Hiraide Takasi - A macskavendég

Az Európa Kiadó tavaly decemberben adta ki ezt a kisregényt, mely a japán költő, Hiraide Takasi első prózai műve. Miután elolvastam a rövid életrajzát feltűnt, hogy több apróságot beleírt a saját életéből: költőkről, esszékről baseballról.

pixabay
A történetben egy japán házaspárt ismerünk meg, akik egy kertes házat bérelnek. Mindketten a harmincas éveikben járnak, nincs gyerekük, szabadúszók, ezért otthon dolgoznak.

Egy nap beszökik hozzájuk egy kismacska, aki elvileg a szomszéd családhoz tartozik. Csibi (=Kicsi) belopja magát a házaspár szívébe, akik annak ellenére, hogy nem tartják "macskabolondnak" magukat mégis kezdik megérteni az állattartás szépségét és nagyon megszeretik az öntörvényű kis állatot. Csibi sajátos rutint alakít ki - elbúcsúzik reggel a szomszéd kisfiútól, majd átfut a házaspárhoz, sokszor náluk is alszik és eszik. 

pixabay
Az idilli állapotot, az egész kapcsolatukat belengi a végesség érzése - tudják, hogy nem az ő macskájuk, bármennyire is szeretnék, ráadásul el is kell költözniük a házból, mert a főbérlő néni idősek otthonába költözik.
"Beköszöntött a tél. Csibi szép lassan belépett az életünkbe, úgy, ahogyan a kicsit nyitva hagyott ablak résén keresztül bekúszik egy áramlat, mind beljebb a lejtős felületen, melyről addig jószerivel észre sem lehetett venni, hogy lejt. Az áramlattal együtt azonban akkor belopózott valami más is, amit sorsnak nevezhetünk."
Csibi megismerésén és a napirendjük kialakításán túl arról is szól ez a könyv, hogy mennyire bizonytalan lehet az élet, milyen könnyen el lehet veszíteni valakit vagy valamit. Szép, lassú hangvételű szövegről van szó - nem is csoda, mert HT költőként indult, ezt az érzékenységet és szépséget jelenítette meg ebben a prózai formában is. 
Jó volt olvasni, lelassulni a történethez és egy kicsit belelátni a japán hétköznapokba is. 

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Neko no kyaku
Oldalszám: 168
Ár: 2990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Egy ​házaspár Tokió egyik csendes részén kis házat bérel, amelyhez hatalmas, a hagyományok szerint megtervezett kert is tartozik. Mindketten a harmincas éveikben járnak, szabadúszóként otthon dolgoznak. Kis konyhájukban egyszer csak megjelenik egy macska. Kisvártatva elmegy, de másnap megint jön, aztán megint. A házaspár finom falatokat készít külön neki, és amikor nincs ott, élvezettel idézik fel, mi mindent csinált legutóbbi látogatásakor. Vendégként kezelik, nem házi kedvencként. Hirtelen mintha új értelemmel telt volna meg a férj és a feleség élete több lett benne a fény és a szín, mígnem egy napon történik valami…Igazi kis gyöngyszemet tart kezében az Olvasó, kivételes szépségű, metaforákban gazdag történetet, amely bepillantást enged a japán lélek különös világába és a sajátos japán gondolkodásmódba. Hiraide Takasi megbecsült költő hazájában. Regénye, amely több országban bestseller lett, lírai hangulatú képekben arról mesél, milyen megfoghatatlanok az élet rejtélyei, csak távolról csodálhatja őket az ember, ahogy a macskavendéget a házaspár, akiket örökbe fogadott.

1 megjegyzés:

  1. Kettőt pislogtam, és nem csak hogy el is olvastad, de már bejegyzés is van... Kezdem magam nagyon szégyellni, hogy még egyetlen befejezésem sincs idén. :/ :P

    Én is el fogom olvasni (valamikor...), nagyon tetszik, hogyha ennyire lírai tud lenni egy prózai szöveg. Baricco-nál van ez sokszor. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.