Virginia Woolf - Egy jó házból való angol úrilány

Ezt a kötetet évek óta meg szerettem volna szerezni - idén kaptam értesítést az antikvarium.hu-ról, hogy van eladó példány, így ezt lett az idei első beszerzésem. Ezzel szinte teljes lett a magyarul megjelent VW gyűjteményem, amibe a regényei és az a néhány róla szóló mű is beletartozik. Ebben a kötetben négy, különböző alkalomra írt önéletrajzi írása kapott helyet.

A leghosszabb az első volt (Vázlat a múltról), amiben a gyerekkorától a fiatal felnőtt koráig eltelt éveket, emlékeit írta meg, nővére tanácsára. Akkoriban dolgozott A világítótorony c. regényén is, amiben szintén szülei emlékét dolgozza fel. 

Részletesen, nagyjából kronologikusan mutatja be az életét, és végre nem csak a 'száraz' életrajzi tényekből ismerhettem meg egy kicsit az életét, hanem az ő emlékein keresztül. Nagyon jó írások ezek, mert nem csak az életében szerepet játszó emberekről ír, hanem a társadalmi szokásokról (amik sokszor gúzsba kötötték), a viktoriánus élet momentumairól.

Virginia Woolf, Julia és Leslie Stephen forrás
Az írásokat jól válogatták a kötetbe, szinte folytatólagosak, bemutatja az életében szerepet játszó embereket - testvéreit, barátait, a Bloomsbury kört. Voltak részek persze, amik nem annyira érdekesek, olyan személyekről, akik már a múlt homályába vesztek. Az írások nagy része tetszett és jobban megismerhettem VW életét. 

Megdöbbentő volt azokat a részeket olvasni, amiben a féltestvérei által átélt molesztálásokról ír, erről eddig mindig csak utalgatásokat olvashattam - de ezekben az írásokban, ha nem is teljesen nyíltan, de beszámol ezekről.

Mindenképpen érdekes írások ezek, és örülök, hogy a Csokonai Kiadó volt elég bátor és kiadta ezt a könyvet. Séllei Nóra bevezető tanulmánya nagyon informatív a kötet elején, illetve a családfával, az idézett emberek névjegyzékével, bibliográfiával, jó kiindulás is lehet a további olvasgatáshoz-kutatáshoz a témában. A kiadó Artemisz Könyvek sorozatába tartozik ez a kötet, amibe olyan könyveket válogattak össze amelyek a feminista beszédmód alapjához tartoznak "az Artemisz Könyvek sorozat a maga eszközeivel szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar nyelvű közgondolkodásban is elterjedjen és minél általánosabbá váljon a társadalmi nemi szerepek kritikai vizsgálata". Tervezem több könyvet is elolvasni ebből a sorozatból, elvileg csak 5 ilyen könyv jelent meg.

4/5

Kiadó: Csokonai Kiadó
Kiadás éve: 1999
Eredeti cím: Moments of Being
Oldalszám: 216
Ár: antikvár
Borító: 3/5

Fülszöveg:
"Az ​Artemisz Könyvek sorozat célja, hogy a magyar közgondolkodásban is elterjedjen a társadalmi nemi szerepek kritikai vizsgálata. A sorozat meg kívánja őrizni a megközelítések elméleti és módszertani sokszínűségét, olyan könyveknek ad helyet – legyenek bár tudományos vagy szépirodalmi művek, magyar nyelven írott könyvek vagy „klasszikusok” fordításai –, amelyek vizsgálják kulturális beidegződéseinket és alternatívát is kínálnak velük szemben. „Az élet keskeny járdacsík a szakadék felett,” – írja naplójában Virginia Woolf (1882-1941), a legismertebb angol modernista írónő 1920 októberében. Vajon miért érzi Woolf ilyen ingatagnak az életet? Van-e valami, ami megmentheti a szakadéktól? Ha ilyen az élet, akkor vajon mit jelent számára az írás? És milyen viszonyban áll egymással a kettő: élet és írás? S mit árulhat el minderről: az életről, szakadékokról és írásról az életírás? Virginia Woolf négy, eddig magyarra nem fordított önéletrajzi szövegét veheti kezébe az olvasó ebben a kötetben Séllei Nóra fordításában és bevezető tanulmányával."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.