Siobhan Dowd - A londoni óriáskerék rejtélye


A Szólít a szörny után fellelkesültem: begyűjtöttem Sioban Dowd magyarul megjelent könyveit - könnyű dolgom volt, mert háromról van szó a már olvasotton kívül. 

A magamra rótt kötelező olvasmány, a Für Elise közben szerettem volna valami könnyedebbet olvasni, ezért ezt vettem le a polcról - a másik két regényére (Éles és gyors sikoly, A láp gyermeke) is nemsokára - még az idén :D - sort fogok keríteni.

Elbeszélőnk Ted Spark, 12 éves fiú, aki már elég hamar kijelenti, hogy ő más mint a többi ember, máshogy gondolkodik. Pár oldal után sejthetjük, hogy asperger-szindrómás (az autizmus enyhébb formája), de ő és a családja nagyobb gondok nélkül élnek együtt ezzel a helyzettel. Ted nagyon okos, a meteorológia érdekli elsősorban; de igyekszik folyamatosan figyelni a környezetére és 'normálisan' viselkedni, kommunikálni. 

pixabay
A tavaszi szünet alatt a Spark családhoz látogat Ted nagynénje, Gloria és fia, Salim. A család már jó néhány éve nem találkozott, de Gloria New Yorkban kapott állást, ezért odaköltöznek. A tizenéves fiú, Salim érthetően nem repes az örömtől, de annak örül, hogy megismerheti jobban unokatestvéreit, Tedet és nővérét Katet. Az érkezésük után másnap a London Eyet, a "Szemet" akarják megnézni; a három gyerek szépen sorba is áll, ám úgy alakul, hogy Salim külön száll fel az óriáskerékre. A két testvér fél óra múlva nem látja a kabinból kiáramlók között, elég hamar rájönnek, hogy eltűnt...

A könyv nagy része az eltűnés utáni állapotokat mutatja be - a keresést, a várakozást, a rendőrség és a sajtó bevonását. Persze Ted és nővére sem tud nyugton maradni, ezért elkezdenek maguk nyomozni.
Egész izgalmas volt ez a rész is a könyvben, a kezdeti megoldhatatlannak tűnő helyzetből hogyan zártak ki lehetőségeket és oldották meg a helyzetet.

A könyv erőssége másrészt viszont az autizmus, asperger szindróma bemutatása: mi az a néhány jellegzetessége, hogyan lehet 'kezelni', hogyan kell hozzáállni, mik a gyengeségei és erősségei egy ilyen embernek. A Spark család hihetően van ábrázolva - elfogadják Tedet olyannak, amilyen; támogató környezetet biztosítanak számára, de persze ők is kiakadnak rá, amikor fáradtak vagy feszültek. Az unokatestvér eltűnése pedig nagy feszültségteremtő helyzet - a két nővér, Gloria és Faith szenved talán a legjobban. A 'krimi' szál is életszerű volt, simán el tudnám képzelni, hogy ilyen megtörténik.

Végre egy nem tucat ifjúsági történet - ajánlom kiskamasz kortól ;)

4/5

Kiadó: Pongrác
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: The London Eye Mystery
Oldalszám: 280
Ár: 2900 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Május 24. 11:32Ted és Kat figyeli, amint unokatestvérük, Salim felszáll a londoni óriáskerékre. A fülke felemelkedik.Május 24. 12:02A fülke földet ér és kinyílik az ajtó. Kiszállnak az emberek, de hol van Salim?Mikor Glória néni fia, Salim titokzatos körülmények között eltűnik a londoni óriáskerék zárt fülkéjéből, mindenki kétségbeesik.Öngyulladás áldozata lett? (Ted elmélete.)Elrabolták? (Glória néni elmélete.)Él egyáltalán? (A család kimondatlan félelme.)Még a rendőrség is tanácstalan. Ted, akinek agya más operációs rendszer szerint működik, mint a többi emberé és nővére, Kat testvéri torzsalkodásukat félretéve társak lesznek a nyomozásban. Kétségbeesett erőfeszítéssel követik a nyomokat szerte Londonban, hogy megtalálják az unokatestvérüket, miközben az idő egyre fogy…"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.