Marie Kondo - Rend ​a lelke mindennek

Marie Kondo életet megváltoztató módszereiről először 2015 augusztusában ismerkedtem meg: angolul olvastam el a könyvét, és fokozatosan átemeltem több dolgot az életembe. Télen szerettem volna újrázni a könyvével magyarul, amikor újabb szelektálós-pakolós szakaszomat éltem.
"Nem gondolod, hogy természetellenes olyan dolgokat birtokolunk, amelyekben nem leljük örömünket, vagy amelyekre igazából nincs is szükségünk? Én meg vagyok győződve róla, hogy a legtermészetesebb állapot az, ha csak az vesz minket körül, amit szeretünk, és amire szükségünk van."
A KonMari módszer lényege - ha még nem ismernétek - az, hogy csak azokat a tárgyakat tartsuk meg, amik örömet okoznak (kiv. azokat amiket tényleg muszáj megőrizni). Minden tárgyunkat kategóriánként át kell nézni, és szelektálni, hogy tényleg mire van szükségünk. 

Ami most megfogott:
- a könyvekről szóló rész: ne halmozzuk az olvasatlan könyveket, amire vágyat érzünk, hogy megvegyük akkor azt olvassuk el akkor, amikor megszereztük. Ezzel a problémával szerintem több könyvmoly szenved, én is több fázison átmentem - a nagy akciókat nem hagytam ki régen vagy olyan könyveket is megvettem amiről úgy éreztem illik elolvasnom (Buddenbrook ház, Moll Flanders, stb) csak halmoztam a könyveket. Most megfogadtam, hogy minimálisra csökkentem a beszerzett könyveim számát, és már egy ideje tudtam tartani azt, hogy az adott hónapban vásárolt könyvek egy részét - vagy nagyobb részét el is olvastam. Szintén decemberben pedig megváltam több könyvtől, vagy szeretnék megválni tőlük amiknél úgy érzem már teljesítették a céljukat, vagy pedig lemondtam arról, hogy valóban elolvasom őket.
"Egy kötet elolvasására az a megfelelő pillanat, amikor először találkozol vele. Ha nem akarsz lemaradni erről a pillanatról, azt javaslom, tartsd alacsonyan a könyveid számát!"
- az emléktárgyak megőrzéséről:
"Amikor egyesével a kezedbe veszed azokat a tárgyakat, amelyekhez érzelmileg kötődsz, hogy eldöntsd, mitől válsz meg, a múltadat dolgozod fel. Ha csak egy fiók vagy egy kartondoboz mélyére süllyeszted ezeket a holmikat, a múltad terhe észrevétlenül rád telepedik, és nem hagyja, hogy átéld azt, ami itt és most van. Amikor rendet teszel a holmijaid között, a múltadat is rendbe kell raknod. Ez olyan, mintha újraindítanád az életed, és rendeznéd a számláidat, hogy továbbléphess."
"Nem az emlékeinket kell becsben tartanunk, hanem azt az embert, akivé e múltbéli élmények révén lettünk. Erre tanítanak meg minket az emléktárgyaink, amikor kiválogatjuk őket. A tér, amelyben élünk, azt az embert kell, hogy szolgálja, akik most vagyunk, és nem azt, akik voltunk."
Ha még nem olvastátok a könyvet, akkor ajánlom az első, részletesebb blogbejegyzésemet - a könyvet meg bárkinek, aki szeretne kicsit rendezettebb, minimalistább életet élni ;) 

4/5

Kiadó: Kiskapu
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Jinsei ga tokimeku katazuke no maho
Oldalszám: 234
Ár: 2990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"MARIE KONDO ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. Már ekkor rabul ejtette a jól szervezett terekben rejlő rend és szépség, majd tizenöt évesen úgy döntött: komolyabban is tanulmányozni fogja a rendrakás művészetét. A saját hálószobájával kezdte, majd a testvérei szobájával folytatta. Ma már rendkívül sikeres üzleti vállalkozása van Tokióban, amely abban segít az ügyfeleknek, hogy zsúfolt otthonaikból szemet gyönyörködtető, harmonikus, ihletet adó lakótereket varázsoljanak."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.