Rachel Joyce - Harold Fry valószínűtlen utazása

május 11, 2013
A friss megjelenések között böngészve bukkantam erre a könyvre, ami szép csendben jelent meg április elején. Még kevesen olvasták, pedig megérdemli a nagyobb olvasótábort, mert egy nagyon szép történet bontakozik ki a lapokon az emberi akaraterő nagyságáról, a fájdalmas emlékekről és a segítőkész emberekről.
"A levél egy keddi napon érkezett, és mindent megváltoztatott"
Főszereplőnk Harold Fry nyugdíjas, csendes életet élnek feleségével, Maureennel - szó szerint, mert már nem igazán beszélgetnek, elhidegültek egymástól. Egy nap Harold levelet kap régi kolleginájától, Queenie Hennessytől, aki rákban szenved Anglia másik végében. A nő nem vár semmit Haroldtól, csak elköszön tőle, ám Harold nem képes egyszerűen feladni a semmitmondó válaszlevelet, hanem elindul gyalog. Eleinte még nem tudja hová is sétál, de nem képes megválni a levéltől, végül megfogadja, hogy egy szál kabátban és vitorláscipőben elgyalogol Queeniehez, aki kb 1000 km-re van tőle. A hite hajtja, hogy ha Queenie megtudja, hogy úton van hozzá életben marad...
forrás

Útközben rá van utalva az emberek jóságára és rengeteg életbe belepillant, és szomorú sorsokat ismer meg, a legtöbből tanul is valamit és az út végére megváltozik. A gyaloglás közben Harold visszaidézi a múltját, a szomorú gyerekkorától kezdve a saját családi életéig, ami tele volt hibákkal, ki nem mondott szavakkal és keserűséggel.
"Megértette, hogy míg gyaloglás közben a saját hibáiért vezekel, az utazás abban is segíti, hogy elfogadja mások gyengeségeit. Nem csak a szabad ég, de minden más is nyitott, amerre jár."
Nagyon hihetően írta meg az írónő a történetet, a gyaloglás kezdeti eufóriáját követi a testi bajok, utána Harold megedződik, hol a fellegekben jár, csupa boldog emlékkel, hol szenved a sebektől az időjárás viszontagságaitól és eközben a szomorú emlékeitől.
A múltbeli szál is szép lassan bontakozik ki, és kíváncsi voltam, hol romlott el Harold házassága...
"Nem élet az, amit szeretet nélkül élnek."

Tele van szép gondolatokkal a könyv, nekem a legfontosabb üzenete az volt, hogy ne hagyjuk elmenni magunk mellett az életet, hanem merjünk változtatni, javítani a helyzeten és ne süppedjünk bele a szomorúságba. Harold és Maureen története pozitív kicsengésű, mindketten változnak és megbékélnek...


A kiadásról: tetszett, hogy megtartották az eredeti borítót (a zöld dombos is jó, de ez jobban passzol a történethez), a fejezetek elején is ötletesek voltak az illusztrációk (Andrew Davidson munkái), és a könyv végén van egy térkép, amit szívesen nézegettem. (Egy hiba a könyvben: Jane Austen helyesen, nem Austin).

5/5

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Oldalszám: 316
Ár: 3000 Ft
Borító: 5/5
Eredeti borítók: 5/5

Hasznos linkek:
Maxim Kiadó honlapja
Az írónő honlapja
Molyon készült kihívás a könyvhöz

A könyvhöz készült előzetes:


Fülszöveg:
"Harold Fry nemrégiben vonult nyugdíjba, napjai szinte egyformán telnek, egészen addig, míg levelet nem kap egy régi ismerősétől, Queenie Hennessytől. A nőtől, akit 20 éve nem látott, és aki most a halálos ágyából írt neki. A férfi gyors választ fogalmaz, majd a levéllel elindul a sarki postaládához, amivel kezdetét veszi egy valószínűtlen utazás. Harold Fry elhatározza, hogy majd kilencszáz kilométert gyalogol Kingsbridge-től a Berwick-upon-Tweedben található otthonig, mert hisz abban, hogy amíg ő gyalogol, Queenie Hennessy élni fog. Vitorláscipőben és könnyű kabátban vág neki a tájnak és a sürgető küldetésnek. Útközben varázslatos figurákkal találkozik, akik felszabadítják régóta szunnyadó lelkét és benne a reményt. Megrohanják az emlékek: ahogyan először táncolt feleségével, Maureennal, az esküvőjük, az apaság öröme, és miközben emlékezik, lassan megbékül a veszteségekkel, a mulasztásokkal is."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.