Libba Bray - Rettentő gyönyörűség (újraolvasva)

Pár napja (2009. 08. 29.) elolvastam Libba Bray Rettentő gyönyörűség c. regényét. Hát. Azt hiszem meg van az új kedvencem a Twilight saga mellett!
A könyv amúgy ugyanúgy Vöröspöttyös sorozatba tartozik mint az Alkonyat.

A történet főszereplője Gemma Doyle, egy 16éves angol lány, aki Indiában nőtt fel. A történet elején az anyja rejtélyes körülmények között meghal, ezután Gemmát a családja a londoni Spence Akadémiába iratja. Itt meg kell küzdenie az iskola "menő" lányaival, eközben még furcsa látomások is gyötrik ...
A történet nagyon izgalmas szerintem, a Rettentő gyönyörűség a Gemma Doyle trilógia első része, a második rész elvileg vmikor ősszel jön majd (Rebel Angels-Lázadó angyalok). Én már elkezdtem angolul olvasni ezt részt, és érdekesnek ígérkezik :)

Néhány hasznos link:
-A Könyvmolyképző oldalán
- ha beleolvasnál ;)

Az írónőről:

"Libba Bray öt és fél színdarab, néhány novella és esszé, és számtalan olyasmi szerzője, ami a saját szavaival élve "sohasem szabadna, hogy napvilágot lásson". Volt pincérnő, dadus, burrito-készítő, kiadói mindenes és reklámszövegíró. Texasban nőtt fel angol humor, újhullámos zenekarok, kertvárosi rendellenességek és rossz tévéműsorok fegyelmezett étrendjén, és sikerült mégis csak néhány súlyos eszelős hajviselettem megúsznia. New York Brooklyn negyedében lakik a férjével és a fiával."



2011.08.23.:
Szinte napra pontosan két éve olvastam először ezt a könyvet, a nyár elején megvettem a trilógia 3. részét, de első 100 oldal után feladtam, mert már nem emlékeztem annyira az előzményekre, és muszáj volt újraolvasnom az első két rész.

Kicsit bővebben erről a részről:

A tartalom (spoileres), azoknak hasznos lehet akik már nem emlékeznek az első részre :) :

Miután Gemma, aki a bűntudat gyötör anyja halála miatt, és furcsa látomások kísértik megérkezik a Spence akadémiára, már az első este szembesül vele, hogy nem sikerül megbújva átvészelni az iskolaéveket. Felicity és Pippa, a 'menő'lányok vezetői felajánlják, hogy csatlakozzon hozzájuk, de csak miután kiállt egy próbát. Persze a lányok becsapják, és veszélybe akarják keverni. De Gemma végül túljár az eszükön.
Az iskolai nehézségeken túl van egy rejtélyes fiú, aki követi anyja halála óta, Kartik, aki a Raksana tagja, és folyton figyelmezteti Gemmát, hogy ne engedjen a látomásoknak, mert veszélybe sodorják.
Végül három lány lesz a barátja (bár erről vitatkozhatnánk, hogy tényleg barátnők-e, eleinte nem igazán, csak kihasználják Gemmát), Ann, Pippa és Felicity. Ann se nem szép, se nem gazdag, ösztöndíjas tanuló, árva, és nincs fényes kilátása a jövőre nézve, a rokonai nevelőnek fogják adni; ezért elég visszahúzódó, depresszióra hajlamos. Pippa a legszebb köztük, hiú és önző lány, gazdag családból származik, ám van egy hibája, ami miatt a szülei igyekeznek gyorsan kiházasítani; szegény lány sokat szenved emiatt, mert ő igazi romantikus, aki az igaz szerelemre vágyik, nem egy 50 éves jogász felesége lenni. Felicity az igazi vezető köztük, hataloméhes, ő keresi a kapcsolatot Gemmával, a szülei elhanyagolják, Gemma lekötelezi ezért alakítják meg végül ők négyen a saját kis körüket.
Gemma egyik látomása alkalmával talál egy naplót, Mary Dowd naplóját, aki ugyanúgy a Specebe járt, és ugyanúgy látomásai voltak, ezért tőle várja a megoldást. A lányok az éjjeli összejöveteleiket, amiket egy barlangban tartanak az ő naplójából olvasnak fel, és osztják meg egymással a vágyaikat.
A négy lány a rajztanártól, Miss Mooretól hall a Rendről, és megalapítják a saját társaságukat. Gemma rájön, hogy megvan az ereje, hogy beléphessen a 'birodalmakba', és magával viszi a három lányt is, itt nagyon boldogok, teljesül minden vágyuk - Pippa varázsol magának egy romantikus lovagot, aki csak a szavát lesi, Felicity hatalmat akar, ezért egy vadásznő tanítja, Ann pedig gyönyörűen énekel és közben ő is megszépül. Gemma önmagát akarja megérteni, és látni akarja az anyját, ami sikerül is neki. Az anyja elmeséli, hogy el akarta titkolni, hogy Gemma képes megnyitni a birodalmakba vezető átjárót, ezért nem akarta Londonba hozni. Megtudja, hogy egy gonosz erő, ami az anyját is meg akarta ölni, Kirké a nyomában van.
Mivel mind a lány lány sérült valamilyen módon, és a kor kötöttségei ellen menekülni akarnak, ezért minden éjjel visszatérnek a birodalmakba, de egy idő után már ki akarják vinni a varázslatot, amit viszont Gemma anyja megtilt nekik, mert akkor a gonosz is bejöhet.
Közben a való világban is peregnek az események, az iskolai órák mellett részt vesznek Londonban egy spiritiszta szeánszon, ahol Gemma leleplezi M. Romanoff csalását, és segít túllépni franciatanárnőjének, Miss LeFargenak a vőlegénye halálán. A családok is meglátogatják a lányaikat az iskolában, Gemmát nagyanyja, bátyja, Tom és a nagyon legyengül, ópiumtól megtört apja. Pippát eljegyeztem Mr. Bumble, a 50 éves jogász, ezért a lány teljesen kétségbeesik. Kitalálja, hogyan szabadul meg a vőlegényétől, de balul sül el a kísérlete, ráadásul Miss Mooret, szeretett rajztanárukat is kirúgatják. Gemma nagyon megharagszik emitt, a reménytelensége miatt nem viszi át a lányokat a birodalmakba. A kétely, amit a vadásznő ültetett el Felicityben, most feltámad, és a lányok véráldozattal próbálnak bejutni a birodalmakba, persze sikertelenül - Gemma végül beviszi őket, de ott már Kirké egy szolgája várja a lányokat. Pippát kénytelenek ott hagyni a menekülés közben, Gemm később egyedül tér vissza, hogy szembeszálljon Kirké teremtményével és visszavigye Pippát, az előbbi sikerül is, de Pippa az álmokat választja az élet helyett. Így a birodalmakban marad, a valóságban meghal, és a temetésével ér véget a könyv.

Vélemény: még mindig tetszik a könyv :) Maga a viktoriánus kor, az iskola, Gemma vonzódása Kartik után, a kedvencem a lányok közül Gemma, Pippa túl hiú, és nem tud megküzdeni az élettel; Annt sajnálom, de ő se túl szimpatikus; Felicity áll közelebb hozzám, bár a hataloméhsége riasztó. A birodalmak is varázslatos, bár néhol kusza, bár második olvasásra már jobban értem.

5/5


Spence térképe:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2008
Sorozat: Vörös Pöttyös Könyvek / "Gemma Doyle trilógia"
Eredeti cím: A great and terrible beauty
Oldalszám: 372
Ár: 3000
Borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.