Timár Krisztina - A ​látszat mesterei

március 27, 2017
A 2016-os fantasy kihívásra kerestem az utolsó könyvet és végül erre esett a választásom. Nem tudtam korábban semmit erről a könyvről, az írójáról - de a molyos értékelések és az érdekes fülszöveg meggyőzött. Nem illik a komfortzónámba ez a regény, de úgy éreztem adnom kéne neki egy esélyt.

Ez a könyv a high fantasy műfajába tartozik, vagyis az író egy új, teremtett világba helyezi a cselekményt, ilyenek például Tolkien könyvei is. Én ritkábban olvasom ilyesmit, így emiatt is újszerű élmény volt ez a könyv.

A regény két részből áll, az elsőben egy új testbe és új világba született nőről olvashatunk: Cselezüst, akit több néven is emlegetnek a könyvben, a mi világunkban levéltáros volt, egyedül élt, és egy furcsa rokon okozta a halálát. Ebben az új világban egy boszorkány lányaként születik újjá - egészen zavarba ejtő módon már az anyja hasából érzékeli a világot, és ez a hozott tudása megmarad sokáig.

Kalandos élete van, ezt követhetjük végig a könyv feléig: a sorsát, a küldetését egészen hamar kitalálja. Több megpróbáltatáson megy keresztül, amíg ki nem tapasztalja, hogyan nőjön fel, hogyan tanulja ki a 'boszorkányságot'.

A levegő szimbóluma (forrás)
Az ő történetét szerettem olvasni, mert igaz, hogy teljesen idegen világban játszódik a sztori, de szimpatikus volt Cselezüst karaktere, plusz vele együtt egyre többet megismertem ebből a fantáziavilágból.

Hármastájban nem túl gyakori dolog, de előfordul, hogy más világból érkező lelkek születnek újjá, vagy a bármilyen formában megjelenő "Hollóktól" kell tartani, az emberek pedig nagyon vigyáznak az igazi nevükre, és többféle gúnynevet-becenevet használnak inkább helyette.

A különféle mesék-mondák keverednek ebben a könyvben és alkotnak egy új, izgalmas elegyet.

A könyv második felében Lánglélekről olvashatunk, akinek a lelke szintén egy másik világból származik, és egész életében tisztában van a kiválasztottságával. Ahogyan Cselezüst is, ám rá kell jönniük, hogy lehet, hogy más feladatuk van ebben az életben mint amire számítottak.

Lánglélek részét nem élveztem annyira, szárazabb volt, de ebben a részben több mindent megtudtunk Hármastájról, összeesküvésekről, harcokról, a Hollókról. A két szál persze összekapcsolódik a könyv végén, egy érdekes folytatást vetít elő.

Kellemesen meglepett ez a könyv, az alkotott világ, a karakterek, a nyelvi stílus (és humor!) levett a lábamról, kíváncsi vagyok a folytatásra is! 

Kiadó:  Athenaeum
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 400
Ár: 3490 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Mi ​történne akkor, ha egyszer csak egy teljesen más világba születnénk, mint ahol addig éltünk? Mi lenne, ha már születésünk előtt mindenre emlékeznénk előző életünkből? Lantos Fruzsina, az anyaméhben növekvő leánygyermek mindent hall, mindent ért, és ennek köszönhetően hamar ráébred, hogy nem ismeri annak a világnak a szabályait, ahová hamarosan megérkezik. Itt az emberek bőre szürke, vörös vagy sárga. Félnek a fehértől, és attól is, ha szembesülnek a puszta földdel. Szamarat sose láttak, viszont a vízityúknak három lába van, a hiúznak pedig majomfarka. Az országok és a városok óvónevet kapnak, hogy ne találjanak rájuk a veszedelmes Hollók. De hol ez a hely? És kik ezek az emberek? És mi lesz velünk, ha egyszer ide születünk? Lánglélek húszéves, és mindent megkapott az élettől. Legalábbis azt hiszi. Van hadvezérhez méltó ereje, bátorsága, tudása, éles esze, és van mesebeli hőshöz illő ártatlansága. Azt is tudja, hogy a Hármastáj nem tűri meg az ártatlanokat, de aki Kiválasztott, az akár a leggonoszabb világot is képes megszelídíteni. Arra is készen áll, hogy amikor majd a sors a kiválasztottságért benyújtja a számlát, akkor fizessen. Csak azt nem tudja, hogy mit kell majd odaadnia."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.