Gina Sheridan - I Work at a Public Library

december 09, 2017

Pár éve botlottam ebbe a könyvbe, talán amikor a szakdolgozatomhoz gyűjtöttem anyagot (könyvtárak és a Tumblr).

Gina Sheridan, kezdő könyvtárosként elkezdte összegyűjteni azokat a vicces, fura, szívmelengető helyzeteket, amikben a munkája során része volt. Tumblren osztotta meg jó ideig ezeket a sztorikat - mindig működik a blog, sőt bármelyik könyvtáros feltöltheti a vele történt eseteket - majd egy ügynök megkeresésére kiadták 2014-ben könyv formában is.

A fejezeteket az Amerikában használatos Dewey-féle tizedes osztályozás szerint osztották fel (Magyarországon az ETO-t használjuk, ha érdekel valakit ;)). Olvashatunk eseteket a számítógépes problémáktól kezdve a kihallgatott beszélgetéseken át hajmeresztő eseteket is. De persze a könyvecske végén azok kaptak helyet, amely miatt megéri dolgozni - a bókok, az öröm, amit a segítségadással nyújtanak a könyvtárosok.
"Internet, E-mailing thePATRON: Is there a way to send a message out to everyone on the Internet? ME: Yes, it’s called a blog."
Nagyon tetszik, hogy Gina igyekezett tárgyilagos lenni, nem figuráz ki senkit, egyszerűen leírja azokat a párbeszédeket amik közte, vagy könyvtáros kollégái és az olvasók között megesett.
forrás
Szuper betekintést ad a könyv, hogy valójában milyen helyzetekkel kell megküzdeni-átélnie egy gyakorló könyvtárosnak a nyilvános könyvtárakban - nem csak az érdekes referensz kérdések miatt, hanem a könyvtárak szociális funkciója miatt is. Látszik, hogy sok türelem, empátia is kell, ha valaki jól akarja végezni a munkáját. Könyvtáros hallgatóknak és könyvtárba járóknak kötelező olvasmány ;)

5/5


Kiadó: Adams Media
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 160
Borító: 4/5

Fülszöveg:From a patron's missing wetsuit to the scent of crab cakes wafting through the stacks, I Work at a Public Library showcases the oddities that have come across Gina Sheridan's circulation desk. Throughout these pages, she catalogs her encounters with local eccentrics as well as the questions that plague her, such as, „What is the standard length of eyebrow hairs?” Whether she's helping someone scan his face onto an online dating site or explaining why the library doesn't have any dragon autobiographies, Sheridan's bizarre tales prove that she's truly seen it all.Stacked high with hundreds of strange-but-true stories, I Work at a Public Library celebrates librarians and the unforgettable patrons that roam the stacks every day.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.