Göthe Salmander - Legendás ​állatok és megfigyelésük


Pár hónapja láttam hogy a Harry Potter sorozathoz készült két kiegészítő kötetet újra kiadják (a fentit és A kviddics évszázadait) - illusztrálva. A Legendás állatokra gyorsan le is csaptam a könyvtárban - most megmutatom, mi a különbség a régi, 2001-es és az új, 2017-es kiadás között.
  
2001-ben a két kiegészítő kötet nem csak a Harry Potter rajongók érdeklődést szolgálta, hanem a könyv bevételét a Comic Relief, jótékonysági szervezet kapta. Az új kiadások is ugyanilyen célt szolgálnak. A Legendás állatok és megfigyelésük film miatt egy bővített kiadást olvashatunk. Így már nem csak az illusztrációk, de azt extra információk miatt is szeretnék egy saját példányt.
Jobb oldalon a 2001-es kiadás, Harryék firkáival :)
Mi is ez a könyv?
A Harry Potter sorozatban említett tankönyv, amit Göthe Salmander írt. A bevezetőben megtudhatjuk GS miért is írta meg a könyvet, mi a különbség a bestia és az értelmes lény között, hogyan rejtik el őket a muglik elől. Ezután olvashatjuk az egyes lények rövid ismertetését.

Mi a különbség a 2001-es és a 2017-es kiadás között?

- Egyrészt, hogy az új keménykötéses és több illusztráció van benne.
- A 2001-esben is vannak rajzocskák, de ezek főleg Harry, Ron és Hermione firkái, amik egy használt tankönyv benyomását adják :) Ezek a kommentek kimaradtak az új kiadásból.
- Az előszót a régiben Dumbledore 'írta', az újban viszont maga Göthe, aki többször utal a Legendás állatok filmben történt eseményekre.
- Ahogy írtam feljebb ez egy bővített kiadás, mert 81 faj leírását tartalmazza, amíg a régi 75-öt.
- Amit sokan hiányoltak az első kiadásból: a legtöbb lény neve nem lett lefordítva, az új kiadás kiküszöböli ezt a hibát.

Nekem nagyon tetszett ez az új kiadás, az illusztrációk jól sikerültek - illetve a bővített és lefordított részletek is sokat dobtak az olvasmányélményen. Minden HP rajongónak ajánlom ;)

5/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Newt Scamander: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Oldalszám: 144
Ár: 2690 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Göthe Salmander nélkülözhetetlen könyvéből választ kaphatunk a varázsvilág faunájával kapcsolatos legkülönfélébb kérdéseinkre. Megtudhatjuk például, hogy mi a különbség a sün és az acsarka között, hogy hogyan lehet elriasztani az ólálkát, vagy hogy miért nem jönnek ki egymással a trollok és böklencek.

2 megjegyzés:

  1. A régit sajnálom, hogy nem szereztem be, de az újat be fogom mindenképpen, mert hát kell a Harry Potter könyveim mellé :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Molyon, vaterán, valahol talán még lesz egy eladó példány a régiből. A kviddicsesre is kíváncsi vagyok, bár gondolom az nem egy bővített verzió.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.