Pierdomenico Baccalario (...) - Kimondhatatlanul

Tavaly Nikkincsnél láttam meg ezt a novelláskötetet, amiről egy hasonló koncepciójú magyar kötettel együtt írt. Bevallom elsősorban az fogott meg a kötetben, hogy egy szusszal megismerkedhetem több olasz íróval is, és a borító is tetszett

A kötet alapkoncepciója: felkértek 12 ifjúsági írót/alkotót, hogy egy-egy érzelem köré írjanak/alkossanak egy történetet. Azért emelem ki, hogy 'alkotni' is kellett, mert két képregény is helyett kapott a novellák között, ami szerintem szuper ötlet. Az érzelmek csak a címekben jelentek meg, kimondva nincsenek egyik részben sem. 

A célközönség a kamaszok, ezért a novellák főszereplői is - többnyire - ők, vagy erre az időszakra visszaemlékező felnőttek, akik különféle élethelyzetekbe kerültek. A serdülés, az első érzelmek a másik nem iránt (főleg a fiúk szemszögét ismerhettük meg), egy-egy tragikus élmény átélése, vagy a naivság elvesztése került középpontba.
"Az élet nem egy nyugodt folyóparti séta, hanem akadályfutás. A változások pedig nem valaminek a végét jelentik, hanem új kezdetet, jó alkalmat, lehetőséget."
Szinte mindegyik történet tetszett, de a legjobban a Félénkség, Kétségbeesés, Félelem és a Bűn címűek.
A Félénkségben egy visszahúzódó fiú tapasztalja meg, hogy hogyan látják őt a többiek, az osztálytársai, vagy az a lány, akit titokban csodál. A novella egy ötletes megoldást tartogat, ami külön izgalmassá teszi.
A Kétségbeesés egy túlsúlyos (?) lány menekülését mutatja meg, akit két szó teljes letargiába dönt, és inkább nagynénjéhez menekül a nyáron. Ez az a téma, amiről szólhattak volna még történetek ebben a kötetben, és akár ezt a történetet is jobban ki lehetett volna bontani.
A Félelemben többféle esemény által kiváltott érzelmet mutat be: földrengés, repedések a szülők kapcsolatán, egy családtag elveszítése. A nagyapa mutatja meg ebben a megváltozott helyzetben unokájának, hogyan 'vészelje' át.
A Bűn a szülők hibás nevelését mutatja be, és azt, hogy ki lehet törni ebből mielőtt még nagyobb tragédia következik be.
"Halálosan neheztelni valakire rossz üzlet. Olyan ez, mint a szú a fában: ha egyszer beléd fészkeli magát, képes teljesen átlyuggatni a szívedet."
A fentieken kívül a többi novella is ötletes, egyes jelenetektől összeszorult a szívem (Szerelem, Bátorság), vagy a gyomrom (Féltékenység - ez konkrétan a frászt hozta rám).

A két képregény közül az első (Fájdalom) tetszett jobban - minimális kifejezésmóddal mutatta be a fájdalom többféle megjelenését és a családi problémákat. 

Elsősorban kamaszoknak ajánlom ezt a kötetet, de ha szeretitek a novellákat, vagy szeretnétek olasz írókkal ismerkedni akkor is jó választás lehet.

4/5

Kiadó: Betűtészta Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Parole fuori
Oldalszám: 248
Ár: 3450 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
VÁGY. ​SZÉGYEN. FÉLÉNKSÉG. FÁJDALOM. SZERELEM. KÉTSÉGBEESÉS. FÉLELEM. ÖRÖM. BÁTORSÁG. BŰN. FÉLTÉKENYSÉG. GYŰLÖLET.Vannak érzelmek, melyekről tizenéves korunkban nem szívesen beszélünk. Ezért néha jó lenne, ha ezeket valaki kimondaná helyettünk. Vagy legalábbis segítene megfogalmazni, mi mindent gondolhatunk az adott érzelemről. Jó lenne, ha valaki megosztaná velünk a tapasztalatait azokról a helyzetekről, amikor találkozott ezekkel. Ha segítene abban, hogy ne féljünk szavakba önteni az érzelmeinket.Egy jó történet pedig – mint az már oly sokszor beigazolódott – az egyik legjobb segítség!12 kortárs, nemzetközi szinten elismert olasz alkotó arra vállalkozott, hogy fiatal olvasóknak 12 érzelemről sztorizzon. Ám ezt úgy kellett megoldaniuk, hogy műveikben egyszer sem mondhatták ki az érzelmet jelentő kulcsszót, kizárólag a művek címében. Így született meg ez a 10 novellát és 2 képregényt tartalmazó antológia, amely 2015-ben rögtön megjelenése után bestsellerré vált Olaszországban. Egy ízig-vérig fiatalos, 21. századi olvasmány, melyet az emberi kapcsolatok, a korunkra jellemző élethelyzetek és az izgalmas történetek iránt érdeklődő tizenéveseknek ajánljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.