Grecsó Krisztián - Megyek utánad

Grecsó Krisztián már megírta a faluja történetét a Pletykaanyuban, a családjáét a Mellettem elférszben, egyre közelebb kerülve az 'én'-hez. A legújabb regényében saját életét írta meg, írta át - a főszereplő, Daru az alteregója, de persze több esemény kitalált, vagy átírt.  
"Ebben a könyvben onnan akartam elrugaszkodni, hogy leírható-e egy ember élete a kapcsolatain keresztül. Arra jöttem rá, hogy a személyiség a simogatások és a bántások rétegeiből rakódik öszsze: ahogy szeretni tanul, és ahogy szerették." (Magyar Narancs interjú).

Daru a főhős, egy alföldi faluban születik és nő föl - a könyvben végigkövetjük az életét az óvodás kortól egészen az érett felnőttkorig. A történet lényegét az adja, hogy a szerelmeit bemutatva meséli el az író Daru életét. Az óvodáskori legjobb barátja és első szerelme, Lili, kiskamaszokként eltávolodnak amikor tudatosulnak bennük a nemi különbségek. Daru szenved, átéli első csalódását, a féltékenységet, a bosszút. Jön Petra, a gimnázium, némaság, kalandok, Sárák, Adélok, Gréták - közben a tanítóképző, a bölcsészkar, majd munkahely.
A legrészletesebben az iskoláskort írja meg Grecsó, a felnőttkori eseményeket már csak utalás szintjén. Minden lány más karakter, mást tanul meg tőlük Daru. Monogámia, szeretők, drogok, betegségek, halál - minddel megismerkedik.
"Daru nem mondhatott nemet, mert nem volt mire nemet mondani. Gyöngének, kiszolgáltatottnak érzi magát. Ő sohasem válaszolhat, csak kérdezhet. Örökké csak faggatózhat, leshet, ábrándozhat. Kérdezni viszont muszáj, olyan nincs, hogy a férfi teste ne akarja a magáét, mert ha a férfi teste nem akarja a magáét, az mindenkit megsért, a nőt is megsérti, meg a férfit is megsérti."
A Mellettem elférszből megismert Domos tata és Juszti mama is megjelenik rövid időre a könyvben, ezzel és azokkal a kiszólásokkal is játszik az olvasóval Grecsó amikben ráutalgat, hogy a múltbeli Daru ezt még nem tudta, na de majd megtudja meg a könyv elején írja (15.o.) "Daru én vagyok. Illetve voltam, húsz évvel ezelőtt...".
Faltam a sorokat, jöttek a lányok, a vallomások, a lecsupaszított férfilélek - nőként nagyon érdekes volt ezt olvasni, és ennyire belelátni egy férfi (félig valós-félig kreált) elméjébe. Elgondolkodtatott, megérintett - tényleg az egyik kedvenc szerzőm Grecsó Krisztián, mindegyik könyvével így vagyok.
A könyv vége is a helyén volt: lezárta a múltat, nem függ tőle, nem görgeti maga előtt, mert így nem lehet élni.
"Elmúlik a kép, egyszerre egyértelmű lesz minden és tiszta, Daru szívéről ellebben a bánat, és ebben a kitudja, honnan jött lebegésben rátör, hogy nem. Nem kell ebből semmi. Már nem fáj."
5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve:  2014
Oldalszám: 312
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Az író honlapja

Fülszöveg:
"„Hogy lehet gondolkodni, ha szép lányok jönnek? Elfeledett, rejtőzködő utak hálózzák be a fülledt alföldi falu földjeit, ahol Daru, a kamaszodó fiú küzd bandavezéri pozíciójáért, az önbecsülésért és szerelemért: egyszóval az életéért. Ha ő nem menne végig ezeken az ösvényeken, elkopnának, beleolvadnának a határba, megszűnne valami hallatlanul fontos, és az emlékezet jóvátehetetlenül megsérülne. Daru élete, sorsa is ilyen: makacsul járja az érzelmek elágazó csapásait, múltban és jövőben, közben mindegyik kapcsolatában elveszít magából valamit, mindegyikbe belehal egy kicsit. Így válik felnőtté. A sebek, varratok és hegek sokasodnak, szíve talán kérgesebb lesz, de a legutolsó, okos és érett viszonyban is ugyanaz a szenvedély izzik, mint a legelsőben. Hogyan is lehetne jobban elmesélni egy ember életét, ha nem a szerelmei történetén keresztül? Erre, és saját boldog-boldogtalan pillanatainkra, éveinkre gondolunk, miközben Daru sorsával ismerkedünk. Jön utánunk, nem ereszt."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.