Elizabeth Gilbert - Hűség

Úgy látszik Elizabeth Gilbert írhat akármit, én arra vevő vagyok. Kíváncsian olvasgattam a könyv befejezése előtt a molyos értékeléseket: amire mások kiakadtak, nekem azok a részek (is) tetszettek. Aki nem érzi szimpatikusnak az írónőt, vagy nem tekint a női szerepekre kicsit másképp, az utálni fogja ezt a könyvet. Ja és ne az Ízek, imák, szerelmek egyenes folytatását várjátok tőle (ezért sem írtam bele a címbe) - ez a könyv egy hibrid a személyes élményeiről, esszészerű, anekdotázós, határozottan nem regény.

A minimális cselekmény: néhány hónapnyi együttélés, és a vízum trükkös megújítása után Felipére, EG párjára felfigyelnek az amerikai hatóságok és nem engedik be az országba. Egyetlen megoldás van, ha az USA-ban szeretnének letelepedni: össze kell házasodniuk. Mindketten túl vannak egy váláson, EG elég csúnya válási procedúrát tud maga mögött (erről mesél az Ízek, imák, szerelemekben), ezért eddig nem is gondoltak arra, hogy hivatalosan is összekössék az életüket. EG ebben a könyvben azt a kutatást és hónapokat örökíti meg amíg 'feldolgozza' magában ezt a helyzetet. Szerintem itt bukott meg sokaknál a regény: akinek a házasság és a gyerekvállalás alapvető gondolat, az nem fogja megérteni Liz dilemmáit. 
"A választási lehetőségek és a sóvárgások különös szellemjárást hoznak létre az életünkben: mintha az összes többi, félredobott lehetőségünk örökre egy árnyékvilágban kavarogna körülöttünk, és folyton azt kérdezgetné: „Biztos, hogy tényleg ezt akartad?” És sehol sem kísért ez a kérdés annyira, mint a házasságunkban, mégpedig pontosan azért, mert a legszemélyesebb választásunk érzelmi tétje igen magas lett."
Mesél a családjáról, a távol-keleti országok nőiről, akikkel beszédbe elegyedett, érdekes adalékokat hoz a nyugati és a keleti kultúrából. Nem csak a házasság intézményét tanulmányozza, hanem a szerelmet, a párkapcsolatokat is. Szinte minden fejezetben volt egy olyan gondolat, amiben magamra ismertem. 
"Az emberek egymás legtökéletesebb tulajdonságaiba szeretnek bele, ami végül is érthető, hisz ki ne szeretné egy másik ember legcsodálatosabb vonásait? Pedig nem ettől döglik a légy. Az igazán nagy csel, hogy el tudjuk-e fogadni a hiányosságokat? Őszintén meg tudjuk-e vizsgálni a partnerünk hibáit, és azt tudjuk-e mondani: „Átlépek rajtuk. Kihozok belőlük valamit.” Mert a jó oldala mindig ott lesz, csinos és sziporkázó lesz, de alatta a gané tönkretehet."
Beszél arról, hogy ha valaki - mint ők is - nem szeretnének gyereket / közös gyereket vállalni. Alá is támasztja, hogy igazából ilyen 'nénikék' mint ő, mindig is voltak és ők segítették sok esetben a családjukat. 
"(…) ha végigvizsgáljuk a legkülönfélébb emberi közösségeket az összes kontinens minden kultúrájában, köztük a leglelkesebben szaporodókat is, (…) akkor kiderül, hogy minden népességen belül a nők tíz százalékának sosem volt gyereke. A százalékos arány ennél sosem kevesebb, egyetlen népességen belül sem. (…) Igen gyakran vádolnak minket, gyermekteleneket azzal, hogy nem vagyunk igazi nők, természetellenes vagy önző, hogy a gyermektelenség mellett döntöttünk, de a történelem megtanított bennünket arra, hogy mindig voltak nők, akik gyermektelenül élték le az életüket. (…) A történelem során azoknak a nőknek a száma, akik sosem lettek anyák, olyan – egyenletesen – magas, hogy ma már gyanítom, hogy a nők gyermektelensége bizonyos fokig az emberi faj evolúciós alkalmazkodása. Lehet, hogy nemcsak teljesen törvényes, hogy egyes nők ne szüljenek, hanem szükséges is. Mintha fajként szükségünk volna sok felelősségteljes, mély érzésű és gyermektelen nőre, akik többféleképpen is a tágabb közösség rendelkezésére állnak."
Nekem nagyon tetszett ez a könyv: nem csak a házasság témájának körüljárása és történelmi áttekintése miatt, hanem a párkapcsolati vonatkozások miatt is. Örülök, hogy a polcomon van, és újraolvashatom - mert ez egy mindig időszerű köyv: ha éppen szingli vagy, ha éppen boldog párkapcsolatban élsz, ha épp kifelé tekintgetsz - magadra fogsz ismerni valamelyik oldalon. 

5/5

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Committed
Oldalszám: 238
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének kalandjai nem érnek véget Indonéziában. Bár Liz és Felipe tökéletes harmóniában élnek Bali szigetén, mindketten elhatározzák, hogy hivatalosan sosem kelnek egybe. A New York-i terrortámadás utáni szigorítások miatt azonban Felipét kitoloncolják Amerikából, és a hatóság választás elé állítja a szerelmespárt: vagy összeházasodnak, vagy a férfinak el kell hagynia az országot...Liz, miután maga mögött hagyta a szinglik életét, sok változáson esett át, és immár érett nőként hozza meg döntését. Az írónő ebben a történetben őszintén és rengeteg humorral elmélkedik a házasság intézményéről, a válásról és a nagy döntés pszichológiájáról.A Hűség az esküvő küszöbén állók, a házaspárok, az egyedülállók és az elváltak regénye. Azoknak a nőknek és férfiaknak szól, akik nem hisznek a házasságban. És persze azoknak is, akik úgy döntenek: belevágnak, és örök hűséget fogadnak annak, akit igazán szeretnek.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.