Carol McCleary - A gyilkosság illúziója (Nellie Bly 2. rész)

A csípős nyelvű és tüzes amerikai riporternő visszatért! Nellie Bly megbízatást kap (jobban mondva kierőszakolja főnökétől, Mr. Pulitzertől), hogy megdönthesse Jules Verne főhősének, Phileas Foggnak a rekordját, vagyis kevesebb, mint 80 nap alatt megkerülje a Földet. Egyedül indul útnak New Yorkból, egy kis kézitáskával, az utat többnyire hajón teszi meg, az utolsó szakaszt vonaton keresztül Észak-Amerikán.
A könyv valós eseményeken alapul, ahogy az első rész is (lent a linkeknél olvashattok is erről bővebben), de Carol egy titokzatos gyilkossággal is megfejeli a világ körüli utazást.

A könyv a 13. napon kezdődik, ami elég szerencsétlenül alakul Nellie számára - szemtanúja egy gyilkosságnak Port Said piacán, persze felkelti a figyelmét az eset, és egy utastársa titokzatos eltűnésével kapcsolja össze. Ám a többi utas, Lord Wharton és a jóképű Frederick Selous minden megtesznek, hogy Nellie ne nyomozzon. Néhány támadás, gyilkossági kísérlet is kedvét szegi ám, amilyen makacs, kitart a tervei mellett, és lassan rájön itt valami nagyobb dolog folyik a háttérben. Még furcsább, hogy a hajóút során egyfolytában mágusokba, bűvészekbe botlik. És úgy tűnik minden megismert utas titkol valami és összejátszik a buzgó riporterlány ellen...

Nellie Bly
Az utazás a Szuezi csatornán folytatódik, jön Colombo, Ceylon, Hongkong, Japán, és a Csendes-Óceánon át San Francisco. Nellie érdeklődését a titokzatos események mellett az egzotikus helyszínek és kultúrák is lekötik - Egyiptom, India, Kína, Japán mind-mind megmutatja jellegzetes arcát.

Híres személyek is megjelennek a könyvben: Sarah Bernhard, a híres-hírhedt színésznő, Frederick Selous Afrika-felfedező és nagyvad-vadász is tevékenyen részt vesz az eseményekben.
Nagyon sok információt zsúfolt a könyvbe az írónő, lábjegyzetekkel vagy a szereplőkkel mondatja el ezeket, pl.: a szfinx legendáját, vagy a kínai kínzási módszereket (itt mondjuk elég lett volna egy-két módszer, hátborzongató volt olvasni :S). Szeretem, amikor úgymond 'szórakozva' tanulhatok egy regényből, ez a regény is jó példa erre.

A kiadás az első részhez hasonló, egyszerű borító, szép vastag - nem spórolták ki a szöveget a könyvből :), és fekete-fehér fényképek is találhatóak benne. Szívesen nézegettem volna egy térképet is, amin Nellie útvonalát követhetjük.

Összességében jól dolgozta fel az írónő Nellie világ körüli utazását, érdekesek voltak a helyszínek, az eltérő országok jellegzetességeit bemutatta (voltunk egyiptomi bazárban, láthattuk a gésákat táncolni), és végig izgalomban tartott a furcsa gyilkosság rejtélye és többi utas titkolózása.
Amit negatívumként említhetek meg, az a sok ismétlés - tudom, hogy ez egy napló, de Nellie rengetegszer rágja át magát az eseményeken, mintha az olvasó nem tudná megjegyezni a fontosabbakat.
Folytatásként hozza azt amit már az első részben megszokhattunk: a makacs és harcra kész riporterlányt, aki eléggé esendő ahhoz, hogy azonosulni tudjunk vele, másrészt az információgazdagságot és a jó helyszínleírásokat, amik miatt könnyen odaképzelhetjük magunkat Nellie helyébe.

A sorozat következő része (The Formula for Murder - 'A gyilkosság képlete') tavaly nyáron jelent meg, ezúttal a ködös Angliába vezet el bennünket, ahol Nellie egy újságíró titokzatos halálát deríti fel. A híres szereplőket sem kell nélkülöznünk, visszatér Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle és H.G. Wells is megjelenik!

4/5

Kiadó: K.u.K. Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The illusion of murder
Sorozat: Nellie Bly 2.
Oldalszám: 351
Ár: 3300 Ft
Borító: 4/5
Eredeti borító: 5/5

Hasznos linkek:
Fülszöveg:

"Nellie Bly elfogadja Verne kihívását, hogy megdöntse Phileas Fogg rekordját, és kevesebb mint nyolcvan nap alatt körbeutazza a Földet. A feladatot teljesíti, a távot hetvenkét nap alatt teszi meg. Ám az útról írt hivatalos beszámolójából kimarad egy hátborzongató esemény… Port Said nyüzsgő kikötőjében Nellie egy rejtélyes haláleset szemtanúja lesz. Tudtán kívül nemzetközi bonyodalom közepébe csöppen, s ez őt magát is a gyilkos céltáblájává teszi. A luxushajó fedélzetén, mely Nellie-t a Fáraók Földjéről a mesés Keletre viszi, a világ legnevesebb mágusai utaznak, s olyan ünnepelt hírességek, mint Sarah Bernhard vagy Frederick Selous, korának ismert felfedezője, Indiana Jones figurájának ihletője. Gyilkos lopakodik a fedélzeten, miközben a mágusok bűbájt űznek, s megidézik a holtakat; Nellie pedig rájön, hogy az Egyiptomban kezdődő halálos összeesküvés átfogja az egész világot."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.