Jennifer Donnelly - Északi ​fény

Néha olyan jó egy - szinte - ismeretlen történetbe kezdeni! Így voltam ezzel a könyvvel, amit a könyvtárban pakolászás közben találtam: megfogott a fülszöveg, utánaolvastam és a néhány vélemény meggyőzött, hogy ez nekem is tetszeni fog. 

A történet elején, 1906. július 12-én a Glenmore szálló személyzete aggódva várja a híreket: az eltűnt, valószínűleg a Nagy Jávorszarvas-tóba fulladt, fiatal párról. Mattie (Mathilde) Gokey, felszolgáló különösen izgatott - az eltűnt lány, Gracie Brown rábízott egy levélköteget, azzal a kéréssel, hogy semmisítse meg...

A tó. Forrás.
A regény nagyobb részét a pár hónappal korábbi cselekményszál adja, amiben megismerhetjük Mattie családját. Anyukájuk egy éve meghalt mellrákban, azóta a 16 éves Mattiere szakadt a házvezetés és a farmon való munka. Három húga amiben tud segít neki, de igazából még gyerekek mind. Apjuk teljesen megkeseredett - nem csak a szeretett felesége elvesztése miatt, hanem fia, Lawson is otthagyta a családot. Nincsenek jó helyzetben - a munka sok, pénzük alig van, de jószívű emberek, akik még a legnagyobb bajban is segítenek a szomszédjaikon. 

Mattie okos lány, imád írni és olvasni is - tanárnője, Miss Wilcox bátorítja is, hogy tegye le az érettségit, és menjen New Yorkban egyetemre. A lánynak ez minden vágya, ám több dolog is az útjába áll, hogy elérje a célját. Nem tudja, hogy melyik utat válassza - kövesse-e a vágyait, ezzel akár cserbenhagyva a családját, vagy maradjon a konzervatív értékek mellett: menjen feleségül egy fiúhoz, alapítson családot, gazdálkodjon és ennek rendelje alá minden energiáját.
Szerintem minden könyvmoly magára ismer ebben a karakterben: egyrészt őrlődik aközött, hogy mennyire jó elmerülni egy szép regényben, másrészt bosszantja hogy a való élet miért nem ilyen. 

A Glenmore. Forrás
A regény - ami amúgy ifjúsági, és elnyerte a Carnegie-medált is - többféle problémát is boncolgat: ott van először is az eltűnt pár esete, ami valós eseményt dolgoz fel. Gracie Brown és a Carl Grahm néven bejelentkezett férfi, a Glenmoreban szálltak meg, egy délután kimentek csónakázni. Estére csak a lány holttestét dobta ki a víz, a férfi eltűnt. Az esetet felderítették - erről már a regényben nincs szó, csak az eltűnés napjairól. Akit bővebben érdekel.

Inkább a női sors címkével lehet definiálni ezt a könyvet, semmiképp sem kriminek - nem csak Gracie sorsán keresztül láthatjuk milyen lehetőségei voltak egy nőnek, hanem Mattieén keresztül is. Mit tehet egy okos lány, aki szeretne tanulni, de a családjának nincs pénze erre, és még szükség is van rá az otthoni munkákban? Mattie az egész regényben őrlődik, próbál megfelelő megoldást keresni a helyzetére, megbékélni a sorsával.

Fontos téma még a rasszizmus is: Mattie legjobb barátja, Weaver, egy szabad néger fiú, szintén nagyon okos és egyetemre szeretne menni. Több atrocitás is éri, ám ő nem hagyja magát - visszaszól, vagy visszaüt, de ez nagyon veszélyes terep. Sikerül vajon kitörni az évszázados előítéletek közül? Tanult ember lehet?

Nagyon tetszett ez a könyv - a felvetett problémák miatt, illetve szeretem a történelmi regényeket, és ebben visszautazhattam az időben, az 1900-as évek Minnesotai településeire, beleleshettem a gazdálkodó életbe, szerethető karakterek életét megismerve. 
Eleinte kissé csodálkoztam, hogy miért is kellett beleírni az eltűnési ügyet, de a könyv végére értelmet nyer ez is. 

Érdekes, hangulatos könyv, ami elvarázsolt amíg olvastam. Ha lenne folytatás rögtön olvasnám!

5/5

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2008
Eredeti cím: A northern light
Oldalszám: 356
Ár: 3200 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
A tizenhat éves Mattie Gokey sok minden szépről álmodozik, ám arra, hogy álmait megvalósítsa, igen csekély a reménye. Nagy szüksége van pénzre, ezért elszegődik kisegítőnek a Glenmore Szállodába. Az egyik szállóvendég, Grace Brown arra kéri, hogy égessen el egy levélköteget. Ám amikor Grace élettelen testét kiemelik a tóból, Mattie rájön, hogy a levelek feltárják egy gyilkosság valóságos és kegyetlen hátterét.

2 megjegyzés:

  1. De régen olvastam... akkor se volt Jennifer Donnelly favorizált szerző, pedig a felnőttkönyve, A tearózsa ízig-vérig romantikus regény némi kalanddal - nekem Az északi fény jobban tetszett.:)
    Az Amerikai tragédiát tervezed elolvasni?

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.