Philip Pullman - Az arany iránytű

Amikor a Ciceró Kiadó 2017-ben megjelentette új, javított kiadásban, Cserny Timi Pookah borítóterveivel Az Úr Sötét Anyagai trilógiát és ráadásnak az előzménysorozat első részét (La ​Belle Sauvage: A Por könyve 1.) már tudtam, hogy itt az ideje hogy befejezzem - 7-8 év után - a sorozatot. Az első részt a filmverzió hatására még 2010-ben olvastam el (a spoileres bejegyzésemet itt olvashatjátok az első részről, ill. a másodikról.)

Utalva az első bejegyzésemre, először itt is a regény címére szeretnék megjegyzést tenni: már ismerve az eredetit, inkább azt vártam volna viszontlátni az új kiadáson. Ha már a kiadás problémáinál tartunk, akkor megemlítem azt is, hogy jó lett volna kötött példányként kiadni - a fűzött verzió gerincének megtörését csak úgy lehet elkerülni, ha óvatoskodva hajtjuk ki az oldalakat - fárasztó volt így olvasni. De a borító legalább csodaszép :)

forrás
A regény egy alternatív világban játszódik, mely technikai felfedezésekben, természetfeletti lények jelenlétében különbözik a miénktől illetve az emberek lelke állat alakú kivetülésben létezik - ők a daimónok. Ezek gyerekkorban még változtathatják alakjukat, felnőttként kötnek ki egy formánál, ezzel mutatva a felnőtt belső tulajdonságait is. 

Főszereplőnk egy tíz-tizenegy éves kislány, Lyra Belaqua, aki árvaként nő fel az oxfordi Jordan kollégiumban. Nagybátyja Lord Asriel látogatja meg időről időre, ám ő eléggé távolságtartó vele. Lyra nem hiányolja a megszokott családot, jól érzi magát a konyhai kisinassal, Rogerrel vagy az oxfordi gyerekekkel cselleng az utcán, háztetőkön mászkál vagy épp elköti egy gyptus család hajóját. Igazi tűzrőlpattant lányka, aki nem sokat foglalkozik a kis világán kívüli dolgokkal.
"Lyra sok tekintetben barbár volt. Legszívesebben felmászott a kollégium tetejére kebelbarátjával, Rogerrel, a konyhai kisinassal, onnan köpdösték a szilvamagot az elhaladó tudósok fejére, vagy huhogtak, akár a bagoly, az ablak előtt."
A regény elején kihallgat egy beszélgetést, illetve megakadályozza hogy megmérgezzék nagybátyját, ezúttal elkezdik a hétköznapi csínytevéseknél nagyobb dolgok is érdekelni.
Amikor egy szép hölgy, Mrs. Coulter a kollégiumba látogat és felajánlja, hogy magával viszi kis segédjének, a kollégium Mesterének tanácsára kap az alkalmon, hogy megkezdődhessen az új élete, mely az életkorához és neméhez illőbb lesz.

forrás
Eközben országszerte gyerekek tűnnek el, azt rebesgetik az 'Átkosok' nevű szervezet viszi el őket, hogy kísérletezzen velük. Eltűnik Lyra barátja, Roger is - ez kellő motiváció lesz számára, hogy elkezdjen nyomozni az ügyben és rájöjjön néhány dologra a jóságosnak tűnő Mrs. Coulterrel kapcsolatban. Útja régi barátoktól egy idegen és kegyetlen tájra viszi el, ahol még többet megtud a világról és a sorsáról.

A regény nagyon mozgalmas, olvasás közben el is gondolkodtam milyen korosztálytól érdemes olvasni - az biztos, hogy felnőtteknek is elég izgulni valót ad. Ami viszont már nem tetszett - pedig első olvasásra kedvencnek jelöltem még pár éve - a párbeszédek néhol olyan esetlenek voltak, túl sok információt gyúrt beléjük az író. A fordulatok számomra túl gyorsan követték egymást, a végén már belefásulva olvastam hogy most éppen kik jönnek megmenteni Lyrát. 

Ettől függetlenül minden fantasy rajongónak ajánlom, kiskamasz kortól, mert egy igazi klasszikusnak tekinthető: erős főszereplővel, sok kalanddal és garantáltan behúz a sorozatba az első részt a függővéges befejezéssel ill. a több elhintett lehetőséggel, ami a világát jellemzi. 

Érettebb olvasóknak elég gondolkodnivalót ad különféle témákkal: létezik-e az előre elrendelés, mire képes az egyház, mik a bűn és megváltás lehetőségei illetve milyenek lehetnek a szeretet megnyilvánulásai.
"Sok ember szeretne oroszlán daimónt, aztán az a vége, hogy ott áll egy pudlival. És ha meg nem tanulja, hogy azzal legyen elégedett, amije van, hát nyűgösködhet mindhalálig.Szerintem tisztára fölösleges elégedetlenkedni."
4/5

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Northern Lights
Sorozat: Az Úr Sötét Anyagai 1.
Oldalszám: 392
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Philip Pullman klasszikussá vált, számtalan díjjal elismert ifjúsági trilógiájának első részében megismerjük Lyrát, a rendkívüli kislányt, és az ő Oxfordját, ami nagyon hasonlít a miénkhez, de nagyon más is – például mindenkinek van egy állat alakú daimónja, mely lelke egy darabkája, egyben örök társa. Lyra kíváncsi, merész és imádja a kalandokat, és bármikor kész megtréfálni otthona, a Jordan-kollégium tudósait. Ám élete igazi nagy kalandja csak akkor kezdődik, amikor valami különösről hall, valamiről, amiről a tudósok is csak suttogva mernek beszélni, és amihez valahogy köze van az északi fénynek és egy semmihez sem hasonlító iránytűnek…

2 megjegyzés:

  1. De szuper bejegyzés lett, és nagyon jó a leírás is, hogy miről is szól tulajdonképpen, mibe cseppenünk. :) Amikor néhány éve újraolvastam, nekem is volt egy olyan érzésem, hogy néhol túl esetlenek a párbeszédek, túl könnyen megoldódik minden nagyobb baj is, de szerencsére ezt a kezdetlegességét kinövi a sorozat már a következő kötettől. És talán pont azért nehéz kategorizálni, kinek is szól, milyen korosztálynak, mert ez még egy picit ifjúsági szinten mozog, de a harmadik már kőkemény lesz sok szempontból is.
    Megyek is a következő posztodhoz. :) Én is amúgy újrázni szeretném az egészet a La Belle Sauvage előtt.
    A páncélos medvés küzdelmet kedvelted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, érdekes volt visszaolvasni a régi bejegyzésem, illetve jóval tapasztaltabb olvasóként újrázni vele, látni az egyenetlenségeket a trilógiában.
      Ettől függetlenül jó a sorozat, leköti az embert, és érdekes gondolatai vannak.
      Hát ezeket az akciódús jeleneteket annyira nem, bevallom volt ahol követni se tudtam, elkalandoztam közben :D
      Amúgy van pár brutális jelenet a későbbi könyvekben is, pl. a 3. elején is amikor Iorek megtalálja Lee-t...

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.