Amy Kathleen Ryan - Szikra

A sorozat első részét (Ragyogás) majdnem egy éve olvastam, és a kedvencemmé vált. Nem volt kérdés, hogy muszáj beszereznem a folytatást, ami most jelent meg a könyvhétre. 

A történet ott folytatódik, ahol az előző véget ért: a felnőttek az Új Látóhatáron ragadtak, Waverly a gyerekek nagy részével visszajutott az Empyreumra, ahol Kieran vette át a kapitányságot, Sethet pedig börtönbe zárta a lázadása miatt. A hajót a gyerekek irányítják, ami egyrészről elég hihetetlen, de rákényszerülnek átvenni a szüleik feladatait: orvossá, őrökké, tisztekké válnak. Nem végzik tökéletesen a feladatukat, és sok a széthúzás: jó néhányan Waverlyt támadják, nem értik miért nem tudta megmenteni a szüleiket; Kierant se szereti mindenki, ráadásul pont Waverly egyre jobban elidegenedik tőle, mert egy Anne Mather-szerű diktátort kezd látni benne, nem minden alap nélkül...

A hatalmi harcok közben Kieran igyekszik utolérni az Új Látóhatárt, hogy visszaszerezze a szüleiket, de közben egy behatoló van a hajón, akit nem tudnak elkapni és egyre több bajt okoz...
"Seth egész életében meg volt győződve róla, hogy mindenkinek van egy sötét oldala, és hogy mindenkiből elő lehet hozni az embertelenséget."
Három nézőpontot kapunk: Waverly a belső démonaival küzd, megismeri a saját sötét oldalát, és próbál demokráciát hozni a hajóra; Seth megbánta a tetteit és rájön a hibáira, közben Waverlyhez szeretne közelebb kerülni ám ez nehéz a hajón bujkálva. Kieran küzd a hatalommal és felelősséggel, igyekszik megvédeni a legénységét, ám több lépése kiveri náluk a biztosítékot. Egyik főbb szereplő sem igazán jó, mindegyiküknek van megkérdőjelezhető tette, ezért izgalmas látni melyik 'nézőpont' győz. 

Ez a rész sötétebb hangvételű lett, sok érzelemmel (harag, bosszú, gyűlölet elsősorban), amik közül a szerelem most nem hangsúlyos, így fiú olvasóknak is bátran ajánlom a könyvet. Érdekes kérdéseket vet fel a könyv: a hatalomról, a vallásról, a manipulációról, és ijesztő volt látni, hogyan gyakorolják ezeket. Másrészt az is ijesztő volt mire képesek az emberek, akár már a gyerekek is bosszúból...
"Joguk volt mindenhez. Megtámadták őket, tönkretették az életüket, elszakították őket a szüleiktől, elrabolták a jövőjüket – végtelen volt a bűnlajstrom. … Az Empyreum az árvák hajója lett, gondolta Waverly. És ezért a saját kezével akart végezni Anne Matherrel."
A könyv végére felgyorsulnak az események és egy izgalmas helyzetben hagyjuk el a szereplőinket, megadva a harmadik rész (Flame) fő konfliktusát... (Amúgy nagyon tetszenek a könyvek címe: ragyogás - szikra - láng. A 3. résznek ütnie kell, remélem hamarabb megjelenik ;))
Seth volt a legszimpatikusabb ebben a részben, és kulcsfigura lesz valószínűleg a következőben is ;)
(Ami furcsa volt: Spolier: ha a gyorsulást növelve egy év kellett volna utolérni az Új Látóhatárt, akkor hogyhogy a 'béketárgyalások' idején két nap alatt találkozik a két hajó?)
Nekem kissé vontatott volt a bujkálás, szökdösés, és a hatalmi harcok, (kb. mint amilyen nehezen próbálja utolérni az Empyreum a másik hajót...), ezért:

4/5

(most megnyerhetitek a könyvet a kiadó facebook oldalán ;))

Kiadó: Maxim Kiadó
Kiadás éve: 2014
Sorozat: Sky Chaser trilógia 2.
Eredeti cím: Spark
Oldalszám: 384
Ár: 3000 Ft
Borító: 5/5* (ez megint jobban sikerült, mint az eredeti ;))

Fülszöveg:
"Waverly, Kieran és Seth versenyt futnak az idővel – és mivel az emberiség jövője a tét, nem hibázhatnak… Miután az életét kockáztatva sikerült megmenekülnie az ellenséges hajóról, Waverly végül visszajut az Empyreanre. Az utolsó hónapokban egyedül az otthon emléke tartotta életben… csakhogy ez az otthon semmiben sem emlékeztetett arra, amit maga mögött hagyott. Fogságba esett szüleit az Új Látóhatáron kellett hagynia, most pedig szembesülnie kell azzal, hogy Kieranból szigorú vezető lett, aki Seth ellen hangolta a legénységet. Mi történt a régi Kierannal? Waverly immár nem tudja, kiben bízhat. És az egyetlen ember, akiben hinni szeretne, az a hajó ellenségének kikiáltott ragyogó rosszfiú, Seth. Waverly pontosan tudja, hogy minden még rosszabbra fordul, ha nem szabadítják ki a szüleiket, de fogalma sincs, hogyan csinálják…"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.