Nicola Yoon - A Nap is csillag


Nicola Yoon neve tavaly lett ismert sokunk körében, amikor a mozikba került a Minden, minden c. regényének adaptációja. A könyv nem vonzott különösebben a témája miatt (egy Csillagainkban a hiba koppintásnak éreztem), ráadásul BubuMaczkó értékelése is elvette a kedvem, de második könyve jobbnak tűnt (a kedvenc városomban - New Yorkban játszódik).

A Nap is csillag cselekménye egy nap eseményeit fedi le, és a pergő párbeszédék és a téma érdekessége miatt nekem sem kellett több idő, hogy elolvassam :)

Natasha 17 éves lány, aki Jamaicában született, de szüleivel és öccsével már majdnem 10 éve NY-ban élnek, illegálisan... Elvileg ez a nap az utolsó, amit itt tölthetnek, este el kell hagyniuk az országot és visszatérni Jamaicába. Natasha hetek óta a bevándorlási ügyekkel foglalkozó hivatalba járkál, hogy megváltoztassák valahogyan ezt a döntést. A lány már Amerikát tartja a hazájának, itt akar egyetemre járni és mindent megtesz, hogy maradhasson. Felcsillan a remény, amikor megkapja egy ügyvéd elérhetőségét, aki esetleg tud segíteni rajtuk.

tumblr
Daniel, akinek szülei Dél-Koreából jöttek az országba a legjobbat akarják a fiúknak: bátyjában csalódtak, akit felfüggesztettek a Harvardon - most minden energiájuk és figyelmük a kisebbik fiúkon van. Daniel persze menekül a nagy nyomás elől - nem akar orvosnak tanulni, ahogy azt a szülei eltervezték, költő szeretne lenni. Ezen a napon viszont találkoznia kell egy Yale-es öregdiákkal aki segíthet a jelentkezésében.

Daniel és Natasha több véletlennek köszönhetően egymásba botlik ezen a fontos napon, és Daniel kitartásának hála szinte az egészet együtt töltik. Kiderül, hogy Natasha a tudomány megszállottja, míg Daniel spontánabb és nyitottabb a "csodára".

A regény azon kívül, hogy felcsillantja milyen a bevándorlók élete New Yorkban megmutatja azt is, hogy hiába a világ egyik legnagyobb olvasztótégelye a város, a legtöbb ember nem fogadja örömmel ha a gyereke mellett egy másfajta pár jelenik meg, mint akit ő elképzelt.

A regény nagy kérdése - és ezt egy létező tanulmányt felhasználva teszi fel - létezhet-e szerelem első/második látásra? Egy együtt töltött nap, és néhány jól megválasztott kérdésre adott válasz kiválthatja e a szerelmet egy idegen ember iránt?
"Van egy japán kifejezés, amit szeretek: koi no yokan. Nem azt jelenti, hogy szerelem első látásra. Közelebb áll ahhoz, hogy szerelem második látásra. Az az érzés, amikor megismerkedsz valakivel, akibe bele fogsz szeretni. Talán nem rögtön, de elkerülhetetlenül."
Izgalmas gondolatkísérlet ez a könyv a szerelem kialakulásáról és a lehetőségekről. Külön tetszett, ahogy elgondolkodtak a szereplők újra és újra, hogy mi történt volna ha kicsit másképp tesznek meg aznap valamit, akkor másképp alakult volna az életük.
"Titokban, a szívük mélyén mindenki hisz abban, hogy az életnek értelme, rendszere van. Becsületesség. Alapvető tisztesség. A jó dolgok a jó emberekkel történnek. A rossz dolgok a rossz emberekkel."
Ez a könyv egy remek YA sztori, foglalkozik néhány érdekes témával, a szerelemről is kicsit újat tud mondani, különösen tetszett ahogy a tudományos információk belopta a történetbe. A szerelmi szál persze kicsit túlzónak tűnhet, de ilyen kétségbeejtő helyzetben, amikor mindkét fél menekülni akar a meglévő helyzetéből még hihető is lehet.
Egyszer jó volt elolvasni ezt a könyvet, és megértem miért imádják sokan - ajánlom, ha egy nem sablonos YA történetre vágytok!

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The sun is also a star
Oldalszám: 364
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Natasha: ​Olyan lány vagyok, aki a tudományban és a tényekben hisz. Nem a sorsban. Nem a végzetben. Vagy olyan álmokban, amelyek sohasem válnak valóra. Határozottan nem az a fajta lány vagyok, aki New York egyik utcájának emberáradatában találkozik egy aranyos fiúval, és beleszeret. Különösen nem akkor, amikor csak tizenkét óra választja el attól, hogy a családját kitoloncolják Jamaicába. Szerelembe esni nem az én sztorim.Daniel: Én vagyok a jó fiú, a jó tanuló, aki annak él, hogy megfeleljen a szülei óriási elvárásainak. Nem a költő. Sem az álmodozó. De amikor meglátom azt a lányt, mindenről megfeledkezem. Van valami Natashában, amitől kénytelen vagyok azt hinni, valami rendkívülit tartogat… mindkettőnk számára.Az Univerzum: Életünk minden pillanata e felé az egyetlen perc felé vezetett. Milliónyi jövő áll előttünk? Melyik válik valóra?Nicola Yoon a New York Times bestsellerírónője, a Minden, minden szerzője. Jamaicában és Brooklynban nőtt fel, és jelenleg Los Angelesben él a családjával. Reménytelenül romantikus alkat, aki hisz abban, hogy egyetlen pillanat alatt beleszerethetünk valakibe, és ez a szerelem örökké tarthat.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.