LibrAmore podcast - Interjú

december 04, 2017
Néhány hete-hónapja találtam rá a LibrAmore podcastra, akiket el is kezdtem hallgatni a Popkult, csajok, satöbbi adásai mellett. Őket talán még nem ismeritek sokan, és én sem tudtam valójában kik állnak az adások mögött. Ezért is készült ez az interjú, olvassátok-hallgassátok őket ;)
A podcast Facebook oldaláról
Bemutatkoznátok pár szóban: mivel foglalkoztok, honnan ismeritek egymást?
Nina: Nagyon régóta, több mint tíz éve ismerjük egymást, egy időben ugyanabban a nyelviskolában tanítottunk angolt, vannak közös barátaink, de csak nemrég döbbentünk rá, hogy az ismerőseink közül senki nem olyan megszállottja az irodalomnak és az irodalmi életnek, mint amennyire mi vagyunk.  

Móni: Érdekes, hogy nekem úgy rémlik, eredetileg az éjszakából ismerjük egymást:). „Véletlenül” derült ki egyszer, hogy mindketten meglehetősen odavagyunk a könyvekért, de pár évet várni kellett, amíg egyszerre lett szabad vegyértékünk és közös munkába tudtunk belefogni. Főállásban pedig nyelvet tanítok felnőtteknek, legalább ugyanakkora hévvel, mint amekkorával „könyvezek”.

Nina: Szinte napra pontosan három éve a világ egyik legjobb munkahelyén, a Közép-európai Egyetemen vagyok koordinátor. Ezen kívül műfordítóként és szerkesztőként is dolgozom, eddig tizenegy regényt fordítottam – többek között John le Carré, Dennis Lehane, Neil Gaiman könyveit – az Agave könyveknek. És hogy biztosan ne unatkozzak, a Könyvesblognak is szoktam interjúkat csinálni, például Daniel Kehlmann-nal, Zimbardóval, Nathan Filerrel. Szóval nekem a munkán kívül az egész életem a könyvek és az irodalom körül forog, nem is értem, hogy miért nem indítottam korábban könyves blogot. :)

Honnan jött az ötlet, hogy podcastot indítotok? Volt-e közvetlen magyar/külföldi példa előttetek?
Nina: Rendszeresen hallgatom a BBC Open Book és a NY Times Book Review podcastokat, és mindig is sajnáltam, hogy az egy-két könyves rádióműsoron kívül nagyon nincs ilyen jellegű magyar podcast, amiben interjú is van, könyvajánló is van, irodalmi érdekesség, aktualitás is van. Mi valami ilyesmit akartunk Mónival és fontos volt, hogy ha nem is minden adásban, de rendszeresen legyen interjú írókkal, fordítókkal, szerkesztőkkel. A magyar podcastok közül egyébként a Popkult, csajok, satöbbi podcastot szeretem, a Szertár podcastját, és nemrég fedeztem fel a Vakfoltot.
A podcast ötlete a CEU-s munkámon keresztül jött, ugyanis a közvetlen munkatársaim kb. egy éve elkezdtek podcastokat csinálni, kurzusokat szerveznek a diákoknak és oktatóknak arról, hogyan tudnak ők is saját podcastot csinálni. Ezt a kurzust én is elvégeztem.

Móni: Én korábban már csináltam egy könyves vlogot egy barátommal, és amikor annak vége lett, vártam, hogy újra legyen az életemben valami ilyesmi. És lett:)

Hogyan képzeljük el a podcast elkészültét? Skype-on/Messengeren megbeszélitek a témát, ki vágja össze az adást?
Nina: Hetente szoktunk találkozni, ilyenkor vesszük fel az adást, amit aztán a szabadidőnk függvényében megvágunk. A témákat emailben vagy messengeren szoktuk megbeszélni. Mind a ketten értünk a technikai feladatokhoz, az interjúkat én szoktam megvágni, a teljes adást pedig Móni. A podcastban az a legjobb, hogy gyakorlatilag elég hozzá egy telefon, és van egy szuper ingyenes vágóprogram, az Audacity, amit nagyon könnyen meg lehet tanulni.     

Honnan inspirálódtok, hogy mit olvassatok vagy mivel foglalkozzatok az egyes podcast részekben?
Nina: Szinte már fanatikus módon érdekel a hazai és a nemzetközi könyvkiadás, szóval azzal soha nincs problémám, hogy mit olvassak, csak azzal, hogy mikor. Érdekes módon, amikor elkezdtem műfordítással foglalkozni, nagyon hamar sokkal kevesebb időm lett olvasni, mert egyetlen regény világában töltöttem el hónapokat, és a podcast nagyon jó kényszerítő erő arra, hogy többet olvassak, sokkal többet magyar nyelven, mint régebben. Igyekszünk aktuálisak lenni minden adásban és (viszonylag) új megjelenésekkel foglalkozni. Mivel mindkettőnknek elég széles az érdeklődési köre, szerintem egy darabig biztosan nem fogyunk ki témából.:)

Móni: Valahogy mindig adott, mi a következő néhány könyv. Egyik barátom véleményére nagyon adok, ha ő olvas valamit, azt azonnal megveszem. Vannak nagy kedvencek, és az aktívabb online jelenléttel bíró írókról azt is lehet tudni, ők kiket olvasnak, értékelnek nagyra, így állandóan bővül a kör. És természetesen egymástól is rengeteg tippet kapunk.

Mi az a könyv, amit jelenleg nagyon vártok?
Nina: Térey János Káli holtak című készülő regényéből eddig csak részleteket lehetett olvasni több helyen, és mindegyik részlet borzasztóan tetszett, szóval bár még nem tudok semmit a megjelenésről, nagyon várom a regényt. Színészekről, egy filmforgatásról és a mai magyar valóságról szól. Nagyon jókat olvastam és hallottam Eden Lepucki A 17-es számú nő című könyvéről is, ami egy noir hangulatú pszichothriller, és a napokban jelent meg.  

Móni: Nem vagyok az a várakozós típus, van bőven mit örülni annak, ami már most is olvasható. A legutóbbi néhány ilyen Karl Ove Knausgard Szerelem című regénye volt, az új Nádas, a Világló részletek – amit még tartogatok - , és Szécsi Noémitől az Egyformák vagytok.

A podcast elérhetősége
A podcast Facebook oldala

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.