V. E. Schwab - Gyülekező árnyak


Éppen egy éve olvastam Victoria Schwab A mágia árnyalatai trilógiájának első részét, az Egy sötétebb mágiát. A sorozat kezdő kötete megfogott az újszerű karaktereivel, a mágia működésével és filmszerűen pergő cselekményével.

A második rész egy kicsit lassabban indult be, cserébe jobban megismerhetjük Vörös London világát.

tumblr
Lina egy arnesi hajóra száll fel az első könyvben történtek után, egyfajta menekülésként, másrészt régi vágyát beteljesítve. Imádtam ezt az első pár fejezetet, ami a Karib tenger kalózai filmekre emlékeztetett trükkös megoldásaival és menő akciójeleneteivel. Sajnos ezután egy jóval lassabb, unalmasabb szakasz következett, amiben megtudtuk, hogy Vörös London egy nagyszabású mágus viadalt (Trimágus Tusa) készít elő. A fő szervező Rhy herceg, aki próbál menekülni a bezártságérzete ellen és egyre kétségbeesettebben hajszolja az élvezeteket. Hála szoros összeköttetésüknek, Kellnek is bőven kijut ebből a hajszoltságból.

A karakterek gondolataiba jobban beleláthatunk ebben a részben, de ez nem vált a könyv javára, mert ugyanazt a néhány problémát járják körbe újra meg újra meg újra. Érezhető ezt mennyire untam? Kezdve Lina folyamatos meneküléskényszerével, bizalmatlanságával az egész világ ellen; Kell érthető bezártságérzetével, Rhy pedig folyamatosan gyengének érzi magát, és bűntudata van a bátyjával létrejött összeköttettetés miatt.

Szerencsére több pozitívuma volt a könyvnek, hogy ne akarjam abbahagyni a sorozatot. A nagyobb terjedelem, Lina tanulmányai és a viadal jó alkalmat ad Schwabnak arra, hogy kifejtse a mágia működését, az arnesi birodalom és szomszédai kapcsolatát és jellemzőit. Na és kapunk egy új érdekes karaktert, Alucard kapitányt. Szerettem a csipkelődését Linával, remélem a 3. részben is sokat fog szerepelni!

A második köteteknél gyakran esnek a szerzők abba a hibába, hogy nem tudják hozni az első rész lendületét, itt is ezt éreztem - jó volt a viadal, a mélyebb világmegismerés, új karakterek és a régiek árnyalása, de elég kiszámítható volt az egész és sok volt az ismétlés. Ami tetszett - már az első részben is - a mágia használata, működése és a filmszerű akciójelenetek. 
A könyv összegezve egy rajongói fan arton :D

3/5

Kiadó: Ventus Libro
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: A Gathering of Shadows 
Sorozat: Egy sötétebb mágia 2.
Oldalszám: 576
Ár: 3800 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Kell az egyik utolsó vérmágus, aki képes utazni a London varázslatos városa által összekapcsolt párhuzamos világok között. Négy hónap telt el azóta, hogy egy rejtélyes obszidián kő a birtokába került, és találkozott Szelina Barddal. Négy hónapja, hogy Fehér London uralkodói, a Dane ikrek elbuktak, és a követ a haldokló Holland testével együtt visszaküldte Fekete Londonba. 
Kell álmait most baljós mágikus események kísértik, ébren pedig folyton Lina jár az eszében. Mialatt Vörös London az Elemek Viadalára – egy háromévente megrendezett nemzetközi, barátságos mágikus vetélkedésre – készül, egy bizonyos kalózhajó egyre közeledik. Időközben egy másik London lassan új életre kel. A mágia egyensúlya kényes és veszélyekkel teli; és ahhoz, hogy az egyik város felvirágozzon, egy másiknak vesznie kell…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.