Klausz Melinda - Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melindától tavaly olvastam először, A közösségi média nagykönyvét, amiben az internetes oldalakkal és a marketinggel foglalkozott. Ez a könyve azoknak szól, akik 'csak' magánemberként használják a közösségi oldalakat. 

A könyv elején áttekinti, hogy mit is csinálunk manapság a neten, milyen közösségi oldalakat használunk és hogyan, és ez az állandó 'jelenlét' milyen egészségügyi kockázatokkal jár. Rádöbbent, hogy mennyi adatot kiadunk magunkról és hogy miért is okoz olyan könnyen függőséget ez az egész 'szép új világ'. 

A könyv következő fejezeteiben áttekinti a csecsemőkortól kezdve a nyugdíjasokig bezárólag (sőt a halál utáni teendőkkel a digitális hagyatékkal is foglalkozik), a legjellemzőbb veszélyeket, jelenségeket, amik fenyegetik az adott életszakaszhoz tartozókat. Pl. mire figyeljünk szülőként, tiniként, felnőttként, stb. Itt vicces volt a különféle anyukatípusokról olvasni, szerencsére az ismerőseim között nem jellemző ez az okoskodó, bugyután posztolgató felhasználótípus. 

pexels.com
Klausz Melinda tudatos internethasználót nevel belőlünk, ha megfogadjuk a tanácsait és egy kicsit jobban odafigyelünk hogyan használjuk ezeket az oldalakat és eszközöket. 

Sok gyakorlati példát is hoz, leírásokat, képernyőképekkel, amikkel tényleg megkönnyíti a dolgunkat. Tetszett, hogy feladatokat is ad nekünk, pl. nézzük át egy napunkat, hogy melyik oldalon mennyi időt töltünk, vagy szülőknek praktikus tanácsokat ad, hogy hogyan kerüljenek közel Z generációs gyerekükhöz, hogyan védjék meg a netes zaklatóktól, stb. 
A kamaszokról-gyerekekről szóló részt minden szülőnek ajánlanám, vagy legalább olvassanak el a témában pár cikket, vagy nézzenek meg egy videót. Én nemrég meghallgattam egy internetbiztonsággal kapcsolatos előadást és abban is ezeket tanácsolták, amiket a könyvben olvashattam. További olvasnivaló pl.: - Safer Internet.

Mindenkinek kötelező olvasmánnyá tenném ezt a könyvet, mert könnyedén és érthetően veszi át azokat a problémákat, amikkel szembetalálhatjuk magunkat a neten. 
Engem inspirált jó néhány dologban - letöröltem a Swarm alkalmazást, mert már magamat is idegesítettem a "becsekkolási" kényszeremmel, átnéztem a Facebookos beállításaimat, lecserélgettem a több éve használt jelszavaimat, és próbálom a telefonomat minél messzebb tartani magamtól - éjjel mindenképp :)

5/5

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 350
Ár: 3490 Ft - Vedd meg itt ;)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Az ​Internet, a közösségi média felületek változása, fejlődése számos új technikát, eszközt, tulajdonságot és bizony betegséget is hoz(ott) magával. Új szavakat, kifejezéseket kell megtanulnunk, hogy felvegyük a versenyt a mai fiatalokkal, akik már a munkavállalás során is teljesen más elvárásokkal rendelkeznek, mint akár 30 éves társaik. A Megosztok, tehát vagyok című könyv a családi élet, az iskola, a munkavállalás fejezeteit veszi sorra, s mutatja be az új technológia jelentette kihívásokat, mérföldköveket, betegségeket, problémákat és megoldási módszereket. Esettanulmányokon és tippeken keresztül visz végig az adatvédelemtől a közösségi média stressz szindrómán, a családi élet, a szerelem, a párkapcsolat és a munkavállalás új technikai megoldásain át a generációk közötti különbségek bemutatásáig. A kötet segítségével választ kaphatunk arra is, hogy miért ragaszkodnak a mostani gyerekek és fiatalok a közösségi média felületekhez és bizony nekik már a digitális hagyatékukról is rendelkezniük kell."

2 megjegyzés:

  1. Nem olyan régen én is letöröltem a Swarmot (egyébként nem először:D), most már többet nem is fogom visszatenni a telefonomra... régen, amikor több ismerősöm volt fent, még izgalmasabb volt, de most már nagyon meguntam. Érdekes, ha valami új helyen vagyok, még mindig bevillan egy pillanatra, hogy be kéne csekkolni, ilyenkor jön rá az ember, hogy mennyire nehéz kiirtani a rossz beidegződéseket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tényleg annak lehet jó, akinek több ismerőse van egy városon belül - de nekem is te voltál, néhány Bp-i, így nem volt sok értelme :D És tényleg sok időt elvett, hogy mindig ezen pötyögtem, hogy éppen hol járok.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.