Stephen King - Carrie

Megtört a jég - elolvastam végre Stephen Kingtől egy könyvet! :D Azért a Carrie-re esett a választásom, mert nemrég egy molyos kérdéssorban is szerepelt és elég rövid volt, hogy ne bánjam, ha nagyon nem tetszene. Szerencsére erről szó sincs. Nem lesz SK a kedvenc íróm, de egy nagyon erős történetet tett le az asztalra (még jó, hogy a felesége kiszedte a kukából!).

Carrie 16 éves középiskolás lány, egyedül él bigott (sőt őrült) anyjával, aki teljesen a hatalma alatt tartja. Minden nap imádkozás, ha valami rosszat szól akkor elzárja a "cellába"; nem világosítja fel, mert a testiséget a legnagyobb bűnnek tartja. A könyv elején Carrie-nek a tornaóra után, a zuhanyzóban mindenki szeme láttára jön meg a menstruációja. Mivel ez a legelső alkalom, és a lány semmit nem tud a teste működéséről teljesen kiakad - a többi lánynak több se kell, elkezdik csúfolni, dobálni, teljes a káosz. A tornatanárnő közbelépésére oldódik meg a helyzet, de ő sincs a helyzet magaslatán. King az emberi érzelmeket a maguk őszinteségében ábrázolja - a tanárnő sem egy szent, undorodik az egész jelenettől, nem érti a lányokat.
deviantart
Carrie-ben ettől kezdve pattan el valami, visszaszól az anyjának, feltámad benne a harag és az addigi katatón állapotából, amivel megpróbálta átvészelni az eddigi éveit kitör. Telekinetikus ereje van, vagyis tudja mozgatni a tárgyakat és hatni rájuk - legyen az egy szekrény, vagy akár egy emberi szív.
"Csak a saját életemet akarom élni, A tiédet… nem szeretem. – Megdöbbent a saját szavain; kimondta a legvégső káromlást, mely ezerszer szörnyűbb volt a B betűs szónál."
A könyv szerkezete érdekes: nem csak a lány szemszögét ismerjük meg, hanem rendőrségi jelentéseket, híradásokat, könyvrészleteket olvashatunk, amik előrevetítik a tragikus eseményeket. A feszültség egyre nő és hiába tudjuk már a regény közepén, hogyan végződik majd a középiskolások báli éjszakája még reménykedünk...

Ez a történet jó példája az iskolai- és a családon belüli erőszaknak - Carrie minden pusztítása ellenére az áldozat. (A könyv utolsó lapjáig spolier: reménykedtem, hogy  túléli...). King nem fest jó képet a kamaszokról: amikor úgy tűnik, hogy Carrie-nek lesz esélye a normális életre, elveszik tőle, mert az emberek ilyen kegyetlenek tudnak lenni. 
"– Egyáltalán, alig akad valaki, akit foglalkoztat, hogy amit tesz, fájdalmas másoknak! Az emberek nem lesznek jobbak, legfeljebb okosabbak. Ha pedig okosabbak, ugyanúgy kihúzkodják a légy szárnyát, csak ravaszabb indokot találnak hozzá."
Tetszett ez a történet a benne megjelenített problémák és érzelmek miatt, nagyon erős atmoszférája van a könyvnek és nem tudod letenni! A kedvenc könyvem nem lesz, de egy határozott:

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Carrie
Oldalszám: 282
Ár: 3200 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai - főként a lányok - gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megalázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön-nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom...Stephen King sorrendben negyedik regénye ez, mégis elsőként jelent meg, és zajos sikert aratott: egy év alatt több mint egymillió példányt adtak el belőle. Írója akkoriban még középiskolai tanárként dolgozott, alig jött ki a fizetéséből, és ehhez a történethez nem fűzött komolyabb reményeket - kezdetben novellának szánta, de nem volt vele elégedett. Végül ki is dobta, az anekdota szerint felesége bányászta elő a szemetesből, és ő győzte meg a pályakezdő írót, hogy érdemes kidolgoznia az ötletet. Egy visszaemlékezésben afféle fordított Hamupipőke-történetnek nevezte a Carrie-t, amely később keletkezett, mint a - vele párhuzamba állítható - Rosemary gyermeke című film, de korábban, mint az Ördögűző.A regényből eredetileg Brian De Pálma rendezett filmet 1976-ban. A vadonatúj, 2013-as filmváltozat rendezője Kimberly Peirce, a két főszerepet Julianne Moore és Chloe Grace Moretz alakítja.

2 megjegyzés:

  1. Én nem vagyok nagy Steohen King -fan, mármint félreértés ne essék: nem utálom a műveit, de nekem se lettek a kedvenceim. Szerintem az újak közül elég sok hullámzó minőségű, de azért a nagy "klasszikusai" ott vannak a szeren szerintem is. Nekem a Borzalmak városa volt tőle az első, és emlékszem, hogy mennyire rettegtem tőle :D (pont novemberben olvastam azt hiszem, tele volt minden varjakkal, és a regényben is elég sokszor előfordultak. Tiszta para volt :D ) aztán a Carrie volt nekem a következő, és nagyon jó lélektani regénynek tartom, ahogy te is írtad, tényleg jól hozza ezt a bullying témát. A ragyogás is jó még tőle amúgy, meg nekem még tervben van a Tortúra.
    Te tervezel tőle majd mást a jövőben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem miért :) A ragyogást, és a Hasznos holmikat néztem ki korábban tőle, szerintem ezeket fogom majd sorra keríteni!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.