Kleinheincz Csilla - Nyulak, sellők, viszonyok

Ezzel a könyvvel végigértem Csilla megjelent prózai művein, a következő állomás a Huszonötödik óra c. versantológia lesz, aminek a címadó versét ő írta. 

Tíz novella kapott helyett a kötetben, az utolsó kettőt már olvastam a 'Város'-ban, így este kicsit hamarabb jelölhettem befejezettnek a könyvet, mint ahogy számítottam rá.

Az utószóban írja a kötet szerkesztője: "Maradandó kisugárzású-e, hosszú, erős emlékezetű-e az író által teremtett alak? Megráz-e, felkavar-e novellájának cselekményszövése? Szereplői elismerésünkre, egyetértésünkre számíthatnak-e, vagy a meg-nem-érintettség közönyével haladunk el mellettük? Vagyis Kleinheincz Csilla ki tud-e szólni a legbensőnkből?" ... IGEN! :) 

pinterest
Mindegyik novella megérintett, megborzongatott, elvarázsolt, olyan erős hangulatuk volt, hogy benne éltem abban a pár oldalban. (Nem tudom Csilla te milyen mágus vagy, hogy minden műved ennyire erős, de írj még sokat! :))
"Sok mindent nem mondtunk egymásnak, vagy legalábbis szóban nem. De azt hiszem, szorosan egymás mellett állni és beszívni egymás illatát, az felér a beszéddel."
pinterest
Az elsőre furcsa cím is értelmet nyert a könyv végére - több novellában szerepelnek állatok, vagy valami fantasztikus teremtmény, de mindegyik történetben az emberi kapcsolatok, viszonyok kapnak főszerepet. A szerelem, a hűtlenség, a sors játéka sok-sok formában megjelenik. 

Szinte mindegyik történetben van valami természetfeletti, ezek közül a legjobban a Hollók a dróton, a Sellődal és az Egy csepp málna tetszettek. A Nagyerdő, Éjfél után, hajnal előtt és az Emma utazása viszont realista, és nem szívesen lennél egyik szereplő helyében sem...
pinterest

Több történet korábbi mesékből, legendákból táplálkozik: pl.: a nővé váló holló, a lány alakot felvevő tó, vagy maguk a címbeli sellők. Van viszont több olyan is, amiben tabutémák kerülnek elő: a szerető jogai, egy leszbikus pár kapcsolata, vagy az Éjfél után elbeszélő lánya...

Újabb kedvenc könyvet avattam!

5/5

Kiadó: Stádium
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 162
Ár: 2400 Ft
Borító: 5/5

A könyv a kiadó honlapján, olvasható utószóval (fülszöveg helyett)

Csilla blogjáról:
A kötetben szereplő novellák némelyikének korábbi változata megtalálható az interneten:
Nagyerdő
Hollók a dróton
Sellődal
Egy csepp málna
Nyulak

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.