Emily Brightwell - Mrs. ​Jeffries és a gyilkos bál

Az amerikai Emily Brightwell Mrs. Jeffries krimisorozatával tavaly decemberben ismerkedtem meg. A hazánkban legutóbb megjelent kötetet (ami a sorozat 5. része) vittem a Budapestig tartó vonatúra, mert a történet könnyedsége és a kötet kialakítása miatt is szuper olvasnivalónak éreztem. A számításom be is jött, a nyugalmasabb hazaúton több mint a felét el is olvastam a könyvnek.

A kis nyomozó kör továbbra is működik, vagyis Witherspoon felügyelő házvezetője irányításával, a felügyelő alkalmazottai segítik őt a háttérből nyomok felgöngyölítéseben. 

Ebben a részben egy londoni irodalmi kör egyik tagja leli halálát a társaság bálján. Az özvegy Mrs. Hannah Greenwood nem örvendett különösebb népszerűségnek, magába forduló és kritikus személyiség volt - de mégis kinek lehetett oka megölni? 

Ahogy Witherspoon elkezd nyomozni, egyre több belső viszályra derül fény. Közben persze Mrs. Jeffries is mozgósítja a csapatát, egy akadálya van a munkájuknak: a felügyelő kuzinja, aki beköltözött egy időre hozzájuk és mindenben a hibát keresi. Ám Mrs. Jeffriesnek az ő hatástalanítására is vannak ötletei ;) A könyv legtöbb humoros jelenetét Mrs. Livingstone-Graves szolgáltatja, illetve az őt bíráló személyzet.
"- Ó a fenébe - mormogta Betsy. - Végre van egy jó kis gyilkosságunk, ez meg itten lábatlankodik."
Viszonylag sok szereplőt mozgatott meg ez a könyv, az elején nem győztem visszalapozni a szereplőlistához, de egy idő után persze memorizáltam a kapcsolatokat. 

A felügyelő ügyesebb és szemfülesebb ebben a részben - sőt le is leplezi egy mondatával a kis csapatát. Itt és még néhány visszautalásban érződik, hogy ez már egy későbbi rész, hiába olvasható önállóan is, azért a kis mozzanatok, a karakterek fejlődése, élményei hiányoznak. 

A könnyed krimi/cozy mystery műfaj kedvelőinek remek választás ez a könyv, hangulatos, csavaros és tele van szerethető szereplőkkel. Remélem folytatódik a magyar kiadás is! :)

5/5

Kiadó: Lettero Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Mrs Jeffries On The Ball
Oldalszám: 260
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Ki ölhette meg Hannah Greenwoodot a bálon? Gáncsoskodó természetű nőszemély volt, de ez még nem ok arra, hogy eltegyék láb alól.
Különösen kínos, hogy Whiterspoon felügyelő is részt vett az ünnepségen. Csakhogy neki fogalma sincs, ki lehetett a tettes. Szerencséjére Mrs. Jeffries a briliáns elméjű házvezetőnője rájön néhány furcsaságra. Vajon mit láthatott Lady Cannonberry, amíg egy pohár puncsra várt a felügyelőtől? Miért az oldalajtón át távozott Mr. Locke? Milyen gyanús eseményre célozgat Mr. Wartburton a fiatal özvegynő Rowena Stanwick múltjában? És miért lopták el Dr. Solan jegyzetfüzetét, ha abba csak a verseit jegyezte fel?
Ha Miss Marple házvezetőnő lenne, úgy hívnák: Mrs. Jeffries. A sorozat minden kötete önálló detektívtörténet.

2 megjegyzés:

  1. Jaj, de örülök, hogy neked is tetszett.:) Egyébként én annyira imádom, hogy olyan kis kompakt és takaros a könyv, utazáshoz tényleg tökéletes választás. És mintha láttam volna a kiadó fb oldalán, hogy tervezik a folytatást is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem tényleg jön, és jó lenne ha a másodikkal folytatnák :)))

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.