Neil Gaiman - Kilátás ​az erkélyről

április 07, 2017
Ahogy januárban írtam, Neil Gaiman kiesett az abszolút kedvenc íróim közül - mégis kedvelem, na. Ezért érdekelt ez a gyűjtemény, amiben a pályafutása alatt írt válogatott cikkeket, beszédeket gyűjtötte össze. 

A kötet első része, ami az olvasásról, a könyvekről, a könyvtárakról szólt, volt számomra a legerősebb, ezért is készítettem belőle Idézetes-képes bejegyzést. 
A gyűjtemény többi része is érdekes volt, és Neil Gaiman fanoknak abszolút kötelező olvasmány! 

A cikkekben megismerhetjük Gaimant, hogy milyen könyvekért, képregényért rajongott, hogyan vágott bele az írásba, a képregényrajzolásba, mi volt a véleménye a képregény-üzletekről a 90-es években. Mivel viszonylag jól ismerem az életművét, ezért tényleg jó szórakozást nyújtottak azok az írások, amik megmutatták hogyan készültek az egyes könyvek, vagy akár a Tükörálarc film, amit jó pár éve néztem meg. 

Voltak olyan részek, amik bevallom untattak - a számomra teljesen ismeretlen fantasy írókról szóló, vagy zenészekről szólóak, ezeket csak átfutottam. Jó volt, hogy tavaly már megismerkedtem Amanda Palmerrel - Gaiman felesége - , róla is olvashatunk pár cikket, úgymond a sztori másik oldalát is látjuk.

Érdekes gyűjtemény, jó írások, és nagyon tetszett a bennük megjelenő filozófia - az olvasástól kezdve az alkotás folyamatáig. (És 'csakazértis' olvastam a héten a buszon, hogy lássák az emberek - olvasni jó ;) )
Lásd az alábbi videó, amiben inspiráló beszédet mond University of the Arts diákjainak.
4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: The View from the Cheap Seats
Oldalszám: 416
Ár: 3680 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Egy ​lebilincselő esszékötet rengeteg témáról – a művészettől és művészektől az álmokig, mítoszokig és emlékekig – a New York Times bestsellerszerző Neil Gaiman mélyre hatoló, szórakoztató és egyéni stílusában. Neil Gaimant, aki éles szemű megfigyelő, gondolatébresztő kommentátor és szorgalmas mesterember, már régóta nagyra tartják éles intellektusáért és meghökkentő képzeletéért, amelyek népszerű műveit áthatják. A Kilátás az erkélyről című kötet most először együtt mutatja be hatvan kiemelkedő nonfiction írását. Ebben a gazdag válogatásban analitikusan, de játékosan, ékesszólóan, mégis érthetően érdeklődési körök és témák széles skáláját találjuk, úgymint: régi és kortárs szerzők; zene; történetmondás; képregények; könyvesboltok; utazás; mesék; Amerika; ihlet; könyvtárak; szellemek. Ehhez jön még a címadó darab, mely hol meghatóan, hol öngúnnyal a szerző élményeit meséli el a 2010-es Oscar-díjkiosztó gálán Hollywoodban. Az éles, gunyoros, szellemes és bölcs kötet azokat a kérdéseket és témákat taglalja, melyek a legjobban érdeklik Neil Gaimant, ezáltal bepillantást kínálnak korunk egyik legméltatottabb, legkedveltebb és legbefolyásosabb művészének fejébe és szívébe."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.