Disney mesék újragondolva

május 12, 2014
Évek óta egyre több film, tv-sorozat, könyv, sőt fotósorozat lovagolja meg a klasszikus mesék töretlen népszerűségét. Kell a mese felnőttként is, és ezt az igényünket több alkotással is kiszolgálhatjuk.

Tv sorozatok közt itt van egyből három, amiket folyamatosan követek:

pinterest (OUAT bord)
Once upon a time - (m1-en Egyszer volt, hol nem volt címen futott) ami a Disney és a Grimm meséket eleveníti fel, a szereplők kinézete gyakran lenyűgözően azonos a rajzfilmekével (pl. Pán, vagy Hófehérke, Belle, stb).
A történet szerint a mesék világában a Gonosz királynő (Evil queen) száműzte világa minden szereplőjét a mi világunkba, megfosztva őket az emlékeiktől és a boldog befejezés reményétől. Storybrookban lakik Hófehérke, Daliás, a törpék, Piroska és még sok szereplő, de nem emlékeznek a múltjukra. Egy nő mentheti meg őket, ám kérdés, hogy elhiszi-e hogy a mesék valóságok? ...

Már a harmadik évad végénél tart a sorozat, és berendelték a negyediket is, ebből is látszik, hogy nagyon népszerű. Nemrég pedig könyv formában, magyarul is megjelent (Odette Beane - Egyszer volt, hol nem volt – Ébredés) a történet egy része, eléggé vegyes fogadtatással.

tumblr (több OAUT vs Disney képpel)
Az OUAT-ból nőtte ki magát (spin off), az Once upon a time in Wonderland, amit az Alice Csodaországban történetet vegyíti, az Ezeregyéjszaka meséivel. Ebből egy évad született, és ha jól tudom nem lesz folytatása. A karakterek, és a világa nagyon hasonló az alap sorozathoz, bár nekem annyira nem jött be.

Egy másféle megközelítést alkalmaz a Grimm, ahol egy olyan világot alkottak meg ahol a szörnyek az emberek között élnek, ám nem mindig látható az igazi arcuk. Nick Burkhard detektív családi öröksége, hogy kordában kell tartania ezeket a lényeket, rá kell jönnie, hogy nem mindegyik gonosz. Ez lényegében egy krimi sorozat, sok gyilkossággal - nyomozással, és természetfeletti lényekkel. Szintén a harmadik évadnál tart.

Filmek
Ebből már több van, csak felsorolás szintjén néhány adaptáció:
Bűbáj (2007), Óz, a hatalmas (2013), Alice Csodaországban (2010), Boszorkányvadászok (2013, Jeremy Rennerrel ;)) Hófehér és a vadász (2012), Tükröm-tükröm (2012), Csúf szerelem (2011), Sleeping beuty (2012), Jack az óriásölő (2013).

A következő években jönnek:
Maleficent (Demóna) - igazából tegnap láttam ezt a képet, és emiatt jött az ihlet ennek a posztnak a megírására (meg úgy rémlik álmodtam is róla most éjjel) :) (június 5-én jön, meg kell néznem). 

tumblr
2015-ben Kenneth Branagh rendezésében jön a Hamupipőke is, szintén ebben az évben a Pán Péter történet Pan címen (szereplők közt Rooney Mara, Amanda Seyfried, Hugh Jackman!). Valamikor lesz A kis hableányból is film, a Pinokkióból  Guillermo del Toro készít egy sötétebb feldolgozást (a Faun labirintusa hátborzongatóan jó film tőle ;)), és talán az Ezeregyéjszaka meséiből is lesz majd újabb film.

Fotósorozatok
Annie Leibovitz híres színészeket álmodott meg Disney karakterekként
José Rodolfo Loaiza Ontiveros hollywooodi sikerfilmekkel vegyítette a mesefigurákat, de készített 18 karikás változatot is kedvenceinkről.
Egy album egy kevésbé boldog befejezésről.

Könyvek
És persze az írókat is megihlette, ezen az infografikán remekül látszódik, hogy melyik klasszikus meséből nőtte ki magát sok népszerű mai (YA) könyv.
YA Retellings EpicReads

(forrás) és molyos polcon is megnézhetitek.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.