Kőrösi Zoltán - Szívlekvár

Nem volt kérdés tavaly, amikor megjelent Kőrösi Zoltán új könyve, hogy megveszem - már több regényt, novellát olvastam az írótól, amik mind megfogtak, így már tényleg a kedvenc írómnak mondhatom.

A Szívlekvár ezúttal nem a Kalligramnál, hanem a Librinél jelent meg - talán így még több olvasóhoz eljut az író híre.
Ahogy Kőrösinél megszokhattam ismét egy történelmi családregénybe csöppentem - egy orosz családét (aminek valóságalapja is van, mert egy 85 éves pesten élő orosz nő életét dolgozta át a regénybe) és egy fiktív - lehetséges sorsokat felvonultató 'magyar' család 20. századi történetét írta meg.

Magyar Sándorék családjával ismerkedünk meg először, akik már az 5. generációnak adták ezt a nevet. A család első Magyar Sándora történetenként eltérő nemzetiségű, származású, mindig más magyar család lányát vette el, így alapítva meg a dinasztiát. 
"Jegyezd meg, nem a személyek keresik meg a hozzájuk való történeteket, hanem mindig is a történetek választják ki a nekik megfelelő hősöket. Ami azt is jelenti, hogy sok-sok történet van, keringenek és leskelődnek körülöttünk, ám csak kevés hőst lelhetnek fel."
A jelenben az író egy kis mágikus realizmust lopva a legfiatalabb Sándorral ismertet meg bennünket, aki egy ideje naponta több centit nő, végül 2 méternél is magasabb lesz. Az ok, a Papa, vagyis harmadik Magyar Sándor sok meséje, úgy látszik a meghallgatott élettörténetektől nő a fiú. Papa párhuzamosan meséli a saját családjuk lehetséges múltjait, és egy orosz család, egy nő, Luda történetét. 
"Csak éppen tényleg úgy van összerakva az ember, hogy jobban meglátja mások nyomorúságát és elesettségét, s könnyebben is nyújtja ki a kezét feléjük, amikor neki magának is nagy baja van."
A 20. századi magyar és orosz történelem minden jelentős eseményét feldolgozza a könyvben - a forradalmakat, a háborúkat, a szocializmust. Mese felnőtteknek - a történelemről, az emberi sorsokról., szerelmek, veszteségek, csalódások és belenyugvások. Az összkép kicsit lehangolt, ezért is haladtam lassabban vele, de összességében szerettem olvasni és különböző életekbe, történelmi helyzetkbe belepillantani. Ismerősek voltak a témák, a gördülékeny stílus és a szentencia szerű mondatok. Azt hiszem kicsit letisztultabb a regény szerkezete, mint az előzőek, kicsit zansásított, de ott az erő a mondatokban, néhol felfénylik egy kis humor, mert anélkül nem élet az élet. Annak ajánlom, akii még csak ismerkednek Kőrösivel, illetve akit érdekel ez a korszak.

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 430
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"„Lehet siránkozni, lehet szomorkodni, oly mindegy, a lényeg a kikerülhetetlen változás, és persze az alkalmazkodás. Az ember a legalkalmazkodóbb állat… az idő lényege éppen a változás. És nem tudhatod, melyikből melyikbe lépsz bele, persze kétszer ugyanabba sohasem, ez nem is kérdés, ellenben eldönthetetlen, hogy a múlt felől törekszel a jelenen át a jövő felé, avagy a jövőből csurogsz reménytelenül a jelenen át a múltba."„Figyelj, elmesélek neked egy életet" – Magyar Sándor a kisunokájának, a családban immár az ötödik Magyar Sándornak meséli el saját életének és felmenőinek történetét. De nem is egy életet, hanem mindazokat a sorsváltozatokat, amelyek a huszadik századi Magyarországon oly jellemző életutak lehettek. Így aztán az egyik történetben a nagyapa édesapja nem tér vissza a munkaszolgálatból. Egy másik történet szerint úgy is lehetett volna, hogy a nagyapa édesapja fia születésére szerencsésen hazaérkezik az 1943-as doni áttörés előtt, hogy aztán a családjával Dániába menekülvén egy katonai vonatszerelvény vagonajtaja zúzza halálra. Vagy akár az is megeshetett volna, hogy a nagyapa családját, az Őrségben gazdálkodó Magyarékat 1950-ben kitelepítik a Hortobágyra. A Szívlekvár meséjében az is megtörténhetett volna, hogy a nagyapa felesége halála után megismerkedik egy Budapesten élő orosz származású özvegyasszonnyal, aki ugyancsak elmesél egy életet valakiről, aki túlélvén a háborút, magyar tolmács lett. Hogy végül az emberi sorsok miképpen fonódnak egymásba, mire lehet megoldás egy tyúk, mire jó a szívlekvár, s miként gyógyíthatnak a történetek – kiderül Kőrösi Zoltán országhatárokon és évszázadokon átívelő lebilincselő történelmi családregényéből. kevesebb"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.