Melania Mazzucco - Egy tökéletes nap

Az olasz írónő első könyvével még két éve ismerkedtem meg, azóta egyre jobban figyelek az olasz írókra (is). Mazzucco az előző könyvében, a Vitában egy olasz bevándorló család amerikai sorsát írta meg grandiózus családregény formájában. Ebben a könyvben viszont a közelmúlt Rómájába repített el, ahol egyetlen nap (2001 május 4.) eseményeit mesélte el több szereplővel, kaleidoszkópszerűen akiknek a sorsa valahogyan kapcsolódott egymáshoz.

Több réteg képviseli magát a könyvben: a gazdag politikus-család: az újraházasodott öregedő férfi, a szép, okos, fiatal feleség, a tündéri kislányuk; az előző házasságból született anarchista srác (a család fekete báránya). A szegényebb réteget az ügyvéd úr testőre és volt felesége, gyerekei jelenítik meg. Ők kapták a leghangsúlyosabban szerepet - Antonio Buonocore, a szenvedélyes testőr, akinek mindene a felesége Emma, de többször agresszíven mutatta ki a ragaszkodását (jaj de finoman fogalmaztam). Emma elmenekült tőle két éve, és magával vitte a gyerekeit, a kis Kevint, és a kamasz Valentinát.

A regény egy nap alatt játszódik, a fejezetek órákra vannak lebontva - a látszólag átlagos napon komoly dolgok történnek a szereplők életében. Kudarcok, vallomások, csalódások - olyan események történnek, amik megváltoztatják az életüket - a karrierüket, a családi életüket, a párkapcsolatukat...
Tabutémákat feszeget a regény: a családon belüli erőszakot, a homoszexualitást, az anarchista eszméket, a politikusok undorító húzásait. Nem a képünkbe tolva, hanem az egyes szereplők történetébe építve, olvasmányos módon feldolgozva.
"Az élet ilyen banális, esetleges, sőt értelmetlen eseményeknek a sorozata, és a következmények néha egészen kiszámíthatatlanok, egészen aránytalanok."
Az embereken kívül fontos szerepet kap maga Róma, amit Mazucco úgy mutat be, mint az emberket - a legszegényebb részektől a leggazdagabbig, a turistanegyedektől a lepukkant lakótelepekig.
"Róma pontosan úgy szeretteti magát az emberrel, mint egy nő, mert tetszik, mert jól érzed magad vele, mert megértő, befogad és válaszol. Mert a szépségét szabálytalanná tevő minden hibája és mulasztása ellenére az ő szépsége mindenki másét felülmúlja a szemedben. Feleségül vettem Rómát, mint Emmát. Gyönyörködtem a szépségében, amely azonban sosem volt az enyém."

Ahogy az előző könyve, ez is magával ragadott, nagyon tetszik a stílusa - könnyed, jól olvasható, és komoly témákat boncolgat. Remélem majd még több könyve is megjelenik nálunk magyarul! A végével nem barátkoztam meg, (úristen!) ezért vontam le egy pontot...

(Film is készült belőle, lehet hogy alkalomadtán meg is nézem) (Mellesleg várólistacsökkentős könyv volt, igaz az alternatív listáról, na de haladok :))

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: Un giorno perfetto
Oldalszám: 494
Ár: 3500
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"A magyarul is olvasható olasz világsiker, a Vita szerzője, az alig negyvenéves Melania Mazzucco, ezúttal nem egy évszázad, hanem egyetlen nap történetét meséli el. Huszonnégy óráét, éjféltől éjfélig. A színhely: Róma. Összefüggő és össze nem függő, mégis egymás felé tartó történetek futnak össze, robbannak egymásba, érnek közös véget ezen az egyetlen napon. Egy kislányé, akinek ma van a születésnapja, apjáé, az ismert politikusé, aki rossz helyen rossz kortesbeszédet mond, első házasságából született, lázadó fiáé, aki ma robbant bombát egy McDonald’s-büfében, a fiatal feleségéé, aki titokban lakást keres, a betegesen agresszív testőrjéé, akit elhagyott a felesége, utóbbié, akit ezen a napon rúgnak ki az állásából, és aki – miközben a nagylánya köldökpiercinget csináltat magának, kancsal és dadogós kisfia pedig a politikuséknál születésnapozik – egy gyenge pillanatában óvatlanul beül gyilkosan féltékeny elvált férje mellé a kocsiba, a nagylány jobb sorsra érdemes irodalomtanáráé, aki…A „kórusregény”-technikát Mazzucco tudatosan és bravúrosan alkalmazza. A pisztolylövések már a bevezetőben eldördültek. Hogy ki kire lő, egyre sejthetőbb, az izgalom fokozódik. Hogy végül is mitől válik egy történetté ez az egész, az a huszonégy órás flash back legeslegvégén derül csak ki."

1 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.