M. C. Beaton - Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem


Ez a rész már a 11. Agatha Raisin kalandjaiból - csaknem egy éve ismerkedtem meg vele, és az írónő még közel sem fogyott ki ezekből a könyvekből (24. résznél jár most a sorozat) - szóval lesz még mit olvasnom tőle. Ez a rész jobban tetszett, mint az előzőek, mintha az írónő erőre kapott volna és egy jobban sikerült Agatha történettel lepett meg. 

A 10. rész végén James Lacey (végre?) megkérte Agatha kezét, ám ahogy arra a cím is utal nem olyan könnyű a házasélet. Agatha unatkozik és nem érzi jól magát James mellett, aki megtartotta az agglegénykori rigolyáit, semmi spontaneitás nincs benne, és valamit titkol Agatha elől. Nem illenek össze, nem tudnak igazi társak lenni - csak fogtam a fejem a könyv elején, hogy kellett ez nektek, mi??.
"– Nézd, nekem kell ez a munka. Kell az identitás.
– Kérlek, kímélj meg a pszichológiai halandzsától, és beszélj rendesen.
Ez volt az utolsó csepp a pohárban.
– Beszéljek rendesen?! – kárálta Agatha. – Valahogy fel kell támasztanom az önérzetemet, amit te szépen a földbe döngöltél. A kákán is csomót keresel. Naphosszat egzecíroztatsz: „ezt ne csináld, azt ne csináld”. Toll a füledbe, öregem. Visszamegyek dolgozni, és punktum.
James hirtelen felpattant, és megindult az ajtó felé. – Most meg hová mész? – kiáltott utána Agatha. De nem kapott választ, csak az ajtó csapódott be."
Szerencsére nem tart sokáig ez az unalmas egymást kerülgetés, veszekedés, beindulnak az események - James megsérül és eltűnik, és egy volt szeretőjét meggyilkolják! Agatha magára marad, de Sir Charles ismét felbukkan és együtt nyomoznak - már örülök ennek a párosításnak, és persze kombinálok mi lehet még kettejük kapcsolatából :D
"Charles belekortyolt az italába, és együtt érzőn nézett Agathára.
– Az emberek képtelenek felfogni, hogy a szerelem tényleg vak. Azt hiszik, lelki társra leltek a szerelmesükben. Lerázzák magukról az egyedüllét embertelenségét, és már ketten vannak az egész világgal szemben. Így aztán összeházasodnak, és mi történik? Egy idő után átnéznek az asztal fölött a reggelinél, és egy vadidegent látnak.
– Azért vannak még boldog házasságok. Ezt maga is tudja. – Akadnak szerencsés kivételek, de a többségnek be kell érnie a kompromisszumokkal."
Talán a cselekménynek 'jót tett', hogy ismét Carsleyban játszódott, követte a megszokott sémát - ennek ellenére jól szórakoztam és kicsit visszahozta a kedvemet Agatha kalandjaihoz, pedig már azon gondolkoztam félbehagyom a sorozatot! Végre eltűnik Agatha életéből egy szereplővel, akivel csak szenvedett és vannak célzások egy másik kapcsolat komolyabbá válására :) A humor még mindig magával ragadót - főleg Agatha és James újra találkozása tetszett nagyon :D

5/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Agatha Raisin and the love from hell
Sorozat: Agatha Raisin 11.
Oldalszám: 334
Ár: 3500 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Agatha Raisin számára nincs holtomiglan-holtodiglan. Alig ment hozzá a szomszédjához, James Laceyhez, és máris rá kell döbbennie, hogy a szerelem bizony nem fenékig tejfel. A friss házasok hamarosan különköltöznek, miközben mindketten a másikat vádolják hűtlenséggel. Aztán egy kocsmai összezördülést követően James nyomtalanul eltűnik, csupán egy vérfolt marad utána. Természetesen Agatha lesz a fő gyanúsított, aki elhatározza, hogy tisztázza a nevét, és a férje keresésére indul, csakhogy már a nyomozás kezdetén egy meggyilkolt szeretőre bukkan…"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.