Emanuel Bergmann - A trükk

A Csipkerózsa után ismét egy holokausztról szóló regény került a kezembe. A nyári megjelenésekor már megjegyeztem magamnak ezt a könyvet, és izgatottan vettem le a polcról nemrég, hogy belevágjak a varázslatosnak tűnő történetbe.

Az első világháború előtti Prágában indul a regény Laibl Goldenhirsch rabbival és feleségével, akiknek eddig nem született gyerekük. Az I. világháborúban a férfit besorozzák, felesége, Rifka egyedül marad otthon. A háború vége előtt azonban csoda történik: teherbe esik majd férje is hazatér... Laibl sejti az igazat az ő kis csodájukról, ám beletörődik a helyzetbe és fiaként neveli fel Moschét. 

forrás
Felső szomszédjuk, a lakatos is részt kíván venni az ifjú Mosche életében, ezért amikor már kamasz, elkezdi a társaságát keresni, megmutatja neki a műhelyét, és elviszi egy varázscirkusz előadására is. Innentől megváltozik a fiú élete - elszökik otthonról, mert annyira elvarázsolta a bűvészet és a cirkusz világa, hogy ő is ebben akar élni. 
"– És miféle örök igazság a miénk? – Természetesen a hazugság örök igazsága. – De hát hogyan lehet igaz a hazugság? – Már miért ne lehetne? Sóvárogva várja jóformán minden ember, hogy becsapják. Hiszen úgy szeretnének hinni valami nagyszerűben. Tőlünk meg kapnak valami kisszerűt, ezért jönnek vissza újra meg újra. Szépséges hazugság a mágia, semmi egyéb."
A másik szál 2007-be, Los Angelesbe repít el bennünket, ahol a Cohen családot ismerjük meg - a szülők éppen a válásukat készítik elő, 10 éves fiúk, Max pedig próbálja ezt megakadályozni. Talál egy régi lemezt, amin egy bizonyos Nagy Zabbatini magyarázza el a trükkjeit, az utolsó trükk a lemezen az örök szerelem varázslata... Max ebben bízik, ám a lemez sérült, nem tudja meg hallgatni ezt a részt. Talpraesett gyerek lévén úgy gondolja lehet esélye megkeresni személyesen a nagy mágust, ezért útnak indul a városban.

A két nézőpont fejezetről fejezetre váltakozik: megismerjük Mosche életét a világháború, a zsidóüldözés alatt, másrészt Cohnék további sorsát.

A könyv elején még úgy éreztem, hogy tényleg egy remek történet került a kezembe, ám ahogy egyre többet olvastam úgy untam el magam. Nem tudom miért, de valahogy nem kötött le annyira, a múltbeli szál volt az érdekesebb - erősebb történet. Pedig az alapötlet jó, ahogyan összeértek a szálak az is érdekes volt, ám valahogy nem tudtam megkedvelni a Cohn családot, Maxet. Igazából Mosche se volt egy imádnivaló karakter, de az ő élete legalább izgalmas volt. Lehet, hogy rosszkor talált meg ez a könyv, de nekem hiányzott belőle valami plusz.

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Der Trick
Oldalszám: 440
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Egy fiú története, aki hisz a varázslatban, és egy öregemberé, aki nem hisz semmiben...
1934, Prága. A tizenöt éves Mosche Goldenhirscht, egy rabbi fiát kétszeresen is sorsdöntő élmény éri a cirkuszban: a legendás "Félholdember" bűvészmutatványai és ifjú asszisztensnőjének bájai veszik le őt a lábairól. Otthagy hát csapot-papot, és a cirkusszal együtt maga is útra kel, irány Németország...
2007, Los Angeles: a tízéves Max Cohen kimászik az ablakon, és nyakába veszi a világot, hogy egy kiöregedett bűvész, a nagy Zabbatini nyomába eredjen. Maxnak meggyőződése, hogy válófélben lévő szüleit csak valamiféle varázslat békítheti ki egymással.
Az Egyesült Államokban és Németországban élő szerző első regénye korokon és kontinenseken átívelő, megható és képtelen történet, mely máris óriási siker Európa-szerte.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.