A kedvenc szerzők változásáról

január 14, 2017
Nemrég elgondolkoztam azon, hogy mennyit változott az ízlésem az eltelt évek alatt. Amikor elkezdtem blogolni akkor az olvasmánylistámon a YA sztorik (amik kb akkor robbantak be) váltakoztak a letudni vágyott klasszikusokkal. Később mertem nyitni új, kortárs írók felé, most utólag visszagondolva nem értem miért volt mumus - épp nekem, a kortárs magyar íróktól olvasni. A nyáron lesz 8 éve, hogy írom ezt a blogot és ezzel párhuzamosan elkezdtem egyre többet és többfélét olvasni. Érdekes, hogy a régen bevált szerzők közül, már csak néhány tud ugyanolyan izgalmat ébreszteni bennem, ha megjelenik egy új könyve. Ez egyrészt szomorú, másrészt viszont ez az élet - változunk, és jönnek a helyükbe új kedvencek. Már nem ragaszkodom hozzájuk, mint régen, de azért persze figyelemmel kísérem továbbra is őket :)

forrás
Régi kedvenceim, akik kiestek a pikszisből:
- Neil Gaiman: utoljára 2013 nyarán olvastam tőle, előtte lelkesen faltam az életművét. Nem mondom, hogy nem akarok még tőle olvasni valamikor, de már nincs meg 'meg kell szereznem az új könyvét' élmény, mint korábban.
- Cserna-Szabó András: egy különleges magyar kedvencem, azért mondom, hogy különleges, mert szerintem nem annyira ismert. Nekem egyik egyetemi csoporttársam ajánlotta és nagy kedvenc lett a Puszibolt, a Mérgezett hajtűk. De az újabb könyvei (Veszett paradicsom), utólag visszagondolva a Szíved helyén... sem fogtak meg annyira. Szemeztem a legutóbbi könyvével, a Sömmi c. betyártörténettel, de inkább apukámnak adnám, lehet ő jobban értékelné.
- Christopher Moore: humoros történeteit pár éve faltam, de most már az ő könyvei sem mozgatnak meg.

Régebbi kedvencek, akiktől viszont szívesen olvasnék, ha lenne (magyarul) új könyvük:
- Joanne Harris
- Alice Hoffman
- J. K. Rowling
- Baráth Katalin
- Kleinheincz Csilla
(nőuralom :D)

Érdekes megnézni ezt a listát, semmi tudatosság nem volt benne, de a férfi íróktól igen eltávolodtam, és érezhetően több női írótól olvasok illetve tudhatok a kedvenceim között :)
Nem ártana aktualizálnom ezt a menüpontot sem, de itt is látszik, hogy kik voltak igazán fontosak az olvasmányaim közül - Joanne Harris magyarul megjelent életművét (a két szakácskönyvet leszámítva) kiolvastam :)

Nektek is vannak ilyen szerzőitek, akiket régen szeretettek, 
de ma már nem mozgatnak meg (annyira)?

A többiek bejegyzései a témáról:

7 megjegyzés:

  1. Érdekes felvetés! :)
    Nekem sokáig egyáltalán nem volt kedvenc szerzőm, de szerintem csak azért, mert nehezen kötelezem magam ilyen nagy horderejű kijelentések mellett. :D
    Aztán időközben lett pár, Szerb Antal, Murakami és Rowling (főleg a felnőtt verzió) azok, meg Jack Kerouac, de neki csak egy könyvét olvastam, és nem is nagyon merek többet, nehogy kiessen a pikszisből.

    Nem tudom, várható-e változás majd ebben, de nem hiszem, mert tényleg nagyon nehezen jelentem ki valamiről, hogy a kedvencem. Meg asszem kevés olyan szerző van, akinek aránylag sok könyvét olvastam volna, kivéve azt a néhány kedvencet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is érdekes kérdés, hogy mennyi könyv után lesz valakinél kedvenc egy író - nekem azt hiszem azért kell 2-3 könyv, hogy ki merjem jelenteni hogy na igen ő kedvenc. Az "oszlopos tagok" között a legtöbb író szinte összes könyvét olvastam magyarul így bátrabban fel tudom sorakoztatni őket a kedvencek között. :)

      Törlés
  2. Jó téma, lehet hogy én is írok egy szöszt róla! Nekem is vannak kedvenc szerzőim, és sokáig gondolkodás nélkül őket soroltam ha kérdezték, de valóban változott, változhatott ez az egész az évek alatt. Persze oszlopos tagok vannak, pl. Rowling. ;) Gaimannel nekem is érdekes a viszonyom, van amelyik könyvét imádom, máikakat meg abszolút túlértékeltnek tartok. Régen elég nagy kedvenc volt, de igazából most már inkább felemás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyere! :) (és köszi az cím miatt ;))

      Törlés
    2. Megírtam! :) http://pupillaolvas.blogspot.hu/2017/01/a-kedvenc-szerzok-valtozasarol.html (szivi! :)))

      Törlés
    3. De jó és már többen is felkapták a témát! :))

      Törlés
    4. Igen, most frissítettem épp a linklistát. :) Tök jó! Majd Katáét is viszem majd (régi adósságok). :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.