Alice Hoffman - Gyönyörű titkok múzeuma

Már jó pár hete el szerettem volna olvasni ezt a könyvet, kicsit csúszott a megjelnés, a könyvfesztivál helyett a könyvhéten vehettem magamhoz. A borítóval nem sikerült élőben sem megbarátkoznom, ez a kéz! Bár a csicsás (fülszöveg melletti) borítóhoz képest inkább illik a történethez. Na de ne ijesszen el senkit, a tartalom sokkal fontosabb :)

A félárva Coralie Coney Islanden él apjával a Gyönyörű Titkok Múzeumában, ahol különféle torzulással születetteket, vagy kicsit átalakított teremtményeket mutogat a lány apja jó pénzért. Coralie-al is különleges célja van, sellőlányt szeretne faragni belőle, mivel Cora ujjai között születése óta úszóhártya feszül.
tumblr
Corát annyira megedzett az apja, a Professzor, hogy képes úszni az Hudson folyóban az erős áramlatok, a hideg víz ellenére és sokáig bírja levegő nélkül. Ő is egy lesz a bemutatott különleges teremtmények között, de ahogy egyre nagyobb lesz úgy nyílik ki a szeme, hogy az apja nem éppen egy rendes ember, egyre jobban bezárva érzi magát az életébe, keresi a kiutat.

Triangle Shirtwaist Vállalat forrás
A másik szál Eddievel foglalkozik, aki szintén félárva, apjával Ukrajnából a zsidó pogrom elől menekültek New Yorkba. Az ő sorsukon keresztül megismerjük, hogy milyen nehéz életük volt a bevándorlóknak, milyen embertelen körülmények között álltak helyt az álmok országában. Eddie folyamatosan küzd azzal, hogy ki is ő, milyen utat kövessen - az életét a fényképezés szépíti (menti?) meg, amitől még szimpatikusabb lett.

Mindkét fiatal menekül a múltja, a csonka családja elől, de nem tudják mi is lesz az ő útjuk, elég tiszták-e, hogy egy másik ember a szívébe fogadja őket. Kettejük sorsa összekapcsolódik egy ponton, nem úgy ahogy gondolnánk, néhány más kanyart lefutva.
"… az embernek sok élete van. Minden nap azt az utat választjuk, amit korábbi cselekedeteink kijelölnek."
Alice Hoffman több valós eseményt és saját családjának múltját szőtte bele a regénybe, emléket állítva a világváros fejlődésének, ami szegény munkás emberek vérét és verejtékét követelte.
Két 1911-es tűzeset is megjelenik a regényben, az egyik a Triangle Shirtwaist Vállalat egyik emeletének, a másik a coney islandi Dreamland vidámpark leégését örökíti meg. Szívfacsaró volt olvasni a csapdába esett emberekről, a dreamlandivel pedig a cselekmény tényleg a tetőpontjára hágott.
Coney Island - a regény egyik fő helyszíne forrás
A pár útkeresése, az 1911-es new york-i élet több aspektusának bemutatásán kívül kapunk egy kis krimi szálat is, illetve a nők helyzetére is utal, és az ébrezedő feminizmusra. Elszórt több - néhol szájbarágós - bölcsességet az életről és a szerelemről, amik miatt úgy éreztem, hogy az írónő nem hozza teljesen a színvonalat, vagy a közönségét becsülte le egy kicsit.

Ettől függetlenül - ahogy a tegnapi bejegyzésem is mutatja - nagyon megfogott a könyv, ahogy a korabeli New Yorkról ír, ahol az egyik oldalon már a nyüzsgő nagyváros fejlődik, de a másik oldalon még találni farmokat, eldugott erdőket, a folyóból még lehet horgászni és elmenekülni a civilizáció elől.
Másrészt olyan karaktereket hozott, akiknek a sorsa mind megért volna egy könyvet - Maureen a roncsolt arcú cselédlány, a holland remete, a jószívű gengszter, stb. Különleges hangulta van a könyvnek, amin nem ront a kissé klisés szerelmi szál, vagy a megrágott életbölcsességek. Még-még Alice Hoffmant magyarul!!

5/5


Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: The Museum of Extraordinary Things
Oldalszám: 352
Ár: 2999 Ft
Borító: 3/5

Részlet (a kiadó honlapján)
Fülszöveg:
"A történet New York-ban játszódik a huszadik század mozgalmas első két évtizedében. Két nagyon különböző ember szenvedélyes, feszültségekkel teli szerelmi története. Helyszín: Coney Island. Coralie Sardie a Gyönyörű titkok múzeuma nevű mutatványosház tulajdonosának lánya. A parti sétány melletti intézményben a lelkes közönség furcsa lényeket tekinthet meg. A kitűnő úszó Coralie apja „múzeumában” sellőként szerepel más furcsa lények, a Farkasember, a Pillangólány és a százéves teknős mellett. Egy éjjel Coralie megpillant egy nagyon helyes fiatalembert; a férfi a holdfényben fákat fotografál a Hudson folyó mentén. A fotográfus Eddie Cohen; orosz emigráns, aki elhagyta közösségét és szabósegédi munkáját. Amikor Eddie a hírhedt Triangle gyár tűzesetét fényképezi, egy fiatal nő eltűnésének titokzatos ügyébe keveredik."

4 megjegyzés:

  1. Én is megvettem a Könyvhéten, és valóban, élőben sem sokkal szebb a borító, de annyi baj legyen, ha a sztori tényleg ilyen jóféle és jók a karakterek is. :) Mit választottál hozzá +1-nek?
    Nekem az egész sellős borító tetszik, bár az utolsó is hangulatos amúgy, csak lehet, hogy annyira tényleg nem az illik hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reciben igényeltem, így csak ezt hoztam el :)
      A sellős is jó, meg a vidámparkos is illik hozzá, csak talán az túl gicces lett volna a sztorihoz :)

      Törlés
    2. Á, értem :D Én hoztam vele egy Bernadette-et, mert nem volt még sajátom.
      A vidámparkok valahogy mindig giccsesek kicsit... hú már várom, hogy olvashassam. :)

      Törlés
  2. Öööö... a tegnapi bejegyzésre mutató link nem működik...

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.