Szabó T. Anna Kyoko - Senki madara

Két hónapja olvastam először Szabó T. Annától, most ismét a könyvtárból tettem szert erre a könyvére, amiben versek helyett egy japán-magyar mesét találtam.

A vékony kötet nagyon igényes, élvezet volt forgatni. Rofusz Kinga illusztrációi kísérik a mesét, a fekete-fehér-piros színek váltogatják egymást, nem csak a rajzokban, de a cím szövegében (ami a japán írásmódot imitálva függőleges), és a textil könyvjelzőben. 

A történetben Tátos, az árva juhászfiú egyedül él a pusztán, ahogy a neve is érezteti (táltos) olyan dolgokat lát, amiket mások nem, tud gyógyítani és teljes összhangban van a természettel. Nyár végén megpillant egy gyönyörű darut, valami vonzza benne, várja és keresi. Az első téli napon beállít hozzá egy japán lány és megtapasztalja milyen a szerelem...
"Egyik éjszaka a telehold meghozta az őszt. A hőség elpattant, mnt a buborék, és a hűvös Hold alatt egyszerre hullani kezdtek a levelek. Szél motozott a hajladozó, sóhajtozó nádban, és a magasból az elsőnek útra kelő vadlúdcsapatok búcsúzó gágogása hallatszott."
tumblr
Amilyen rövid a könyv, annyi szépség és fontos gondolat van benne. Lényegében a "Ha madarat szeretsz, égbolt légy, ne kalitka." mondás van kibontva a történetben. Egy párkapcsolatban sem lehet birtokolni teljesen a másikat, lesznek helyek ahova nem enged be, lesznek titkok, de a lényeg a szerelem, és megtanulni elegedni a másikat. Tátos érzelmei a birtokolni akarástól a megérteni próbálás, elfogadás, majd elengedésig változnak. 

Több dolog homályos a könyv végére is, maradnak kérdéseink, de ezt mindenkinak magának kell továbbgondolnia :) A legjobb együltő(fekvő) helyben kiolvasni, mert így hat legjobban (szerintem) az édes-szomorú hangulata. Ajánlom gyerekeknek felolvasára, nézegetésre, kamaszoknak, felnőtteknek, időseknek - szerintem mindenki talál benne magának való gondolatot... 

5/5

Kiadó: Magvető - Vivandra
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 52
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Az első nagy szerelem örök. Szárnyakat ad, átformál, megtanít a másikra és önmagunkra. De mi történik, ha annak, akit szeretünk, titka van? Ha nem akar egészen a miénk lenni? Ha feláldozza magát értünk, de közben mégis megtartja a szabadságát? Szabó T. Anna (japán nevén Kyoko) egy érzékeny magyar fiú és egy rejtélyes japán festőlány szerelméről mesél egy keleti legenda alapján, egyszerre mutatva be a kamasz-szerelem időtlen idilljét és a művészlét küzdelmes mindennapjait. Mindenkinek szól, aki nem fél az ölelés erejétől, és kész megtanulni a lényeget: ha madarat szeretsz, égbolt legyél, ne kalitka."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.