Isabel Wolff - Mesés ruhák kalandjai

augusztus 10, 2013
Tavaly novemberben jelent meg ez a könyv, azóta is a várólistámon volt, pár hete sikerült csere útján beszereznem, köszi Nikkincs :)

Az utóbbi években egyre népszerűbb lett a vintage a divatban, vagyis az 1920-1960-as évekből származó ruhák, tárgyak, stílusok visszaemelése napjainkba.
Ez a könyv is ezt a divathullámot lovagolja meg: főszereplőnk Phoebe Swift 34 éves, Londonban él és épp megnyitja a Vintage Világ nevű boltját, ahol a különleges, egyedi vintage ruhákat árul.
A könyv beavat egy kicsit a szakma rejtelmeibe, vagyis honnan szerzi be Phoebe a ruhákat, hogyan kereskedik velük, ezen kívül a múltját árnyékoló eseményekre is fény derül. A történet kb fél évet ölel fel, a bolt nyitásától kezdve: egyre több ember és történet lép főszereplőnk életébe és ez segít feldolgozni egy tragikus eseményt...
"A nők egyéniséget akarnak, nem tömegcuccokat, és pontosan ez az, amit a vintage megad nekik. A vintage eredetiséget és egyfajta hangulatot sugall. Úgy értem, egy nő megvehet egy estélyit 200 fontért a High Streeten – kezdtem belemelegedni az interjúba –, és másnap már majdnem semmit sem ér! De ugyanezért a pénzért vehetett volna magának valami olyat, amit fantasztikus anyagból készítettek, amilyet senki más nem visel, és ami, ha nem megy tönkre, igazából csak növeli az értékét."
Több szempontból is elvarázsolt a történet - egyrészt a helyszín (London), a bolt és ruhák és maguk a felbukkanó fő és mellékszereplők, a történetek amik a ruhákhoz kapcsolódnak. A legjelentősebb Mrs. Bell története, akitől Phobe ruhákat vásárol, mert a néni hosszú útra készül...
Kettejük történetének párhuzama alkotja a könyv legfontosabb vonalát - a barátokról, cserbenhagyásról és megbékélésről szól.
Persze könnyedebb témákkal is dolgozik az író - 'szerelmi' háromszög (ahol az olvasó már előre tudja, hogy ki lesz az esélyesebb :D), a "habcsók ruhák" vásárlói, a kiruccanás Provanceba. A kedvenc szereplőm Dan volt, és a Vintage Világ mellett az ő 'fészere' lett az a hely, ami szívesen megnéznék :)

A nyaralás alatt fejeztem be a könyvet, könnyed nyári olvasmánynak tökéletes volt, vannak hibái - néhol túl meseszerű az egész, főleg a befejezés, ahol minden klappol és mindenki jól jár... , egyes párbeszédek is erőltetettek, és Phoebe egyes döntéseivel sem értettem egyet.
Mese habbal, többet ne is várjunk, de egyszer jó volt :)

4/5

Kiadó: Sanoma Media
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: A vintage affair
Oldalszám: 432
Ár: 3300 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Phoebe Swift mindig is saját vintage ruhaboltról álmodott. Minden apró részletet eltervezett, és igyekezett a legjobb tudása szerint berendezni új boltját, a legkisebb kalaptűtől egészen az igazi selyem nagyestélyikig. A Vintage Világ megnyitásakor úgy érezte, álmai megvalósulnak. Lelkes vásárlók lepték el a boltot, és egymás után próbálgatták a mesebeli ruhakölteményeket. Phoebe úgy érezte, végre révbe ért, ám múltjának egy tragikus eseménye árnyékot vetett új életére. Egy nap találkozott Thérse-zel, a kedves, idős hölggyel, aki régi, szép és különleges ruhadarabjait kínálja eladásra, egyet kivéve, melytől nem hajlandó megválni. Ahogy Thérse beavatja a kis kék kabát titkába, Phoebe egyre több párhuzamot fedez fel életük történetében, melyek segítségével utat találhat fájdalmai feldolgozásához, és akár egy új szerelemhez is."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.