Laura Esquivel - Szeress ​Mexikóban!

Amadeánál olvastam először erről a könyvről, magamtól a cím és az első borítója alapján tutira nem vettem volna a kezembe. Pár hete előbányásztam a könyvtár polcairól, gondoltam ez egy igazi túlfűtött nyári olvasmány, és az 1001 könyv listán is szerepel, szóval még jobban érdekelt. 

Sokféle címkét rá lehet húzni erre, az amúgy rövid, regényre: 1001 könyv listás, mágikus realista, női sorsról szól, romantikus, gasztroregény. Ha vevők vagytok ezekre akkor adjatok neki egy esélyt ;) 

Jelenetek a filmadaptációból (forrás)
A főszereplő Tita, egy vagyonos mexikói családban a legkisebb lány. Mivel apja korán meghalt, ezért az ő sorsa, hogy otthon maradjon, és az anyját ápolja öregségében. A probléma csak az, hogy már kamaszként lángoló szerelemre lobban az egyik szomszéd fiú iránt, és az érzés kölcsönös. Pedro megkéri a borzasztó természetű mamától Tita kezét, ám az nem enged a családi hagyományból. A fiú úgy dönt feleségül veszi a szerelme nővérét, ezáltal a családban és a közelében maradhat...
Titát szörnyen megviseli a helyzet, nem elég hogy zsarnoki anyja minden kívánságát lesnie kell, meghal dadája és gyámolítója Chencha, a szakácsnő is. Innentől ő veszi át a helyét és néha mágikus hatású ételek születnek a keze alól.

A könyv felépítése érdekes: a fejezetek egy-egy hónap nevét viselik, ez ne tévesszen meg: a regény elejétől a végéig 22 év telik el. Eközben történik néhány haláleset, születés, szerelmek szövődnek, a háttérben zajlik a mexikói forradalom és fény derül egy titokra is.
"Persze nagyon vigyáznunk kell, hogy egyesével gyújtogassuk a gyufákat. Mert ha egy igen erős érzelem következtében mind egyszerre gyulladnak meg, akkora fényességet gyújtanak, ami messzebbre világít, mint amilyen messzire rendesen el tudunk látni, s akkor megjelenik szemünk előtt egy fényes alagút, megmutatva az utat, melyet születésünk pillanatában elfelejtettünk, s hív, hogy visszataláljunk elveszett isteni eredetünkhöz. A lélek arra vágyik, hogy ismét része legyen a helynek, ahonnan származik, s magára hagyja a tehetetlen testet..."
Érdekes, izgalmas, szenvedélyes regény ez, amit szerettem olvasni. Nekem a 'receptbetétek' nem tetszettek, de az ételek mágiája és szenvedélyes érzelmek annál inkább.

4/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2006
Eredeti cím: Como agua para chocolate
Oldalszám: 256
Ár: 2600 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
A ​mexikói forradalom idején játszódó regény egy szenvedések nyomán nehezen beteljesülő szerelem története. Tita, egy mexikói gazdag parasztcsalád lánya, egy családi hagyomány miatt nem mehet feleségül szerelméhez. A fiú tehát Tita nővérét veszi el, hogy imádottja közelében maradhasson mégis. A konyhaasztalon született és a konyhában nevelkedett Tita, a csodálatos szakácsnő, minden örömét-bánatát, szenvedélyét és vágyát belefőzi ételeibe, s aki eszik azokból, mind valami különös varázslat részesévé válik. Esquivel regényében az elfojtott szerelmi szenvedély együtt fortyog a mexikói konyha pompás ételeinek ízeivel, s a valóság és a fantázia határai észrevétlenül mosódnak egymásba a színek, ízek, illatok érzéki egyvelegében. A könyv minden fejezete egy-egy recepttel kezdődik, amely aztán szerves részévé válik a történetnek. „Minden nő múltja benne rejlik a receptjeiben. A személyes múlt éppúgy, mint a nemzet múltja” – vallja a szerző, akinek mélységes életöröme varázslatos hatással van az emberekre, akárcsak Tita bűvös ételei. Laura Esquivel, sikeres mexikói filmforgatókönyvek írója valósággal berobbant az irodalomba első regényével, s csakhamar meghódította az egész világot, ahogyan azután a regényből készült, nálunk is népszerű film is.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.