Marie Kondo - The Life-Changing Magic of Tidying Up/Rend a lelke mindennek

Először Katacitánál, majd Lobonál is olvastam erről a könyvről, mindketten elég részletesen leírták az ismertetett módszereket, és augusztus folyamán többször, ennek hatására, csaptam kisebb-nagyobb szelektálást a cuccaim között. Most angolul olvastam el ezt a könyvet, ami nyelvgyakorlásnak és a már ismert szemlélet elmélyítésére is jó volt.

A bevezetőben írja, hogy azt írja sok ügyfelének nem csak az otthona hanem az élete, párkapcsolata is változott. mert az ő módszere nem csak arról szól, hogy kipucolja a lakást, kiszórja a felesleges cuccokat, hanem szemléletváltásról és az önismeret fejlesztéséről (a lényegi kérdése: mi okoz örömet?). 
Na mondom ez érdekes lesz! Hogyan tudja a rendrakás megváltoztatni az egész életedet?

Marie gyerekkora óta szeretett rendet rakni, szelektálni a cuccait, és az évek során ebből a 'megszállottságból' jövedelmező üzletet teremtett. A könyvírásra azért adta a fejét, hogy minél több emberhez eljuthasson a KonMari módszer. A takarítást nem tanítják konkrétan sehol, de a tapasztalatai szerint rengeteg embernek van ezzel problémája. Ő nem is igazából arról a napi szintű takarításról-rendrakásról beszél a könyvében, amire elsőként gondolunk, hanem a tárgyak szelekciójára és a megfelelő helyük megtalálásáról.

Elég sokat ismétel, szájbarágós, a módszer lényegét össze lehet foglalni pár mondatban:
  • A tárolás nem oldja meg a rendetlenséget, először szelektálni kell a tárgyaink között, hogy mi az amit megtartunk (ami örömet okoz), utána jöhet a megfelelő tárolási rendszer kialakítása. 
  • A szelektálást-rendrakást ne helyenként (fürdő, nappali, stb), hanem kategóriánként végezzük (könyvek, ruhák - azon belül lehet különféle alcsoportok szerint - alkalmi, zoknik, felsők, stb).
  • A selejtezésnek se lehet ám úgy hipp-hopp belevágni! Először meg kell határoznunk, hogy mi ezzel a célunk - egy másféle otthon, életmód kialakítása. Utána jöhetnek a kategóriák ugye, nem a szobák szerint.
  • A selejtezést a könnyebből a nehezebb felé haladva kell végezni, vagyis a végére hagyni azokat, amik érzelmi töltettel is bírnak, fényképek, egyéb emlékeket felidéző tárgyak. (A helyes sorrend ruhák - könyvek - papírok - egyebek - emlékek.)
  • Fontos, hogy a család ne lássa hogy mit dobsz ki, mert képesek visszahordani a cuccokat, de te se tukmálj rá senkire megunt dolgot, az nem fog örömet okozni annak se aki kapja. De megengedett, hogy a családtagok, barátok válasszanak a kidobásra ítélt tárgyak közül.
weheartit
Miután felvázolja a fenti alappontokat jöhet a gyakorlati rész, a tárolásról oszt meg infókat. Ezek közül volt, ami nem aktuális hazánkban, vagy józan paraszti ésszel már én is/ti is így tároljátok a cuccaitokat.

Ami hasznos volt: 
Hajtogatás - mivel fiókom nincs ezért nem tudom ezt a cuki módszert alkalmazni, de az akasztós ruháimat én is úgy tárolom, mint ahogy ő ajánlja (bal oldalon a nehezebb ruhák, kabát stb). A zoknihajtogatási módszerét viszont átveszem, mert tényleg kevesebb helyet foglalnak így (amúgy én is cipősdobozban tartok a zoknikat-bugyikat).

Ami érdekes volt:
Maga a szemlélet (buddhista vagy tudomisén micsoda), szóval, hogy ne ragaszkodjunk görcsösen a múlthoz, a tárgyakhoz. Hagyjuk elengedni, ha már betöltötte a szerepét.
"Every object has a different role to play. Not all clothes have come to you be worn threadbare. It is the same with people. Not every person you meet in life will become close friend or lover. Some you will fin hard to get along with or impossible to like. But these people, too, teach you the precious lesson of who you do like, so that yu will appreciate those special people even more. "
forrás
Csak azért ne tartsunk meg egy ruhát, amit úgye veszünk fel, mert kár kidobni, vagy egyszer se volt rajtunk és még felvehetjük. Betöltötte már a szerepét, vagy azzal hogy boldogságot okozott a megvásárlása, vagy azzal, hogy ráébresztett minket, hogy mi nem áll jól.
„Hajíts ki mindent, ami nem okoz örömöt!” Ha csak egy kicsit is belekóstoltál a módszerembe, mostanra már rájöhettél, hogy nem is olyan nehéz azonosítani, mi dobogtatja meg a szívedet. Abban a pillanatban, ahogy megérintesz egy tárgyat, tudni fogod a választ. Valaminek a kidobásáról dönteni már sokkal nehezebb. Mindenféle kifogással hozakodunk elő, hogy miért nem tesszük meg: „Ezt az edényt már vagy egy éve nem használtam, de ki tudja, valamikor még szükségem lehet rá…”, vagy: „Azt a nyakláncot a barátomtól kaptam, és akkoriban nagyon tetszett.” De ha mélyebbre ásunk az okokat keresve, hogy miért nem vagyunk képesek megválni valamitől, igazából csak kettőt találunk: a ragaszkodást a múlthoz, vagy a jövőtől való félelmet.
Ezt az elengedő módszert szerintem az élet más területein is érdemes kamatoztatni. Én pl évekig tudtam győtrődni, szerintem nem ok nélkül, néhány barátom eltávolodása, elvesztése miatt. Most már rájöttem magamtól is, hogy nem szabad - ha nem akarnak az életükbe, akkor lépjünk tovább. Szar ügy, de ez van, majd jön még az életembe olyan ember, aki fontos lesz, akiről nem is gondoltam volna, hogy jóban leszünk. 
Na de vissza a könyvhöz!                                                      
forrás
Amit kis változatással veszek át:
  • ne legyen minden tárgy elöl, amit nem használsz napi szinten tedd el (fürdőben, konyhában)
  • kategóriánként átnézem a cuccaimat és szelektálok 
  • "Jó érzéssel tölt el, ha halomban állnak körülötted a sosem olvasott könyvek, amelyek hidegen hagynak?" - na az évek óta tologatott várólistacsökkentős könyvek közül pár az elajándékozás, eladás sorsára jut, a kevés idő - rengeteg könyv probléma miatt.
Ami hülyeség:
  • hajtogatással szeretet, energia áramlik a ruhákba, könyvekbe. Jólvan néha én is elnyünnyögök valamelyik szeretett tárgyammal, de nem fogom megköszönni a táskámnak nap, mint nap hogy hazahordhattam benne a sokk cuccomat :D
  • szegény zoknikat nem szabad gombócba gyúrva tárolni mert az rossz nekik, feszültek lesznek - a tény az, hogy több helyet foglalnak és ezért érdemes az ő hajtogatási módszerét alkalmazni...
  • szabadulj meg minden el nem olvasott könyvtől, mert ha eddig nem olvastad el akkor már sose fogod, ha meg mégis vedd meg újra
  • minden nap kipakolni a táskádból, reggel meg a kapkodásban szedjem össze a cuccokat?
Összességében tetszett a könyv a sok ismétlés meg a kis furcsaságai ellenére, ajánlom magyarul - angolul, tegyetek rendet az életetekben! :)

4/5

Hasznos:
  • lejátszási lista a youtubeon a hajtogatási technikákról, az elsőn maga Marie hajtogat, de nekem a kedvenceim a lila hajú Lavendaire videói
  • Nyomtatható lista a különféle elpakolni-szelektálnivalókhoz
  • Cuki illusztrációk a módszer eredményeiről
Az eredemény:
Már a könyv olvasása előtt, a két fent linkelt blogposzt hatására elajándékoztam egy ruhát, egy testápolót (mégse jött be az illata), kidobtam egy zsák szemetet (használhatatlan füzetlapok, borítók, régi ékszerdarabok - 'majd csinálok belőlük valami használhatót' alapon tettem el, stb), a körömlakkjaim számát is lecsökkentettem 46-ról 41-re :D
Az alsó sor a kukában végezte
Nem vagyok gyűjtögető, szóval könnyű dolgom volt, a szemléletem is folyamatosan fejlődött az évek során - elég ha könyves területet említek: a 5-6 évvel ezelőtti könyvgyűjtögető időszakom után, most szeretném a minimálisra csökkenteni a beszerzéseket (ahogy elmondtam már sokszor, a hely- és pénzspórolás miatt).
Bal oldali kupac maradt - a jobb oldaliakat kidobáltam
A következő lépés a bjúti cuccok minimalizásálása volt - a képen látható az eredemény. A nehezebb rész a ruháim lesznek, nem szabad csak hazahordani szüleimhez ami már nem kell :D
"A szüleid otthona nem az emléktárgyaid raktára!"

4 megjegyzés:

  1. A barátok elengedése nálam is ismerős probléma, még ma is van, hogy egy-egy eltűnt barát emléke belém hasít. Persze vannak azóta más barátaim, de nehezen engedem el azért ezeket én is.

    Nekem tavaly volt egy nagy ruhaválogatásom, mikor jótékony célra gyűjtöttek ismerőseim, egy csomó mindent kidobtam, a jó állapotú ruháimat pedig elvittem a gyűjtésre. Még így is jóval több ruhám maradt, mint amit hordok, nem ártana megint egy válogatás.

    Még a végén lehet én is elolvasom ezt a könyvet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a normális, meg az ahogy egy párkapcsolat ezek a kapcsolatok is sokat változhatnak és becsüljük meg azt, aki már hosszú évek óta mellettünk van :)
      Tegnap én is szelektáltam - csak kicsiben, de a zoknis dobozom most rendben van :D

      Törlés
  2. Jaj, ide úgy látszik elfelejtettem kommentelni, pedig félig elolvastam, lehet hogy munkában maradt félbe :D :D Jó poszt lett, és tök jó, hogy mindenkinél lehet róla újat-személyeset olvasni, nem egy kaptafák a konmaris posztok :)
    Én is akarok selejtezni, rendet rakni, egyébként is imádok szösszögni ilyenekkel, általában nem is kell nagy hajtóerő, de azért az entrópia nálam is mindig működik, szóval időről időre mindent ki kell pakoljak és oltári rendetlenség és szemétfelhalmozódás fordul elő :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én isz szoktam ilyet, meg elmentem a könyvjelzők közé aztán elfelejtem :D
      Köszi, igen ez tényleg személyre szabott ajánló lett.
      Nálam is, szépen elpakoltam most éjjeliszekrényről a krémeket, csak hármat hagytam elől, de előbb utóbb megint felhalmozom őket :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.