Austin Kleon - Lopj úgy, mint egy művész!

Ezt a könyvet közel két éve olvastam - angolul. Tegnap rábukkantam a könyvtárban, gondoltam év eleji inspirációnak nem fog ártani, ha újraolvasom. Érdekes dolog az újraolvasás, főleg, hogy most magyarul olvastam, sokkal gyorsabban ment, és más dolgokat tartok most fontosnak belőle, ezért is gondoltam, hogy ismét írok róla :) 
(Azt hiszem idén több könyvvel is újrázni fogok, ezután a Marie Kondo Rend a lelke mindennek fog jönni, mert arra is sikerült lecsapnom :D). 

Austin Kleon, író és képzőművész - a Texas állambeli Austin (!) városában él és alkot. Ezt a könyvet az előszó szerint elsősorban a 10 évvel fiatalabb önmagának ajánlja a művészetről és alkotásról, és igazából mindenkinek aki nem kimondottan művész, de valamilyen formában az élete része a kreativitás. Én úgy vettem, hogy nekem szól elsősorban a blogok miatt, de ide tartozik még a fényképezés is, amit idén se szeretnék elhanyagolni :) 

A könyv alapkoncepciója az, hogy ha megszakadnak a különféle művészek, kreatív emberek, akkor sem tudnak eredetit alkotni, hiszen az évek során már minden megjelent valamilyen formában egyszer. Na de semmi baj - a lényeg, hogy tanulmányozni kell a korábban alkotókat, és ötleteket meríteni tőlük, a végeredmény - jó esetben - egyedi lesz. 

forrás
Ahogy a korábbi bejegyzésemben - háh' most magamtól lopok látjátok? :D - most is kiemelek néhány szimpatikus gondolatot:
- szellemi családfa-építés: egy alkotó tanulmányozása, és utána megnézni, hogy ő kiktől merített. 
- önképzés (formális, vagy informális keretek között, mindegy,  a lényeg, hogy fejlődjünk)
- "fake it til you make it" - ez amúgy Tina Fay könyvében is megjelent, szóval színleld ameddig igaz nem lesz. Vagyis ha nincs sok önbizalmad? Tegyél úgy mintha lenni - főleg idegen környezetben hatásos, hisz mit tudják ők, hogy igazából milyen vagy? :)
- mit alkoss? Azt amit te is szívesen olvasnál/látnál/hallgatnál! Blogoláskor ezért érdemes minél többféle blogot olvasni, hisz ötleteket lehet meríteni a többiektől. 
- érdekes gondolat volt, hogy ne egyből a számítógépen kezdjük el megvalósítani az ötleteinket, hanem jegyzeteljünk, firkáljunk, mozogjunk, zenéljünk, csináljunk eltérő tevékenységet, mert ezek pozitívan hatnak egymásra. A blogolásnál is igaz ez, nekem a legtöbbször nem a gép előtt jutnak eszembe a bejegyzés-ötletek, hanem valamilyen tevékenység közben, ritkábban úgy ha más blogját látom és megtetszik valami.
- művészek esetében az internet fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni - ingyen reklámfelület! 
- rajongói levelek (írnak még ilyet az emberek?) mutassuk be az általunk kedvelt, tisztelt embert munkáit - akár egy blogbejegyzés formájában
- vezess naplót ("logbook"), naptárat
"Ha feltesszük magunknak a kérdést: „Mi a legjobb dolog, ami ma történt velem?”, akkor olyan dolgokról fogunk beszámolni, amelyek máskülönben nem jutottak volna eszünkbe. […] Csak a pozitív kérdés juttatja eszünkbe az olyan mindennapi apró örömöket, mint egy szép fénytörés, egy kedves szó, vagy egy finom saláta. – Nicholson Baker"
"Tomlinson azt javasolja, hogy ha több hobbink van, igyekezzünk mindegyikre időt szánni. „Hadd kommunikáljanak egymással a dolgaink. Valami majd csak kialakul." Ha úgy döntenénk, hogy számos hobbink közül kizárólag az egyikre figyelünk, hamarosan fantomfájdalmat éreznénk a többi iránt."
És ez még nem a könyv egésze - amilyen rövid, annyira tele van inspiráló gondolatokkal - tudom ajánlani mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik az életét megszínesítő kreatív tevékenységek iránt, legyen az egy blog, fotózás, főzés, stb.

Ebből a könyvből már jelent meg egyfajta notesz, és már falinaptárként is inspirálhat minket. 
Austin honlapja a további ihletért.

5/5

Kiadó: HVG Könyvek
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Steal like an artist
Oldalszám: 152
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Nem kell zseniknek lennünk, csak legyünk önmagunk! Ne féljünk beismerni, hogy szinte semmi sem eredeti a művészetekben, hagyjuk, hogy a minket érő hatások újabb ötleteket és képzettársításokat szüljenek! A kreativitás ott van mindenütt és mindenkiben.Austin Kleon tíz inspiráló tanácsa előhozza művészi vénánkat, és egy sokkal kreatívabb élethez vezet. Foglalkozzunk azzal, ami igazán leköti bennünket, járjuk a saját utunkat, hogy mielőbb megtaláljuk szenvedélyünkben életünk értelmét!Felejtsük el régi berögződéseinket, írjuk meg a könyvet, amelyet szívesen olvasnánk, vagy rendezzük meg a filmet, amelyet szívesen megnéznénk!A Lopj úgy, mint egy művész! a digitális korszak kiáltványa."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.