Joanne Harris - A St. Oswald fiúiskola

Rég olvastam (7 éve... úristen de rég volt!) a könyv közvetlen előzményének tekinthető Urak és játékosokat, amiben először találkozunk a St. Oswald fiúiskolával - halványan rémlett a váltott szemszög, a fojtogató hangulat és egy Tégla az iskola életében, aki belülről bomlasztotta a hagyományokat. Ebben a regényben van néhány visszautalás a korábbi eseményekre, egyik narrátorunk ugyanúgy Roy Stratley, a latintanár, de lényegében annak ismerete nélkül is lehet olvasni ezt a könyvet. Belelapoztam a Kékszeműfiúba is, amiben szintén említik a St. Oswaldot, és ugyanúgy Malbryban játszódik; a cselekményre már nem emlékszem, de egy szereplő nevén megakadt a szemem, aki ebben a könyvben is szerepel ... újra kellene olvasnom mindkettőt ... :)
Vissza ehhez a nagyon várt és mégis sokáig halogatott könyvhöz! :D 

Leeds Grammar School - ahol JH tanított. Forrás
Ahogy írtam a cselekmény váltott szemszögből játszódik - az egyik szál 2005. szeptemberében, az új tanévvel indul, Roy Straitley a nyugdíjkorhoz közelítő latintanár gondolataiba pillanthatunk bele. A 2004-es év (Urak és játékosok cselekménye) eseményei miatt új vezetést kap a patinás fiúiskola, egy "válságstábot", akik hatékonyan, üzletszerűen kezdik felszámolni az iskola hagyományait, kidobni az elavult dolgokat és hamar kiderül, hogy egy-két régi tanár vagy azok emléke is ebbe a kategóriába tartozik. 
Ez a szál váltakozik 1981-es levelekkel, naplóbejegyzésekkel, amit egy volt st. oswaldos fiú ír egy ismerősének, akit Egérkének hív. Már az a könyv első mondata előrevetíti a fiú gondolatait és ez később csak durvul...
Kedves Egérke! Gyilkossággal kapcsolatos szórakoztató tények: A kifröccsent vért kólával érdemes feltakarítani. Az aszkorbinsav és a szénsav keveréke felemészti a vért, így nem marad nyom.
A könyv cselekménye lassú - erre készüljetek fel, több értékelésben is olvastam, hogy ezt felrótták JH-nak és tény, hogy egyes részek többször ismétlődnek, mint kellene. Másrészt olvastatta magát a könyv, ahogy egyre mélyebbre látunk a szereplők életébe, a múlt eseményeibe, húz magába, míg a végén ott állunk, hogy kb senki sem az volt akinek látszott. Számítottam hasonló csavarokra, 'okulva' a korábbi regényekből: JH remekül kihasználja, hogy pár szóval felvázol egy karaktert és végig azt hiszed, hogy az álnév egy bizonyos szereplőt rejt.
"Lehet, hogy napközben gyerekek, de éjjel ragadozókká válhatnak. És egy olyan világban, amiben a félelem, a gyanakvás és az dirigál, hogy jogot formáljunk valamire, a fiúk megtanulták, hogyan manipulálják e három segítségével s ébresszenek félelmet a felnőttekben."
A regény fő témái a hagyományos tanítás/ tanár szerep szemben az újjal; a megváltozott gyerekek; a zaklatás kérdése, a manipuláció, és a legfontosabb benne a homoszexualitás. 1981-ben ez még erősen tabutéma volt, sőt több vallási csoportban komoly 'isten ellen való vétek', démoni hatásnak tulajdonították. Kicsit fura volt, hogy a 2005-ös részekben is ennyire elutasítóan állt néhány szereplő a kérdéshez - bár lehet az iskola 'hagyományos' volta miatt.
A tanári szerep modern nehézségeit jól ábrázolja a könyv, a tanárok sokkal kiszolgáltatottabbak - elég egy negatív vélemény, egy jól megalapozott hazugság és máris ki lehet kiáltani perverznek, a gyerekek pedig túlérzékenység, vagy más pszichológiai állapot mögé bújnak.
"Az igazságtalanság túléli a törött végtagot, a szülő elvesztését, a szívinfarktust. Az igazságtalanság annak egy kis szilánkja, ami beletört a lelkünkbe, és amit sosem lehet meggyógyítani."
Kevés szimpatikus szereplőt találunk a könyvben, de nekem az volt Roy Straitley, aki ismét humoros gondolatokkal narrálta az eseményeket, amik egyre negatívabban érintették, a másik kedvencem Allen-Jones, egy kamaszfiú, aki kiáll magáért, és ebben számít az öreg latintanára segítéségére.

A könyvet ajánlom természetesen JH rajongóinak, akik olvasták/szerették a fent említett korábbi két művét ill. ha szeretik a lassabb pszichothrillereket.

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Different Class
Oldalszám: 524
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Sötét, ​felkavaró pszichothriller a lenyűgözően sokoldalú Joanne Harristől.Roy Stratley latint tanít az észak-angliai St. Oswald fiúiskolában, ebben a hagyományaihoz ragaszkodó, rejtett feszültségektől terhes, zárt világban. Az itt töltött harminc év alatt Stratley sokféle diákkal találkozott, hiszen minden osztálynak megvannak a maga bohócai és hangadói, vannak visszahúzódók és nyitott gondolkodású lázadók. S mindig van legalább egy olyan fiú is, aki kilóg a sorból, aki nem tud beilleszkedni. Valaki, akit baljós árnyak vesznek körül. Egy fiú, aki szörnyű dolgokra képes…A kérdés csak az, meg tudjuk-e ítélni, kivel van dolgunk, s el tudjuk-e dönteni, melyik fiú küzd átlagos tinédzserkori nehézségekkel, és ki az, akinek komoly segítségre lenne szüksége. Stratley helyzetét megnehezíti, hogy új igazgató érkezik az iskola élére: egy hajdani tanítvány, aki húsz éve kísérti Stratley-t az álmaiban…A Kékszemű fiú és az Urak és játékosok után ezúttal is a nagy hagyományokkal rendelkező észak-angliai fiúiskola a helyszíne Harris hihetetlenül szellemesen megírt, feszültségteli regényének, amellyel a szerző megerősíti helyét a thriller műfajának legjobbjai között.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.