Sherlock Holmes - kedvcsináló poszt :)

Valamelyik nap a molyon a kihívásokat böngészve bukkantam egy Sherlock Holmes-osra. Gondoltam belevágok :) Találtam is két hangoskönyvet, 2-2 novellát hallgattam így meg:

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 1.:

  • A Berill diadém;
  • A haldokló detektív esete
Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 2.:

  • A nyomorék
  • A haditengerészeti szerződés
Mostanában rákaptam a hangoskönyvekre, és amiket újabban kiadnak azok nagyon élvezhetőek (ld. Harry Potter 1-2 - kár, hogy a többi részt nem készítették még el :( ).
Ezeket a novellákat Szersén Gyula és Tahi Tóth László előadásában hallgattam meg - nagyon jó, ahogy felváltva beszélnek, eljátsszák a szerepüket (A haldokló detektív esetében különösen ijesztő volt 'Sherlock' hörgése).

Eddig még nem olvastam Sherlock Holmes történeteket, a tv-ben láttam néhány részt, és persze ismertem a híres, különc nyomozót. A legújabb S.H. film (Robert Downey Jr-al) pedig nagy kedvencem :)
A novellák jók voltak, bár a legtöbbnél az közepe felé már megsejtettem, hogy is fog alakulni a történet, de ettől függetlenül tetszett mindegyik és meghozták a kedvemet a többi regényhez, a sorozathoz és persze a többi novellához :) Ki is néztem két gyűjteményes kötetet, amiben benne van a négy regény és jó pár novella, de persze már nem kapható :S

5/5 - Igazi klasszikus :)

Néhány infó:

"Sherlock Holmes a skót származású író és orvos, Sir Arthur Conan Doyle kitalált nyomozója, aki 1887-ben jelent meg először a könyvek lapjain. Mint briliáns londoni detektív, Holmes ismert magas intelligenciájáról; híres a megfigyelőképességéről, a következtetőképességéről és a logikájáról, amiket a bűnügyek megoldásánál igen találóan felhasznál. Alighanem a legnépszerűbb fiktív krimifigura az irodalomban.

Conan Doyle összesen négy regényt és ötvenhat novellát írt Sherlock Holmes szereplésével. A művek túlnyomó részét a detektív barátja és életrajzírója, Doktor John H. Watson narrálja (négy kivétel akad, melyek közül kettőt maga a detektív mesél el, a másik kettő harmadik személyben íródott). A Holmes-történetek több mint negyven éven keresztül a The Strand Magazine lapjain jelentek meg; a regényeket folytatásokban közölték. A történetek mindig gazdag illusztrációkkal jelentek meg, melyeket Sidney Paget készített. A történetek az 1882 és 1903 közötti periódust ölelik fel, leszámítva néhány 1878-ban, 1880-ban, illetve 1907-ben játszódó történetet, és Az utolsó eset c. novellát, amely 1914-ben történik.

A Sherlock Holmes-történetek közül számosat megfilmesítettek. A leghíresebb Holmest játszó színész mindmáig Jeremy Brett, aki az 1980-as, 1990-es években egy angol tévésorozatban játszotta el a nyomozó szerepét. Jelentek meg könyvek is, melyek más írók tollából származtak ugyan, de Sherlock Holmest (és esetenként dr. Watsont) szerepeltették." link

Magyar rajongói honlap

1 megjegyzés:

  1. Szia! Tetszett a bejegyzés. :) Mivel rajongó vagy szeretettel ajánlom szíves figyelmedbe Sherlock Holmes magyar oldalát. A címe: http://sherlock.extra.hu

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.