Bóna László - Illatos kikötő

(A mesemondó meséjéhez hasonló impulzusvásárlás eredménye ez a könyv - megint a Könyves Magazin volt a 'célpontom', és e mellé kerestem még valamit, szegény ne utazzon egyedül :D)

Bóna Lászlóról még nem hallottam és a könyv hátulján olvasva kicsit húztam a számat az "író, gyógyító" behatárolás olvastán. A könyvet kézbe véve reméltem, hogy olyan szép lesz a belbecs, mint amilyen a külcsín - kellemes zöld, kis kemény táblás kötetről van szó ... és többé-kevésbé elégedetten tettem le. 

Esszéket olvashatunk nagyjából kronologikus sorrendben, amelynek vezérszála az író és fiai két hetes hongkongi látogatása. Ezeket megszakítják erdélyi, londoni és torinói utak emlékeinek felvillanásai. 
"Illatos kikötő – Hongkong neve ezt jelenti, mert innen indultak a hajók különleges fűszerekkel megrakodva a világ minden tájékára. Innen szállították a tömjént és a szantálfát, mindkettő különös szent illattal árasztotta el a kikötők vidékét, és az egykor Hongkongba igyekvő hajók, már a nyílt tengeren, még mielőtt megpillantották volna a partot, érezhették az illatról, hogy kikötő felé közelednek."
Hong Kong wikipedia
Az író egy régi barátját látogatja meg: élményeiről, a kínai kultúra, Hongkong és a meglátogatott környező településekről mesél ezekben a rövid kis írásokban. Makaó, Sencsen (pont onnan adták fel tegnap az ebayen rendelt kis csomagom :)), Tai O - mind külön világ, amihez valamilyen tőlünk idegen jellegzetességet kapcsol az író. 

Felvillantja a számunkra idegen viselkedést, életkörülményeket, az életet a milliós városokban, ahol a kultúra feledésbe vész és csak a vásárlás a fontos. Ahogy barátja, Miklós mondja itt épül a jövő - de én nem örülnék, ha tényleg mindenhol ilyen lenne.
"Csak mi hisszük, hogy a tartósság érték, de ha a vásárlás tudatmódosult állapot, amely helyettesíti a kábulatot hozó szereket, akkor egyszerre kell bőségnek is lenni, meg hiánynak is. Mindennek ócskának és olcsónak kell lennie ahhoz, hogy könnyen lehessen mindig újat venni és hamar el kell használódnia, hogy mindig előálljon valami szükséglet újabb dolgok vásárlására."
Sencsen forrás
Az utazásról, önmagunk megtalálásáról, barátságról, magáról az életről ír. Nagyon érdekes volt olvasni, sok helyen egyetértettem, az idegen városokról, életekről kíváncsian olvastam. Annak ellenére, hogy nem vonz Kína.
"…mert akkor jutott eszembe az a kérdés, hogy valójában hova utazik az ember és miért, mit keres, mit akar tapasztalni, mit akar látni? Nem több-e a belső út, mint a külső, nem több-e leereszkedni az emberi sors mélyére, mint az épületek homlokzatának látványát összevetni útikönyvekből és képeslapokról jól ismert képekkel? Vajon azért utazik-e az ember annyit vízszintesen a föld felszínén, hogy egyszer csak megnyíljon a föld, és az emberi lélek mélyére merüljön, és többé már ne kívül utazzon a világban, hanem belül önmagában?"
Tai O forrás
Összességében jó, és érdekes olvasmányélmény volt, tele van a könyv jó sorokkal, amiket ki is gyűjtögettem. 
"Valójában az ember néha éber, néha alszik. Néha megesik, megtörténik vele az élet,néha csak kitölti az idejét. A jelenvaló átélése néha felerősödik, néha meg teljesen szertefoszlik. Együtt lenni ezzel a ritmussal minden félelem nélkül, ez lehet a boldogság."
Egy dolog zavart, főleg az elején: az ismétlések... Néha kell, meg lehet vele erősíteni a mondanivalót, jól hangzik, de itt sokszor túlzásba esett. Szerintem :)

4/5

Kiadó: Kalligram
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 156
Ár: 2600 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Bóna László könyve egy megrendítő belső utazásra hívja olvasóit. Hongkong, Nagyvárad, London, Korond, Székelyudvarhely, Makaó, Torinó és Tai O. E szerteágazó külső világ mindegyik helyszíne valójában az otthon-, a barátság- és a szerelemkeresés egy-egy állomása, pontosabban a kereső ember elmélyült számvetése."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.