Marie Kondo - Spark ​Joy

november 13, 2016
Tavaly olvastam Marie Kondo első könyvét, amiben megosztotta a néhol formabontó elméleteit a tárgyak tárolásáiról, a rendrakásról.

A Spark joyban az elmélet minimális, a gyakorlati példák dominálnak. Marie a tanfolyamai során rengeteg élmény gyűjtött, ezeket a sztorikat és ötleteket osztja meg ebben a könyvben. A könyv alcíme miatt azt hittem sokkal több illusztrációt fog tartalmazni, de igazából a szöveg dominált.

A rendrakás-szelektálás kategóriái (forrás)
Az első fejezeteben ad egy kis elméletet, sztorikat, utána meg egyenként végigmegy a fő kategóriákon, és azokat bontja tovább és ad teljesen gyakorlati tippeket.

A rendrakást a ruhákkal kell kezdeni, utána jönnek a könyvek, papírok, komono (minden egyéb kb :)), végül az érzelmi értéket tartalmazó tárgyak. (lásd a képen :))

Az elmélet itt sem változott: tartsd meg azokat a tárgyakat, amik tényleg fontosak neked, amik örömet okoznak (bár még mindig nem bírom megérteni, hogy pl. egy hasznos eszközt miért kéne kidobni, mert mondjuk egy év alatt nem hasznltam, de még kellhet - pl. kalapács, csavarhúzó, stb).

Inspirálónak mondanám inkább ezt a könyvet - ahogy az elsőt is -, nem kell minden elméletét átvenni - hiszen más kultúrából jött, és nem mindent tudunk alkalmazni.
"The energy of book titles and the words inside them are very powerful. In Japan, we say that “words make our reality.” The words we see and with which we come into contact tend to bring about events of the same nature. In that sense, you will become the person who matches the books you have kept. What kind of books would you want in your bookcase to reflect the kind of person you aspire to be? If you choose which books to keep on that basis, you may find that the course of events in your life changes dramatically."
Érdekes volt az a japán szemlélet, ahogy ők a dolgaikkal bánnak. Marie kicsit élőlényként kezeli a tárgyakat (főleg a plüssöket), vagyis meg kell köszönni, hogy eddig szolgáltak minket, és ha kidobjuk akkor azt tegyük gyorsan, ne halogassuk hetekig (plüssöknek szemeket letakarva!, hogy ne nézzenek vádlóan a szemeteszsákból).
A másik dolog, ami aktuálissá is teszik a könyvet - a japánok az új évet megelőzően takarítási maratont tartanak, hogy tisztán és rendezetten kezdjék az új évet. Igyekszem én is követni ezt a szemléletet és a november pont jó hónap erre :D
A zoknihajtogatás titkai :D
forrás
Néhány megfontolandó dolog a könyből:
- ne zsúfold tele a lakásod/ házad/ szobád/ irodád
- ne tarts meg olyan dolgokat, amik rossz dolgokra emlékeztetnek
- a hajtogatós módszere tetszik, bár fiók híján maradok a hagyományos hajtogatásnál, de a zokniknál már egy éve ezt alkalmazom
- ha a lakásod rendezett az lesz az életed más területe is (erre több érdekes sztorit is hozott).

Azt hiszem újraolvasom majd magyarul az első könyvét, mert a tavalyi bejegyzésem hatására kedvem támadt hozzá :D

(Ez a könyv is megjelent már magyarul, Tiszta öröm címmel ;) )

4/5

Kiadó: Ten Speed
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 292
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Marie Kondo’s unique KonMari Method of tidying up is nothing short of life-changing—and her first book, The Life-Changing Magic of Tidying Up, has become a worldwide sensation. In Spark Joy, Kondo presents an in-depth, illustrated manual on how to declutter and organize specific items throughout the house, from kitchen and bathroom items to work-related papers and hobby collections. User-friendly line drawings illustrate Kondo’s patented folding method as it applies to shirts, pants, socks, and jackets, as well as images of properly organized drawers, closets, and cabinets. This book is perfect for anyone who wants a home—and life—that sparks joy."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.