Róbert Katalin - Szelídíts meg!

Róbert Katalinnak a Szelídíts meg már a negyedik könyve - nekem ez volt az első olvasmányom tőle. Elsősorban persze a borító és A kisherceg történetének újramondása miatt érdekelt, mert egyre ritkábban olvasok YA és Vörös pöttyös könyveket - nem én vagyok a célcsoport, na :)

A történet napjaink egy budapesti gimijében játszódik, ahol Róka (igazából Regina) újrajárja a 9. osztályt. Mivel a jegyei elég rosszak, ezért az osztályfőnöke megbíz egy tizenegyedikes fiút, Matyit, akinek a beceneve Kisherceg, hogy korrepetálja a lányt. 

Hamar kiderül, hogy Róka nem buta, csak egyszerűen nem akar foglalkozni a tanulással; életét a rajzolás és az online szerepjáték tölti ki. Szülei elváltak, neki nem csak túl kellett élni a veszekedős válási procedúrát, el kellett költöznie Veszprémből, új iskolát kellett kezdenie és egyben évet ismételnie a sok lógás miatt... Nem csoda, hogy ellenszenvvel viseltetik minden iránt, ráadásul egy múltbeli trauma súlyosbítja az életét.

Kisherceg minden, amit egy kamasz lány anyukája kívánhat a lányának: figyelmes, okos, érzékeny, udvarias, önfeláldozó. Egy osztálytársával, Rozival jár, akivel látszólag tökéletes párt alkotnak. Ám ahogy Kisherceg megpróbál közel kerülni a vadóc Rókához, rájön, hogy párkapcsolata semmi mélységet nem tartalmaz - nem beszélgetnek, nem vitatkoznak, csak megjelennek a szokásos programjaikon, a fiú pedig folyamatosan segíti és védelmezi a túl kényes Rozit.

Tetszett, ahogy A kisherceg mese elemeit felfedeztem a történetben, de úgy is tökéletesen érthető a történet, ha még nem olvastad ezt a művet, vagy már nem emlékszel annyira rá.
A regényből láthatjuk, milyen sebekkel élhet együtt egy ember, de ha megfelelően közelítesz hozzá, meg tudod 'szelídíteni' - szép volt Róka és Kisherceg kapcsolatának alakulása.

Ami nem tetszett az a két főszereplő néhány vonása: egyrészt az, hogy Róka egyfolytában káromkodik, volt két oldal ahol a rohadtul szó kb 10-szer szerepelt, kicsit untam... Ez egy idő után változott, ahogy megnyílt a többi embernek - az osztálytársainak, a családjának.
Kisherceg meg annyira naiv... Az iskolai projekt, amiben betekinthet a különféle szakmákba - folyton csak a boldogságot keresi a meginterjúvolt felnőttek életében. A probléma, amelyet az ő karaktere felvet, viszont reális - hogyan gondolkozzon a jövőjén egy kamasz, aki elég okos és szorgalmas, de nincs meg még az álma, hogy mivel foglalkozzon. 

Összességében egy korrekt ifjúsági regényt olvashattam, A kisherceg történet elég jól bele volt dolgozva a történetbe, a karakterek viszont kissé egyszerűek voltak nekem. Kamaszoknak, kiskamaszoknak szuper olvasmány ez a könyv - mert megmutatja nekik, hogy milyen lehet egy-két párkapcsolat, milyen problémákkal találhatják szembe magukat, a lányokat milyen veszélyek fenyegetik egy addig megbízhatónak érzett környezetben is. 

3/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 272
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5* A borító nagyon tetszik, nem csak a festményszerűsége miatt, hanem mert érdekes érdes textúrát is kapott :)

Fülszöveg:
Róka ​kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból.Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek…Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?

1 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy nem lett jobb élmény, de azért örülök, hogy voltak elemei, amik tetszettek. :) Megvallom őszintén, én is azért húzódoztam tőle, és adtam inkább neked, mert úgy éreztem túlságosan ya-s lesz.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.