On Sai - Scar (Szivárgó sötétség 1.)

Tavaly május óta csücsült a polcomon ez a könyv, miután megismerkedtem a Calderon sorozattal. Nem tudtam rá sort keríteni, ezért decemberben beválogattam a várólistacsökkentő listámba. 

Bevallom tartottam attól, hogyan fog működni a kereszténység, a vallás témája egy scifi regényben - nem olvastam még hasonló könyvet, de egy érdekes új megközelítést kaptam.
A fülszöveg is kellően megzavart, mivel van négy főszereplőnk - a legtöbbet Scarral foglalkozik a könyv (gondolom a többi rész végigmegy a többieken, a második rész tavaly jelent meg, Lucy címmel) és túl sok volt egyszerre az információ :D

Scar egy kis bolygóról származik, ahol mindenki keresztény - ez azért fontos mivel pár száz éve kitört egy vallásháború, és elvileg minden vallás követőjét megölték, a jelenben minden hívőt veszélyesnek tartanak, ezért bujkálniuk kell. Scar egy szerelmi csalódás elől menekül a bolygóról, navigátor szeretne lenni - a kiképzést korábban elvégezte, persze eltitkolva a származási helyét és élettörténetét. 
"Scar formálja őt is, ahogy akaratlanul mindenkit. Mintha egy tükör lenne a lány, amiben a másik ember megpillanthatja önmagát."
deviantart
Megismerkedünk egy új fajjal, a mentálokkal, akik - ha jól értettem - az emberekből fejlődtek tovább (?), rendkívüli képességeik vannak: olvassák az emberek elméjét, alakítják az anyagot (így tudnak gyógyítani is pl.), ha jó a génállományuk akkor 2-300 évig élnek, és legfőbb feladatuk, célkitűzésük az emberek segítése. Két képviselőjükkel ismerkedünk meg: Donnal (egy renegát mentállal, aki kivonult a mentáltársadalomból és az emberek szolgálatának rendelte alá magát), és Lucyval (aki a mentáltanács egyik tagja, nagyon magasra küzdötte fel magát a társadalmunkban). Ketten régen barátok voltak, ám az élet elsodorta őket egymás mellől, teljesen ellentétesen fogják fel a dolgokat - az emberekhez fűződő viszonyt, a karriert, a mentáltársadalom működését.

A negyedik szál Scar szerelmével, Artúrral foglalkozik, aki a lány eltűnése után elvesztette a hitét, ő is elhagyja a bolygót és megismerkedik a keresztény csempészek, kalózok életével.
"Mi volt ez a lány neki? Hajdan csak egy bosszantó vakarcs, egy csúnya lány a telepről, de egymás torkán akadtak. Mindketten Istent keresték, és ő, a népszerű csoportvezető, akit példaképnek tartottak, megérezte, hogy a lány szemében csak egy bigott senki. Scar nevetve imádta az Istenét, és olyan tűzzel, szívvel, botrányos természetességgel, ami összezavarta Artúrt."
forrás
Scar élete fenekestül felfordul - felkerül egy hajóra, ahol Don is van, kapcsolatba kerül a leendő császárral, Chesterrel, aki különleges feladattal bízza meg. Közben Lucy is nyomoz ebben az ügyben.

Minden összefügg mindennel, apró lépésekben haladunk a végkifejlet felé, ami megváltoztatja a társadalom gondolkodását - mi az a két entitás, amit Don érzékel? Mi a szabad akarat?
Erős atmoszférája van a könyvnek, az elején bajban voltam az idegen világ, a sok újdonság miatt, de aztán szépen belerázódtam.
"Számít, hogy van-e Isten? A lényeg a döntés. Kihasználni akarjuk a létet, mohón és könyörtelenül, vagy adni, erőt, éveket, mindössze annyi jutalomért, hogy esténként nem üres a tükörből visszanéző szempár."
A vallás örök kérdésein túl, kapunk egy nem szokványos szerelmi történetet (sőt kettőt), egy érdekes új fajt, és a Calderonból megismert politikai manőverezést. Egy érettebb történetet kaptam a Calderonnál, sok érdekes témát felvet, és ügyesen előkészítette a folytatások lehetőségét, és több apró információt szórt el 'útközben' ami miatt kíváncsi lettem a második részre. Nem éreztem azt, hogy az én könyvem, de mégis érdekel a folytatás :)

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 528
Sorozat: Szivárgó sötétség 1.
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5


Fülszöveg:
"Scar körül sok a titok.Titok a vallása, mert kereszténynek született egy olyan világban, ahol a kalózok megnyúzzák, a császáriak pedig agyonlövik a hívőket. Titok, hogy szerelmes Artúrba. Titok az álma, amit követve navigátornak áll. Artúr körül sok a halál.Előbb azt hiszi, Scar meghalt, kétségbeesésében csatlakozik egy keresztény csempészhajóhoz, és az űrben bolyongva egyre mélyebben megismeri a sötétséget. Mikor úgy érzi, minden kegyetlenséget megtapasztalt, megtudja, hogy Scar nem halt meg. Hanem áruló lett. Don körül nagy a csend.A renegát mentál önkéntes száműzetéséből figyeli a világ eseményeit, ám az ijesztő dolgokról nem beszélhet senkinek. Hallgatása mögött más is lapul: egy titok, és egy régi, fájó szerelem emléke. Lucy körül nagy a rend. Don egykori társa majdnem hibátlan. A világegyetem egynyolcadának ura, aki a végső tökéletességet keresi, gyűlöli az érzelmeket és a vércseppek gömbjében lapuló π számot. Könyörtelenül kiiktatja mindazt, ami nem illik a társadalom rendjébe. Ők négyen furcsa események sodrában találják magukat. Fogalmuk sincs, ki vagy mi mozgatja a szálakat. Lehet, hogy pusztán játékszerek Isten és a Gonosz kezében? Létezik egyáltalán szabad akarat? A szerelem, melyet elpusztítottál magadban, pislákolhat-e még a másikban? Egyvalaki sejti csupán, hogy ők négyen alkotják a tengelyt, melyen megfordul az emberiség sorsa. A regény a Szivárgó sötétség sorozat első kötete."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.