Itó Projekt - Harmónia

október 18, 2012
A jövőben járunk, a "Nagy Katasztrófa" után, ami alapjaiban változtatta meg a jövő társadalmát. Ebben a világban a lakosság 80%-át a WatchMe nevű rendszer figyeli, ami  ha rendellenséget tapasztal, azonnal javítja a szervezet hibáit, ezzel kiszorították a betegségeket és a fájdalmat. Az életet a kiterjesztett valóság (AR) könnyíti meg, ami a felhasználók kontaktlencséin jeleníti meg az adatokat a másik emberről (név, foglalkozás,...), helyekről..
Az emberek kedvesek, empatikusak egymással - a régi keresztényi eszmét örökítették tovább ("Szeresd felebarátodat"). A nagy szeretet oka, annyi hogy az emberi testre, mint erőforrásra tekintenek. Forrástudatosan kell élni - vigyázni kell mindenkinek magára és persze mások testére is.

Ám mindig vannak, akik nem elégedettek ezzel a túlzásba esett világgal. A könyv elbeszélője Kirie Tuan is ilyen, látszólag beilleszkedett ebbe a társadalomba, de mindig kibúvókat keres. Gimnazista korában ismerkedik meg Mihie Miachhal, a hozzá hasonlóan különc lánnyal, aki "halott médiumot" (nyomtatott könyvet) olvas, rengeteget tud a Nagy Katasztrófa előtti világról és pokolnak érzi ezt a jelenlegi rendszert. Fel akar lázadni ellene és erre biztatja két  kiválasztott társát Tuant, és Cíant - a lázadás módja, pedig az öngyilkosság.
Tuan és Cían túléli a 'lázadást', Tuanból spirálcenzor lesz, a WHO-nak dolgozik, és olyan helyekre is eljut, ahol nincs WatchMe, nincs AR, ami cenzúrázná a lelkileg megrázkódtató látványt, ezzel kiszakad az annyira utált buborékvilágból...
A gondok akkor kezdődnek, amikor egy időben több ezer ember kísérel meg öngyilkosságot, köztük Tuan régi barátnője Cían is. Ezután Tuan elkezd nyomozni és a szálak régi ismerősökhöz vezetnek...

Tuan elbeszélését "etml" kódok közé írt szövegek szakítják meg, ezzel igazán posztmodernné válik a szöveg, (nem kell megijedni tőle, a könyv végén kiderül ennek az oka is -nem hátralapozni ;)).
A szövegben a nyugati kultúra több eleme is visszaköszön, néha csak említés szintjén, pl. Orwell (Két perc gyűlölet), Goethe Wertherje, stb. Ezekkel igazán közel hozta számomra ezt az új világot, a múltra való utalásokkal valahogy nem éreztem elveszettnek magam :)
technikai újdonságokról is szívesen olvastam, és egy-kettőt szívesen használnék is (AR-t, vagy utaznék a repülő utódján a PassangerBirdön). Néha kicsit hiányoltam, hogy kifejtse mi-micsoda, de a szövegből szép lassan kiderült minden.

Ez a könyv sok elgondolkozni valót ad a jövőről, vajon tényleg bekövetkezik majd a Nagy Katasztrófa amikor az országok atombombákat fognak dobni egymásra? A szerző világában erre a sok kegyetlenségre, népességfogyásra a reakció a boldog, empatikus "vitalista" társadalom.
A könyv végén több pszichológiai tétel is előkerül, ami szintén érdekes témákat vet fel. Élhetünk-e teljesen alárendelve magunkat a rendszernek? Az ellenkezője vezetett a háborúkhoz, járványokhoz, ez lenne az utópia megoldása?
"Annyi az egész, hogy ha az ember valami szélsőségeset tapasztal, nehezére esik mértéket tartania. A reakciója lendületével átesik a ló túloldalára. Ez eredményezte a mostani vitalista társadalmat is. Pedig ha jól tudsz bánni a pénztárcáddal, nincs szükséged perselyre…"

Ez egy izgalmas thriller, meglepő fordulatokkal a végén, ajánlom azoknak, akik szeretik a jövőben játszódó alternatív világokról szóló könyveket, érdeklik a technikai újdonságok vagy éppen a pszichológiai tételek.
Te élnél ilyen "harmóniában"?

5/5

Kiadó: Ad Astra
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: Harmony
Oldalszám: 307
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"Ebben a jövőben az egyén teste közös tulajdon. Légy egészséges! Légy boldog! Akkor is, ha nem akarod. Utópia végre megvalósult, hála az orvosi nanotechnológiának és a társadalmi jólétet szabályozó törvényeknek. A rendszer azonban, amely az állampolgárok egészségét hivatott őrizni, ellenük fordul. Az egész emberiség egy titokzatos elme túszává válik. Kirie Tuan, a diktatórikus jóindulat ellen egykor öngyilkossági kísérlettel lázadó lányt a múltja kísérti, miközben az Egészségügyi Világszervezet tagjaként versenyt fut az idővel, hogy megmentse világát. Te mit adnál meg azért, hogy harmóniában élhess magaddal?"
A szerzőről: (Project Itoh)
Itó Szatosi, írói nevén Itó Projekt (1974-2009), japán sci-fi író volt. Életében három regényt írt, ezek közül a Harmónia 2009-ben elnyerte a Japán SF Nagydíjat (Nihon SF Taisó díj), 2010-ben pedig a Szeiun-díjat. Nem sokkal a megjelenése után hunyt el rákban. Az évtized legjobb japán sci-fi írói közt tartják számon.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.