Friss könyvek - Március

február 24, 2017

Anne Tyler - Az ecetlány
Megjelenik: 2017. március 6., 2990 Ft, Kossuth Kiadó
"Anne Tyler regénye Shakespeare talán legtöbbet feldolgozott A makrancos hölgy című színdarabját meséli újra. A regény a Hogarth Press Shakespeare-projektjének harmadik darabja - Jeanette Winterson Az időszakadék és Howard Jacobson Shylock a nevem című regényei után -, amelyben élő klasszikusok írják meg az ismert nagy drámák modern változatát. Anne Tyler műve arra a kérdésre keresi a választ, hogy a tökéletesen modern, és független Kate képes-e feláldozni magát egy - illetve ezúttal inkább két - férfi kedvéért. A válasz legalább olyan sajátos, szokatlan és vicces, mint Kate maga. A könyvet visszafogott, könnyed humor, üde történet teszi letehetetlenné." 
Carrie Fisher - A ​hercegnő naplója
Megjelenik: 2017. március 8., 2990 Ft, Libri Könyvkiadó
"A hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében."
Maria Turtschaninoff - Maresi 
Megjelenik: 2017. március 16., 2950 Ft, Scolar
Menos szigete nők és lányok menedéke, ahová férfiak be sem tehetik a lábukat. Nem csoda hát, hogy sokan idemenekülnek a kinti világban rájuk leselkedő elnyomás és zaklatás elől. Így került ide Maresi is, az egyik tizenhárom éves kislány, aki most boldogan éli a Bíborklastrom novíciáinak mindennapjait, szabadidejében pedig, ha csak teheti, elvonul olvasni a Tudás Házának hatalmas könyvtárába. Egy hányatott sorsú kislány, Jai felbukkanása töri meg a hétköznapok derűs nyugalmát. Jai otthonról menekült el, miután végig kellett néznie, ahogyan apja brutálisan meggyilkolja szeretett nővérét. A borzalmak hamarosan követik Jait a szigetre is, így hát Maresi nem maradhat tovább a könyvei közé bújva, meg kell tanulnia dönteni, cselekedni. A regény - a Bíborklastrom trilógia első kötete - 2014-ben megnyerte a Finlandia Junior Díjat, és tizenöt nyelvre fordították le.  
Mona Awad - Antilányregény
Megjelenik: 2017. március 24., 3500 Ft, Athenaeum
A ​külvárosi pokolban, Nyomifalván felnőve Lizzie soha nem szerette a külsejét – habár legjobb barátnője szerint ő a csinosabb. Online kezd el ismerkedni, de nem mer fotókat küldeni magáról, még akkor sem, amikor vékony barátnője kisminkeli: tudja, senki nem akarná őt, ha a valódi arcát látnák. Így tehát elkezd fogyózni. Önmagát sanyargatva számolja az elfogyasztott mandulákat, a lesétált mérföldeket, a leadott kilókat. Beleküzdi magát a vágyott ruhákba. Felnőttként ugyan vékony lesz, ám erről ellentmondásos megerősítést kap az anyjától, a barátaitól, a férjétől és a tükörképétől. De bármennyit is fogy, vajon képes lesz-e valaha másnak látni magát, mint egy kövér lánynak? Ebben a fergeteges humorú és olykor sokkoló regényben Mona Awad testkép-megszállott kultúránkat tűzi tollhegyre, mely elhiteti a nőkkel, hogy a legfőbb érték a külső. Az Antilányregény eleven, friss hangon szólal meg – egyszerre csípősen szórakoztató és szívszorító. Awad kötete az NPR, az Atlantic, a Time Out New York és a Globe and Mail szerint (is) 2016 egyik legjobb könyve! Az Amazon.ca az év legjobb debütregényének választotta.
Diane Ackerman - Menedék
Megjelenik: 2017. március 31., 3490 Ft, GABO
1939-ben dr. Jan Żabińskit bízzák meg a Varsói Állatkert vezetésével. Ebben a munkában nagyszerű segítőtársa intuitív felesége, a grafikus Antonina. Amikor Lengyelországot megszállják a németek, a házaspárnak kapcsolatba kell lépnie a Harmadik Birodalom újonnan kinevezett, fő zoológusával, Lutz Heckkel, hogy amennyire lehetséges mentsék az állatkert lakóit. Közben Jan és Antonina részt vesz a lengyel földalatti ellenállásban; szabad bejárásuk van a varsói gettóba, ahonnan embereket mentenek ki. Miután állatkertjüket lebombázzák, a két állatkertésznek, Jannak és Antoninának úgy sikerült megmentenie több mint háromszáz embert a náciktól, hogy az üres állatketrecekben bújtatták el őket. Mivel ezeknek a "vendégeknek" állati, az állatoknak viszont emberi neveket adtak, nem csoda, hogy az állatkert fedőneve " Ház, az őrült csillagzat alatt" lett. A természettudós író, Diane Ackerman élvezetes stílusban újrateremti ezt az elfeledett, igaz és szép történetet a varsóiak második világháborús ellenállásáról úgy, hogy igazából Antoninának, az állatkertész feleségének életét meséli el. A történetet feldolgozó amerikai filmet március 30-án mutatják be Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.