Ben H. Winters - Gyilkosság világvége előtt

Az Agave igyekszik új tehetségeket felkutatni (ahogy elmondta Velkei Zoli az ekultura által felvett könyvfesztiválos beszélgetésben is), ilyen Ben H. Winters, aki ezért a könyvéért megkapta az Edgar Allan Poe-díjat 2012-ben.

A new hampshire-i Concordban élő Henry Palace pár hónapja érte el élete célját, nyomozóként dolgozik. Úgy gondolhatnának az élete sínen van, de az övét és az emberiségét készül tönkretenni egy hatalmas aszteroida (Maia), ami a Föld felé közelít. A becsapadósáig fél év van hátra, az emberek különbözőképp reagálnak erre a krízisre.
"Az emberek mindenfélét művelnek nehezen vagy egyáltalán nem is követhető indítékokból. Az utóbbi pár hónapban tanúi lehettünk kannibalizmusnak, őrült orgiáknak, az önzetlen jótékonykodás kitöréseinek, szocialista és vallásos forradalmi kísérleteknek, tömegpszichózisoknak, közöttük Krisztus visszatérésének, Mohamed veje, Ali, az Igazhívők Vezére visszatérésének, valamint a kardos-öves Orion csillagkép alászállásának az égből. Az emberek űrhajókat fabrikálnak vagy fára épített kunyhókat eszkábálnak, sorozatban nősülnek, vaktában lövöldöznek nyilvános helyeken, némelyek felgyújtják magukat, mások orvosnak tanulnak, míg a meglévő orvosok otthagyják a munkájukat, és sivatagi kunyhókba költöznek ki imádkozni. Mindezen kicsapongásokból legjobb tudomásom szerint épp Concordban nem fordult elő egy sem. A lelkiismeretes nyomozónak mégis kötelessége új szemszögből vizsgálni az indítóok kérdését, a jelenlegi, merőben szokatlan körülmények fényében. A világvége alaposan megváltoztatja a bűnüldözést is."
Henry egyik szélsőséghez sem tartozik, ő az angol háborús jelmondathoz ("Keep calm and carry on") tartja magát - higgadtan, komolyan végzik a munkáját.
A történet kezdetén egy biztosítási ügynök felakasztotta magát az egyik Mekiben, Henryt hívják ki az ügyhöz. Ő furcsállja a helyszínt, az áldozatot, szerinte nem stimmel valami - gyilkosság történhetett. Persze senki nem akarja komolyan venni, szinte minden az öngyilkosság mellett szól (magányos agglegény, közelgő asztoroida, szinte semmilyen baráti kapcsolat).
Ám Palace nyomozó felgöngyölíti az eseményeket, közben próbálja egyengetni Nico, a húga életét is. 
Joseph Laney illusztrációja (forrás)
A könyv első fele elég lassan telt, a háromnegyedénél kezdtek felpörögni az események, és már nem tudtam letenni, egyvégtében olvastam el. 
A közelgő apokalipszis témája ellenére ez egy hagyományos krimi - a nyomozó kezdeti lelkesedésével, hullámvölgyekkel, átverésekkel egyetemben. Most - sem - jöttem rá a gyilkos kilétére, de a végén érthetővé vált és a helyére kattant mindent.
Ami sokat dobott az egész könyvben az emberek reakciói a közeledő kataklizmára és a utolsó néhány oldal, ami előrevetíti a következő részek érdekes lehetőségét. Ja mert igen, ez egy trilógia első része, a 3. tavaly jelent meg. ;) (2. Countdown City, 3. World of Trouble). A krimi szál annyira nem fogott meg, na de a fent emlegetett érdekes befejezés, és a közeledő vég annál inkább. El fogom olvasni a 2. részt is! :)

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 272
Eredeti cím: The Last Policeman
Sorozat: The Last Policeman
Ár: 2980 Ft
Borító: 5/5 (A magyar megint sokkal jobban tetszik, mint az eredeti :D)

A kiadó oldalán
Részlet
Az író honlapja

Fülszöveg:
"Mi értelme gyilkosok után nyomozni, ha hamarosan úgyis mind meghalunk?Hank Palace nyomozó már számtalanszor szembesült ezzel a kérdéssel, mióta a 2011GV1 jelű aszteroida megjelent a kutatók radarján. Többé ugyanis nincs esély a megmenekülésre, nincs remény. Csupán hat hónapnyi drága idő maradt a becsapódásig, aztán a Föld elpusztul. A visszaszámlálás során lenyűgöző képet kapunk az apokalipszisbe rohanó Egyesült Államokról: gazdasága összeroppant, a termény a földeken rohad. Zsúfoltak a templomok, zsinagógák. Az emberek világszerte hagyják félbe munkájukat – de nem úgy Hank Palace. Ő a végére akar járni egy látszólagos öngyilkosságnak, abban a városban, ahol hetente tucatjával történik ilyesmi – csakhogy ez az egy valamiért gyanús neki. Ő az egyetlen, aki mindenáron tudni akarja az igazat, ám nyomozása során sokkal keményebb kérdésekkel is szembesülnie kell annál, mint hogy „ki a bűnös”: Milyen alapokon áll civilizációnk? Mit ér egy élet? Mit tenne bármelyikünk, mit tennénk igazából, ha tudnánk, hogy napjaink meg vannak számlálva? A krimi mellett a sci-fi felé is kitekintő Gyilkosság világvége előtt a bűnügyi rejtély megoldását egy közelgő apokalipszis előterébe helyezi. 2012-es megjelenését követően viharos kritikai sikert aratott, és Winters megkapta érte a műfajban legrangosabbnak számító Edgar Allan Poe-díjat, az Amazon pedig beválogatta az év legjobb száz könyve közé."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.