Alastair Reynolds - Napok háza

Nehéz olvasmány volt ez a könyv: többször nekiálltam, beválogattam két listába is, hogy motiváljam magam. Az elején rámzúdultak a különféle csillagászati és scifi fogalmak, jelenségek, ezután félretettem. Ezután igyekeztem a nagyobb történésekre, a múltbeli szálra és a 'Hasadványok' közti kapcsolatokra fókuszálni, hogy valahogyan közelebb hozzam magamhoz a könyvet.

Ez egy "hard scifi", ami nekem túl nagy falat volt. Az időbeli és térbeli dolgok nagysága meg még távolabb vitt ettől a könyvtől - 6 millió év, meg több km-es űrhajó, amiben egy-egy szereplő utazik... Teljes mélyvíz volt ez a könyv, annyira idegen volt benne szinte minden téma és eszköz, viszont egész gyorsan haladtam vele.

A messzi-messzi jövőben él egy kislány, akit Abigail Gentiannak hívnak. Szinte egyedül él egy nagy házban, ami folyton változik. Időnként meglátogatja egy korabeli kisfiú, akivel együtt tud játszani.

Több millió (?) évvel később Abigailből és családjából egy több ezres klón 'sereg' marad, akik időről-időre találkoznak, megosztják egymással a tapasztalataikat.
forrás
Van a "Hasadványok" között kettő, akik a klán szabályait megszegve együtt utaznak, sőt szerelmesek egymásba. Purslane és Campion egy malőr miatt elkésik az esedékes klántalálkozóról, de felvesznek a hajóukra egy érdekes vendéget - egy amnéziás robotot. Kiderül, hogy a késés csak előnyükre vált, mert egy hatalmas csapdába futottak volna bele...

A sztori egy nyomozás tulajdonképpen, hogy ki áll a csapda és az összeesküvés mögött, vannak-e túlélők, és mi a küldetése az amnéziás robotnak...

Jó is lehetett volna ez a könyv, ha az olvasóját kicsit hülyébbnek nézi, és jobban elmagyaráz mindent, és nem egyből dob bele a mélyűrbe!
Sok kérdés felmerült bennem az olvasás során és nem csak a rejtéllyel kapcsolatban, ami végülis olyan semmitmondóra sikerült...
- Miért ilyen óriásiak a hajók amikkel utaznak?
- Hogyan oldják meg a szükséges dolgok - étel, ital, ruha - beszerzését? ("realizátorral'?)
- Ha a Gentian klán mind Abigail klónja, akkor miért különböző neműek és kinézetűek?

Tényleg nincs szerencsém az idei várólistás könyveimmel - szinte mindet le kell pontoznom :/

2/5

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: House of Suns
Oldalszám: 606
Ár: 3700 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"A csillagközi utazás korszakának hajnalán egy ifjú hölgy, Abigail Gentian ezer klónra hasítja magát, s a klónokat kiküldi a galaxisba, hogy óriási tudásra és bölcsességre tegyenek szert. A Gentian-klán hasadványai bizonyos időnként impozáns ünnepségek keretében újraegyesülnek, amikor is ezer éjszakán át osztják meg egymással az emlékeiket. A harminckettedik egyesülésre azonban két önfejű hasadvány, Campion és Purslane várhatóan több évtizedes késéssel érkezik csak meg. Ráadásul immár közösen gyűjtik tapasztalataikat a galaxist átölelő hosszú körutak során. Mi több: szerelmesek egymásba. A kiközösítéstől csak egyvalami mentheti meg őket: egy gépember, az aranyszínű robot, Hesperus. De ő sajnos amnéziában szenved, és csak arra emlékszik, hogy valami elképesztően fontos küldetést próbált teljesíteni, mielőtt törölték a memóriáját. A szerelmesek azt remélik, hogy tekintélyes vendégük megjelenése az egyesülésen enyhítheti majd a büntetésüket, de amikor a hajójuk váratlanul a klán vészjelzését fogja, nagyobb gondjuk is lesz, mint a hasadvány-társak rosszallása. Hatmillió év után valaki úgy döntött, hogy végleg le kell számolni a Gentian-klánnal. Miközben a túlélők maroknyi csapata versenyt fut térrel és idővel, hogy kiderítse, ki akarja a halálukat, megdöbbentő igazságok kerülnek napvilágra. Aztán elszabadul a pokol, mert valójában sokkal több forog kockán, mint egy ősi klán fennmaradása…A „Napok Háza” káprázatos, szédítő űropera, amely a klasszikus sci-fi eszközeivel teremt egy ragyogó, új világot – a kortárs tudományos-fantasztikus irodalom mesterműve."

4 megjegyzés:

  1. Ó, utálom ezt az érzést, amikor egy könyvet olvasva totál kívülállónak érzem magam. A sci-fiknél ez elég gyakori :D És nem szeretem, ha az ilyen fontos gyakorlati kérdésekkel nem foglalkozik a szerző, mert képes vagyok végig azon kattogni, hogy de most akkor ez hogyan van, meg ilyenek. Szóval bármennyire is nem vagyok tudományos beállítottságú ember, igényelem a tudományos magyarázatot. :)
    A stílus milyen amúgy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a jó kifejezés rá! Ezért nem szeretem a hard scifiket. Olyan túl nagy, túl okos könyvnek tűnik aztán nem is magyaráz meg sok mindent, szóval egy nagy lufinak tűnik az egész.
      A stílus viszonylag jól olvasható, a fejezetek jól vannak tördelve, rövidek, könnyebb olvasni.

      Törlés
  2. Sajnálom, hogy nem találtatok végül egymásra. Nem a te sci-fid volt, ennyi. Én - bár ugye még csak ismerkedem ezzel a műfajjal - nagyon szerettem, és érdekes módon ilyen kérdések meg sem fogalmazódtak bennem, vitt magával a sok történés, a drukk a szereplőknek :)
    Scalzit olvastál már? Ha nem, ajánlom, nagyon jó a humora, nyárra tökéletes lenne kompenzálni ezt a kellemetlen élményedet.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.