Lindsay Jayne Ashford - Rejtély az Orient Expresszen


Már a megjelenésekor felfigyeltem erre a könyvre - érdekelt, hogy Agatha Christie főszereplésével milyen rejtélyekről esik szó az Orient Expresszen. A cím kicsit félrevitt, mert azt hittem egy krimis regényes életrajz ez a könyv, de hamar rájöttem, hogy három nő életének eseményeiről és összefonódásairól lesz szó - ami az Orient Expresszen kezdődik el. Az angol cím ebből a szempontból jobb: The Woman on the Orient Express. 

A szerző, Lindsay Jayne Ashford is érdekes személy: ő volt az első nő, a cambridge-i Queen's College-ban diplomázott, kriminológia szakon. Írt krimiket, történelmi regényeket, újságíróként is dolgozott - nem meglepő, hogy Agatha Christie élete megfogta és regényt írt belőle. 

A történet 1928 októberében indul, amikor Agatha Christie elvált Archie Christietől, az első férjétől. Nekem új volt ez az információ, mivel nem sokat tudok - egyelőre - a híres írónő életéről. (Tervben van AC: Életem c. könyvének olvasása, amit nemrég szereztem be.)
A válást mélységes csalódásként élte meg, ez elől menekülve vett jegyet az Orient Expresszre, és meg sem állt Bagdadig. 
forrás
A könyv ezt a gyászfolyamatot dolgozza fel, ill. azt hogy hogyan ismerkedik meg a második férjével. A valóságtól való eltérés, hogy a vonaton találkozik két nővel, akik szintén csalódtak az életben, ill. menekülnek. Agatha álnéven utazik, mivel nem akarja hogy még ott is róla pletykáljanak az emberek. Kupétársa Katharine Keeling, aki egy mezopotámiai ásatáson dolgozik egyedüli nőként. Erős, határozott nő, de több dolgot is titkol, pont úgy ahogy Agatha és a harmadik nő: Nancy Nelson (kitalált karakter). Ő férje elől menekül és a szeretőjét várja, hogy csatlakozzon hozzá, és érthető módon egyre kétségbeesettebb. Bagdadba tart, unokanővéréhez, aki menedéket nyújthat neki ebben a nehéz időszakban.

Az ásatás csapata: balról a harmadik Max Mallowan,
Hamoudi, C. Leonard Wolley, Katherine Wolley. 1928-29.
forrás
A regényben egyrészt az utazás, a Közel-Kelet egy részének felfedezése, az ásatások világának megismerése és hármuk barátságának kibontakozása válik fontossá. A könyv eleje kicsit lassan indul a háromféle szemszög megismerése miatt, de aztán magával ragadott magával az utazás, és a 20. század eleji Közel-Kelet. 

Attól függetlenül, hogy nem egészen azt kaptam amire számítottam, nagyon tetszett ez a könyv: kikapcsolt, megismertem néhány új dolgot a kedvenc krimi írónőmről, és érdekes volt bepillantani az ásatások világába is. Jól jött, hogy AC-től már olvastam a Gyilkosság Mezopotámiábant, amiből a Ashford is merített, ill. Agatha Christie a fenti krimiben szereplő Louise Leidner karakterét Katharine-ről mintázta. 

Ajánlom ezt a könyvet, ha szeretitek Christie krimijeit, érdekel hogy milyen lehetett az Orient Expresszen utazni, milyen volt egy ásatás a 20. század elején, vagy csak egy izgalmas női sorsokról szóló regényt szeretnétek!

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Woman on the Orient Express
Oldalszám: 368
Ár: 3299 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Meddig ​lehet őrizni a titkokat?Bízva abban, hogy végre pontot tehet tönkrement házassága végére, Agatha Christie álnéven jegyet vált az Orient Expresszre, hogy eljusson Bagdadba. Ám nem ő az egyetlen utas, aki titkot őriz, és a rejtélyek kibogozása híres detektívjéhez, Hercule Poirot-hoz illő feladat lenne.Az írónő idővel Katharine Keelinggel osztozik a fülkéjén, akinek az első házassága tragikus véget ért, és a vonat egy olyan új kapcsolat felé viszi, melyet a kényszer szült. És ott van a nemrég házasodott, mégis másik férfi gyermekét váró Nancy Nelson is, aki mindent megtesz, hogy titkolja a terhességét, viszont közben a teljes kétségbeesés szélére sodródik.Mindhárman elhallgatják a többiek elől a múltjukat, ám mialatt a vonat kelet felé zakatol, lassan barátokká és egymás segítőjévé válnak.De vajon mit tesz a jó kapcsolatukkal, ha a féltve őrzött tikok kiderülnek? Az izgalmasan megírt, fordulatokkal teli, emlékezetes regény több szereplője és történése valóságos, amit a szerző fantáziája tovább színezett. Sokat megtudhatunk belőle Agatha Christie életének legnehezebb időszakáról, egy távoli kultúráról és a női lélekről. A krimi királynőjének élete maga is egy rejtély volt.A végén sok mindenre fény derül.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.