr
Különféle YA írók művei kerültek ebbe a válogatásba, a történeteik is nagyon mások: vannak realisztikus, mágikus realista, és fantasy novellák is. A helyszínek is változatosak: egy sziget, farm a kietlen pusztaságban, kisváros, vagy éppen a behavazott New York.

Nekem legjobban ezek tetszettek:
Kelly Link – A hölgy és a róka 
Matt de la Pena – Angyalok a hóban 
Stephanie Perkins – Csoda történt, Charlie Brown
Gayle Forman – Mi a franc volt ez, Sophie Roth? 
Kiersten White – Isten hozott a Kalifornai Karácsonyban 
"De volt valami Haley-ben, ami több volt külsőnél. Például a gödröcskéi, amikor mosolygott. És amikor szerénykedett, mindig megvonta a vállát, és a lábát nézte. Néha, amikor a világosbarna szeme összekapcsolódott az én sötétbarna szememmel, olyan volt mintha a kezével megérintette volna a mellkasomat, mintha a legőszintébb dolog után kutatott volna, amit találhat. Ki akartam bújni tőle a rejtekemből, akkor is, ha esélyes volt, hogy nem tetszik majd neki, amit lát."
Érdekes módon a fenti történetek, amik megfogtak mind arról szólnak, hogy milyen szép tud lenni az amikor lebontod a falakat magad körül. Megismerkedsz valakivel, aki megfog; amikor száműzheted a buta előítéleteidet, tévhiteidet amik lehet hogy abból fakadtak, hogy nem vetted az energiát megismerni a másikat. Ilyenkor jön el a csoda, a szerelem, ami fellobban a semmiből. 

Voltak novellák amik untattak, vagy már túl giccsesek voltak - igazából a fentiek közül is tudok teljesen giccs jeleneteket idézni, de a hangulatuk, vagy a szereplőik miatt megtetszettek.
Azoknak ajánlom, akik szeretik alapvetően az ifjúsági könyveket, történeteket és a romantikát, azt a csöpögős fajtát ;)

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: My true love gave to me
Oldalszám: 472
Ár: 3599 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Az Ajándékba adlak néhol torokszorító, máshol humoros történetei hagyományos ünnepeket örökítenek meg, de korántsem hagyományos szereplőkkel és helyzetekkel.
David Levithan, többek között az Egy másik nap világhírű szerzője, egy eszeveszett karácsonyról ír, amelyben egy srác Mikulásnak öltözve próbálja meglepni barátja kishúgát. A félreértések és bonyodalmak elkerülhetetlenek, de mit szól majd a család, ha kiderül, hogy a Mikulás idén valójában szerelmet vallani jött?
Gayle Forman, aki az Itt voltam című regénnyel szerzett több millió rajongót, Sophie és Russell világába enged bepillantást, ahol a kívülállás erény is lehet, és egy apró csoda akár szerelmet is hozhat az iskola falai közé.
Noel súlyosan allergiás a diófélékre, Mags majdnem a biztos halálból hozza vissza. Minden évben együtt ünneplik a szilvesztert, de vajon van-e a más a barátságon túl is a számukra? Rainbow Rowell, az Eleanor és Park és a Fangirl népszerű írója négy varázsos éjszaka történetét meséli el.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.