Márai Sándor - Írók, költők, irodalom

Ez a könyv is már jó ideje állt a polcomon, még rukkoláról szereztem be, ezért is került az idei VCS-be, ... amivel most meglepően jól haladok, már 'csak' 10 könyv + az alternatív lista :D). 

Ebben a könyvecskében Márai írókról, költőkről újságokban megjelent cikkeit gyűjtötték össze (nem az összes, de szép válogatás). Külön olvashatunk a magyar és külföldi írókról. Az olyan ismert nevek mellett, mint Ady, Kosztolányi, Berzsenyi, stb van néhány kevésbé ismert is, mint például Szomory Dezső, Török Gyula, Hevesi András, Surányi Miklós, akiktől érdemes lenne olvasni...
"Komáromban még ma is Jókairól van szó, azon a rejtélyes módon, ahogy Weimarban ma is Goethéhez megy az ember látogatóba s Egerben Gárdonyihoz: egy nagy költő jelenvalósága nem szűnik meg a halál pillanatában, a város, amelyhez köze volt, őrzi tovább a szertartást, s nem lepne meg senkit, ha a komáromi Angliai-kertben Jókai jönne szemközt fehér csokornyakkendősen, széles karimájú kalapban, meggyfabotjára támaszkodva, amint éppen látogatóban jár itt, vagy témát keres, vagy megbámulja a temetőben hősének, az Aranyembernek sírkövét…A költők, a maguk módján, tovább élnek, s nem csak a könyveikben élnek tovább."
Szeretem Márai írásait - ezekben a cikkeben a széles tájékozottságáról is képet kaptam, másrészt jó tájékozódási pontokat nyújt a magyar és a világirodalom világában barangolók számára. Elfeledett írókat-költőket 'ajánl', de szórakoztat is néhány írásával (a kedvencem a Mark Twaines volt, amiben a felnőttek mesék iránti szükségét ecsetelte). Érdekes volt olvasni, hogy a tankönyvi/ szakirodalomból megismert embereket az emberibb oldaláról mutatta be, hiszen sokukat személyesen ismerte - ezért is értékes olvasmány. Volt néhány személy akiről még nem hallottam, és nem is nagyon tetszett a róla szóló írás, meg elég tömény olvasmány - jobb részletekben haladni vele, ezért:

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2003
Oldalszám: 237
Ár: 1700 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
"Nagy sikerrel indult a Helikon Kiadó gondozásában az a sorozat, amely Márai Sándor könyv formájában eddig soha meg nem jelent publicisztikáit gyűjti kötetekbe tematikus csoportosítás szerint. A Tájak, városok, emberek írásaiban együtt utazhattunk a szerzővel valós és képzeletbeli országokba, vidékekre.A kötetben, amelyet most tart „kezében” az olvasó, magyar és külföldi írók, költők világába kalauzol el bennünket egy olyan ember, aki maga is író, költő révén sajátos nagyítóval látja, láttatja az irodalmi személyiségeket, az alkotás folyamatát. Együtt gyászolhatjuk Máraival Adyt, Kosztolányit, József Attilát, az olvasóközönség által nem ismert részleteket tudhatunk meg Madách, Goethe vagy Tolsztoj életéről, a szerző segítségével személyesen találkozhatunk Tagóréval és Thomas Mann-nal, és a szakértő szemmel áshatjuk bele magunkat Szomory Dezső, Móricz Zsigmond, Byron vagy Hauptmann műveinek elemzésébe.Vannak könyvek, a nagy klasszikusok és kedvencek, amelyek végigkísérik életünket, amelyeket különböző élethelyzetekben újra meg újra előveszünk. Az Írók, költők, irodalom odakivánkozik a polcra e kötetek mellé: mindig érdekes és tanulságos lesz, hogyan látta őket Márai Sándor."

2 megjegyzés:

  1. Kosztolányinak is van ám két ilyen könyve: a "Látjátok feleim", amiben magyar szerzőkről írt és az Ércnél maradóbb, amiben a külföldiekről értekezik :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na megjegyzem ;) Biztos érdekesek ezek is, majd egyszer sort kerítek rájuk!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.